Cari Something?

Selasa, Jun 16, 2009

Quick Fix Dessert Ala Bubur Jagung

My other half & I, mmg suka makan manis2.. selain dari bubur tepung, antara kegeraman kegemaran kami ialah bubur jagung..

Tapi, baru2 ni, disebabkan malas bertimpa-timpa.. kami cuba buat sesuatu yg ala2 bubur jagung.. tp express gile..


Bahan-bahan.
  1. 1 tin Ayam Brand Sweet Corn Cream Style
  2. 1 kotak Ayam Brand Coconut Milk
  3. Air gula melaka yg telah dicairkan
  4. Air sejuk / Ais
  5. Garam secubit.

Cara?

  1. Bukak tin jagung, tuang dalam jag
  2. Bukak kotak santan, tuang sket dalam jag.. mmg tak pakai habis.. koser I nak lemak2..
  3. Amir air gula melaka yg telah dicairkan, tuang jugak la dalam jag.. agak2 ye manisnya..
  4. Masukkan garam secubit tadi.. nak cubit banyak2 pun takpe.. tapi kena darah tinggi, I tak tanggung you..
  5. Masukkan air sejuk secukup rasa / air batu..
  6. Kacau, kacau, kacau.. Ngap!

Ini adalah hasil tukar suka2 hati berdasarkan resepi asal di sini. Sedap korang.. 2 kali ngadap, abis :P



16 ulasan:

jua berkata...

suka benar mak baca tang 'cara' nak buat nya.

buka...buka

Ms Lola berkata...

Semua AYam Brand. TAkde ke bubur jagung Ayam bradn terus siap?

::Umi Sufira:: berkata...

wow sedapnya...baca pon dah tau sedap!:)

KS berkata...

wahh.. meleleh air liur i... (ada 4 jam lagi before buka :P)

tayah masak ek?? ini sudah senang ini.... haruss dicubain...

i paling suka bubur pulut hitam!! makan dengan santan pekat... vavavaaaa... hishhhh kecurrrr!!

CY3.5 berkata...

cik Jua,
bukak tin + kotak saja ye.. ahAHAHhahAha..

Ms L,
aku google, tak jumpa plak.. terpaksa la buka & tuang..

US,
takley beat kuah pecal :)))

KS,
aiseymen, teringat ada lagi x* hari tak ganti.. btw, yep.. tak payah masak.. kalau dah ada air gula yg cair tu, tak sampai 5 minit dah bley ngap :)

x* adalah variable.. kah kah kah..

kaezrin berkata...

adehhh i likeee...harus mencubaaaa

MommyDania berkata...

senangnye. buka, tuang, ngap! sesuai utk tetamu ad hoc nih. mesti cuba!

Zety Zin berkata...

uish menarik ni. harus dicoba nanti.

CY3.5 berkata...

cik elin,
silalah coba.. hihi..

MD,
mesti! nanti share outcome, OK?

cik ZZ,
within 5 mins je siap ;)

mamaDhea berkata...

CY, klu santan tu ganti ngan susu cair tu agak2nye sodap gak tak? sya ni klu santan, mesti nak masak dulu.. hahaha..

MN berkata...

aku kan bab2 buat manisan memang pemalas :P

CY3.5 berkata...

Sya,
sedap jugak la gamaknya.. nak rasa lemak2 je kan..

MN,
sbb malas la aku buat camni je.. aci?

CiKaYu berkata...

CY3.5
terliur ni...ada lagi 1 jam 25 min nk buka....

mommysarah berkata...

ehhh...bukan patut start shooting ker hari nie? hehe...

Nanak berkata...

akan di terai ok..

CY3.5 berkata...

cikAyu,
silalah.. tengah nak tunggu azan tu karang, mmg sempat sangat..

MS,
bos aku takde la tadi.. pkl 4pm baru masuk ofis :P