Cari Something?

Jumaat, April 19, 2013

Cara Daftar/Register Public Mutual Online

Benda dah lama wujud, tapi baru hari ni aku hegeh-hegeh nak apply username & password :P Kalau benda ni boleh apply online, dah lama bikin. tapi sebab nak kena hadap orang di branch, lemaunya laaa hai.


For security reasons, you need to submit the application form personally at Public Mutual HQ and branches or Public Bank branches.  
You may also register through Public Bank's Automated Teller Machines (ATMs) if you are a Public Bank ATM user, or via www.pbebank.com if you are a PBeBank subscriber.



Syukurlah akhirnya pagi tadi ada kesempatan nak melawat branch. Orang yang berurusan benda lain ramai, tapi bab-bab customer service ni, aku sorang je kot. Sebab lepas amik number, terus panggil. Heee.

Bagi IC, isi borang, sign-sign. Tunggu. Tunggu slip yang ada username & password ni yang lama.

Dapat slip username & password, sign kat buku. Balik.

All in all less than 20 minutes.



Balik rumah, terus bukak laptop. Ketidaksabaran di situ. Yang paling utama aku tukar alamat yo. Dah bertahun pindah rumah ni tetap la statement aku ke tempat lain. Semoga penduduk di rumah lama aman selepas ini.


Ya, sekarang sudah senang ya kawan-kawan. Semuanya boleh buat online. Nak beli fund baru? Nak tambah? Nak repurchase? Nak buat switching? Semua ada.

Nak banyak info lagi boleh gali kat sini --


Untuk repurchase aka selling your units, kita boleh pilih nak dapat duit guna cek ataupun Direct Credit. The thing is, direct credit ke bank hanya boleh dibuat kalau kita ada akaun Maybank dan/atau Public Bank sahaja. Ni untuk golongan marhaen la. Hahahahaha. Kalau kita ni bajet Mutual Gold Member (tak silap aku, ada investment 100K), ha, ni segala mala bapak bank kita boleh guna. Bertuah body :)

Semoga ada manfaat :)



1 ulasan:

Rina Iejay berkata...

kalau register kat atm machine pon boleh ye?then terus boleh guna?xpayah pergi mana2 branch?thank you :)