Cari Something?

Khamis, Jun 11, 2009

My Breastfeeding Journey With Zeri

has come to its end.







I didnt check whether the milk is still there or not. Tapi Zeri mmg dah tak mintak nowdays.. He's more on Dutch Lady UHT. Be it yg putih saja2.. ataupun yg strawberry.. mahupun yg coklat. Depends la time tu abang2 dia terjah kotak yg mana.. Maka dia akan tergedik2 nak kaler yg sama..


Dulu2, time balik dari ofis, once saya masuk kereta, dia akan terus rebahkan diri di pangkuan utk menuntut haknya.. Tapi la ni, dia senyum2 dan peluk2 saja..

Once in while, dia masih akan menepuk2 dada saya.. mencium2.. dan kemudian dia senyum2.. tak lebih dari itu..

Sebak rasa hati ni.. mungkin rasa dah berubah atau mungkin dah tak semeriah dulu, maka dia ambil keputusan utk weaning dengan sendiri..

Malam-malam, bila dia terbangun, dia pasti menangis mencari ibu.. tp bukan utk menyusu lagi.. cukuplah sekadar ditepuk-tepuk.. ataupun mendengar suara saya, "ibu ada kat sini.."





Apapun, it was the sweetest journey. Ever. Something yg saya sangat treasure dan akan simpan kemas2 sebagai antara kenangan termanis dalam perjalanan hidup sebagai seorang ibu.


/Nak pi kesat mata sat.. Later girls.. (and boys, if any.. ha ha ha)



Nota kaki to myself: Last Zeri bf direct was on Saturday, June 6th, around 3pm.

24 ulasan:

Ms Lola berkata...

ALamak, sedihhhhhh. Dia yg takmo sendiri. :(

::Umi Sufira:: berkata...

Papepun tahniah! Such a long journey kan....takpe CY...usaha dan perit jerih tuh akan menjadi kenangan terindah buat kita ngan baby..kan kan..:)

MommyDania berkata...

dia tau tu nt turn adik dia. :)

MN berkata...

dia sayang ibu dia (dan adik dia)...
that's why :)

ainie aziz berkata...

apasal aku plak yang emo nih. tetiba je bergenang air mata. precious moment!

Zety Zin berkata...

dia sendiri yang nak, CY. memang sedih but at least bukan sebab kita yang paksa dia berhenti, kan?

Nuroll berkata...

sedih la N dgr....berair mata ni tetiba....

ar.nie berkata...

alalala, bukan CY jer pi kesat air mata, mataku jua turut bergenang...
p/s : He loves you, and his lil bro/sis in your tummy. ;)

Ummu Auni Afif berkata...

sob...

Fid berkata...

CY3.5 CY4 to be
toksah sedih nyah
Zeri dah tolong tu...so ibu dia takyah sedih2 bertuah badan ada anak bijak! bukan senang tau dia sendiri undur diri...
tahniah Zeri...Zeri memang bijak!

aik...awat mata aku plak berlinang nih???

Zuhaini berkata...

aduhai.. siannya... x pa lah.. cik yan dah buat yg terbaik! :)

lia berkata...

aishhh nk p kesat airmata gak nih...

jua berkata...

aku pulak yg meleleh air mata lebih-lebih.

waktu Faris dah mmg takmau langsung BF waktu i hulur2 kat dia...boleh tak i rasa mcm i kehilangan anak..macam dia dah tamau jadi anak i lg. isk isk isk

CY3.5 berkata...

Ms L,
maybe thats the best for both of us.

US,
yeah, that kenangan je la yg i can hold on to right now.. hee..

MD,
yep! gamaknya la.. ha ha ha..

MN,
i wish dia bley cakap, and bagitau apa yg dia rasa sekarang..

cik ainie,
mak sampai kuar hingus.. kah kah kah.. takde la, mmg dah selsema pun..

ZZ,
actually, saya tak tau mana yg lagi sedih.. dia sendiri tak nak, atau kita yg terpaksa memaksa dia berhenti..

CY3.5 berkata...

N,
bley dengar sora i ke? heee

cik arnie,
and thats why he weans himself?

Ummu Auni Afif,
sob.. sob..

Fid,
aku tak terpikir plak yg dia bijak.. ha ha ha.. apa ke jenis mak la aku ni.. moga ada hikmah di sebalik setiap kejadian..

cik Zuhaini,
yeah.. i keep telling myself that..

cik lia,
maaf la.. saya tak berniat nak buat sapa2 bergenang air mata..

Jua,
aku dah tak offer.. takmo menjerut perasaan kalau dia reject..

Ealyie berkata...

isk..isk..isk.. tahniah CY, n bravo Zeri!!!

p/s: tetiba mak sayu sadis giler baca entry ni... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...:(

Nanak berkata...

adeh, i pun nak emo sekali..

mirah berkata...

oh sayu nya rasa kan. Teringat pula my baby 14 months asyik duk gigit tarik nipple, siap luka lagi. Fobia nak bagi dia bf. Namun bila dengar cerita cik yan, uh oh tak sampai hati pula kalau tetiba dia tak nak. Eh belum masanya lagi.

mamaDhea berkata...

sayunyer baca entry ni.. mata kita jugak turut bergenangan.. isk isk isk..

at least CY3.5 takyah nak paksa2 dia utk wean off kan.. lagi terseksa jiwa raga bila tgk anak yg tak sedia wean off terpaksa di wean off jugak.. huhu..

CY3.5 berkata...

cik ely,
sekejapppp je lagi nak cecah 2 tahun.. tp tak kesampaian.. heee.. ALLAH Maha Berkuasa..

Nanak,
jangan la.. ha ha ha..

cik mirah,
dont be.. biasa la tergigit tu.. kita pun lidah bley tergigit.. inikan pulak time breastfeeding.. apakah motif?

Sya,
yeah.. come to think of it.. betul la.. dia berhenti sendiri.. tu ada cakap kat dia, "esok baby dah ada, Zeri sambung balik ek?"

p-na mama oja berkata...

alahai siannya.. pilu dengar.. teringin nak stop oja bf.. tp camni la perasaan p-na so x mampuh lagi kot nak hadapi..huhuh..

so biar la dia jd cam zeri.. biar sampai dia x nak sendiri, tp mslhnya rasa cam oja makin kuat nak menetek..huhuh siap mlm2 bergema suara dia membelah kesunyian malam.. 'mama tetek.. mama...' uhuhuh

Marisa berkata...

i can feel it!

CY3.5 berkata...

cik P-na,
selagi mampu, selagi ada rezeki, biarlah sampai Oja sendiri yg takmo.. all the best to you :)

cik Marisa,
thank you bebeh!

NeroEcha berkata...

Sob..sob..sob aku faham perasaan ko..aku pun sedih giler ms nak putus bf gan thaqif...