Cari Something?

Selasa, Jun 30, 2009

Tiket Bas Zaman Dulu-Dulu

Masa saya kecik2 dulu, saya tinggal kat AU4/X sehinggalah ke penghujung tahun 1990..

Adik mak saya dan sepupu saya ada tinggal bersama lantaran mereka bekerja di KL ketika itu..

Satu hobi saya yg pasti, setiap kali mereka balik, saya akan mintak tiket bas yg mereka naiki..










Antara kenangan mengusik jiwa..
Pic taken from Mrs Red Tarantula


Bestnyaaaa ada tiket bas macam2 kaler.. ye la, kalau kena RM1.20, ada tiket harga singgit.. ada yg 20c.. dah ada 2 kaler, tak gitu? kalau saya naik bas pun, macam best je tengok tiket2 yg ada kat konduktor bus tu.. Geram OK!

Bila dah ada banyak2 tu, mulalah main naik2 bas konon.. macam biasa, sayalah konduktor.. sepit tiket banyak2 tu dengan penyepit baju.. pastu bila ada orang naik (siapa lagi kalau bukan adik2 saya), saya la yg tukang bagi tiket :P











La ni, merasa naik bas Rapid KL saja.. tu pun kalau my other half tak dapat nak amik kat LRT.. dapat tiket kejung kaler putih yg diprint dengan dakwat hitam.. sungguh takde seni.. hua hua hua..

By the way, masih wujudkah tiket kaler2 sedemikian?

18 ulasan:

KS berkata...

rasanya wujud lagi tiket2 gini especially kalo naik bas kat kg2... contoh bas - bas dari segamat ke muar yg bukan ekspress. byk perhentian, so byklah tiketnya... hehehhe

mamaDhea berkata...

ish, terkenang zaman2 naik bas dulu..

ade kot tiket2 bas camtu.. tp kat daerah2 kecik je laa rasanya mcm teluk intan, muar, etc etc.. JB pon ade lagi kot tiket2 camtu.. :D

MommyDania berkata...

hahahaha...sama la hobi kita CY. dolu2 siap simpan tiket dlm kotak kasut ikut warna tiket. then pindah rumah terus buang jek

Tanpa Nama berkata...

Along,

Kat JB dh takde dh.. sumer pakai print kaler dakwat hitam putih..

Kalau nak kaler2 kene guna kad! nampaklah sebijik bas kat kad tu.. itupun nasib baik kaler.. kalau tak, syahdu!

CY3.5 berkata...

KS,
dah beranak pinak ni, haru nak naik bas turun bas.. ngeee..

Sya,
yg kaler2 tu ke? eeee.. canteknya.. canteknya.. ngenyam je tengok tiket2 tu kat tangan konduktor bas!

MD,
awat buang? kot jadik antik satu hari nanti.. ngeeee..

Pit,
sama macam tiket bas RapidKL ni ke? hehehe..

Marisa berkata...

saya dulu before kawin bas la pengangkutan ke sana ke mari. lepas kawin tak penah langsng naik bas, rindu pulak!

Tanpa Nama berkata...

Haah, sama..

Tapi, dah lama dh angah tak naik bas.. :p tak sanggup dh.. hehehe

Ms Lola berkata...

Kau takde tiket bas Toong Fong?? FUllamak... tiket dia cantik beb... (paling cantik masa tu la)

ainie aziz berkata...

memang nostalgik sungguh. teringat dolu-dolu, bersusun tiket bas town (bas kat bandar kuantan) saya simpan. pastu siap berangan nak jadi konduktor bas. siap tebuk2 lubang kat tiket tu. haha!

KS berkata...

mmglah, i pon dah tak ingat bila kali terakhir naik bas...

MN berkata...

aaaaaaaahhhhh...aku pun main benda yg sama. dengan sepupu2 aku! hihihii....

rina berkata...

metrobus ada kot lg tiket bas kaler2. lama betul x naik bas.

CY3.5 berkata...

cik Marisa,
mak ni naik bas sbb malas nak naik tangga seberang jejantas.. bley?

Ms L,
zaman pakcik aku keje tu macam ada bas mini ja..

cik ainie,
yep!! abis berlubang-lubang.. ngeee..

KS,
i pun cite pasal tengok tiket bas skarang tak colorful.. kekeke..

MN,
syokkan? sure kau susun tiket ikut tone color :P

cik rina,
nanti saya intip metrobus.. ngeee..

Sayang.Ibu berkata...

ehhh ku pon slalu main konduktor2 bas...;p

CY3.5 berkata...

cik Intan,
mmg permainan sejagat la gamaknya.. hihihi..

- h A r h A r h A r - berkata...

:) hi salam perkenalan. blog ini best. banyak2 info2 berguna dan menarik. kunjungi blog saya juga ya

NeroEcha berkata...

Aku pun dulu suke kumpul ticket..bas mini..bas metro tmasuk ticket bas kat kg aku kat muor..Dulu aku pegi sekolah naik bas mini so mcm2 ticket ade tapi boleh lak kakak aku 'terbuang' collection ticket aku..hampes btl

CY3.5 berkata...

harharhar,
will do :)

Echa,
apa? TERbuang? heeee.. letih nak kumpul balik kaedahnya..