Cari Something?

Rabu, Julai 02, 2014

Onde-Onde aka Buah Melaka

Menggodeh peti sejuk nak cari santan, aku ternampak kelapa parut. Ini adalah hint dari dia untuk makan buah melaka untuk berbuka. Walaupun mesej sampai, tetaplah aku tanya jugak. "Nak makan buah melaka ke..."


Gitu.

Pernah buat dulu. Tapi tak simpan resipinya. Nah, aku kongsikan kat sini siap-siap. Untuk rujukan diri sendiri pada masa akan datang jugak.

Aku google dan tercampak ke sini. SecubitGaram dan kisahnya resipi tersebut datang dari E-na Lovely Kitchen dan kemudiannya ada di Yatie Memories. Sekarang ada kat Apa-Apa Je pulak. Hahaha.



Let's jump to the recipe, okay?

BUAH MELAKA PANCAWARNA
resipi : Ena@LovelyKitchen
sumber : YatieMemories & K.Nor

Bahan-bahan:
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
sehelai daun pandan
Pewarna hijau, kuning dan merah ~ k.nor hanya buat 1 warna jer (hijau)
1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering
sedikit garam

Cara memasak :

  1. Gula Melaka di potong kiub kecil.
  2. Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
  3. Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
  4. Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
  5. Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah. -- aku skip
  6. Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
  7. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
  8. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
  9. Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
  10. Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
  11. Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
  12. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!


TIPS

  1. Doh di campur dengan sedikit tepung gandum supaya kurang liat semasa memakannya. Selamat untuk kanak2, tidak mudah lekat. Kalau nak guna tepung pulut sahaja pun boleh.
  2. Jika menggunakan kurosato, biarkan kuih timbul lama sebelum di angkat supaya kurosato cair.
  3. Bagi yang menggunakan kelapa kering, buah melaka lebih sedap di makan selepas 3 jam sebab kelapa dah rasa sebati dgn garam dan lebih lembut.
  4. Boleh juga di bancuh semua tepung kemudian di bahagi 3 dan di warnakan. Cuma cara ini warna doh kurang sekata.
  5. Bancuh dengan air daun pandan lagi sedap, harum semerbak baunya...


Actually masa buat tadi, tengok2 kaler Green Apple sudah expired bulan 2 lepas daaaa.. Nampak sangat kannnnn selalu sangat guna. Selongkar-selongkar, yang ada merah dengan kuning je. So buah melaka kitorang berwarna kuning telur kaedahnya.

Tiada ulasan: