Cari Something?

Sabtu, Oktober 24, 2009

Bajet 2010 - Kad Kredit


Pagi ni baca paper, ternampak pasal service tax utk kad kredit.. RM50 utk prinsipal dan RM25 utk supplementary..

Means? Selain dari annual fee dengan bank, kita kena bayar extra RM50 kah? Itu lah yg saya faham bila saya baca posting PakDi.





Harus la saya terminate semua kad kredit yg ada.. Tinggalkan 1 je utk emergency.


Apakah pendapat bank ye sbb rasanya kad kredit ni antara cabang bisnes yg bagus utk depa, aye?


8 ulasan:

Mama Adib berkata...

ku pun tengah berkira-kira nak terminate kad yg ada, abih2 simpan mana2 bank yg baik hati takkan caj (tolong vaiwe)aku itu service caj.

syikin berkata...

saya ada satu je kad kredit, tapi dah buat mcm ni rasa mcm nak terminate je
apa kata supplementary card je yg dikenakan service tax iteww... (mcm la ada org nk dgr pendapatku hahaha)

Ms Lola berkata...

dah tiba masanya bank mansuhkan annual fee depa (kalau nak org guna CC lagi lah)

sWeEtdARLinG berkata...

huhuhu.. aku nyer kad credit semua waive annual fee.. kalo tak, takde nya aku nak apply tapi apakah charge ini pulak?? apakah apakah? bank, takmau bisnes kaaa? berani kalu, charge laa!

Sayang.Ibu berkata...

hahhh... btolkah CY??? hishhh...dah kira menambah expenses pulak nih.. harus dipikirkan utk terminate CC mak nih, walopun no annual fees. Mak baru ni lah ada CC.. hmmmm

l i e y n berkata...

betul ke??kalau kita tak guna pun kena charge gak ke?kena clarify betul2 ni!!

rizza berkata...

tujuan nye adalah supaya rakyat melaysia mengurangkan berhutang...
kad kredit adalah satu alat tambahan yg akan menjerat jika kita ade byk... dan pengunaan nye akan jadi tak terkawal...

le ni pun dah byk bank buat Visa Debit.. lebih baik guna ni kerana tak perlu berhutang melampau...

bahaya pada individu da masyarakat jika seseorg ade terlampau byk kad kredit... bukan kad magic.. tapi kat hutang....

sorry kalau aku tulis tak suka.. hehheh

aku pernah pakai kad kredit dulu.. sekali dua je aku guna.. lepas terminat... kami biase guna Visa Debit aje.. masukkan duit sendiri ..jadik kita tau ..kita ade duit ke tak nalk beli brg...

KS berkata...

charge le i tak kesah sebab i tadak cc dah :P :P

eeiii selfish sungguh hakuu :P