Cari Something?

Selasa, Julai 21, 2009

Gerhana Matahari (Solar Eclipse)


Updated @ 11.56am, 22/7/2009.


Pic taken from Berita Harian

GERHANA matahari dilihat di barat daya China pada jam 9.16 pagi, hari ini. Rakyat Asia berpeluang menyaksikan gerhana matahari terpanjang pada abad ke-21. - Foto AP/Reuters

Pssstt.. Ms L, gambar yg last tu mmg sebijik macam Heroes kan? kan? kan?

----------******------------ooOooOOoooo-------------*********

Nampaknya esok akan berlaku gerhana matahari.. kalau ada yg jenis minat gila-gila dengan bab2 ni mmg sanggup ke Shanghai, China utk tengok gerhana yg tahap max di sana..

Kat Malaysia ni, takat separa.. tapi paper kata,

Gerhana matahari separa itu, yang amat sukar dicerap dengan mata kasar, akan berlaku jam 8.23 pagi dan berakhir 9.48 pagi.

Jadi, kot la tetiba macam gelap (gelap ke idak sebenarnya?) jangan terkezut.. ye? Hehehe..

More info kat sini.


Katanya, kawasan Utara Semenanjung Malaysia adalah kawasan yang terbaik untuk mencerap gerhana matahari separa itu.

Kiranya bloggers kat Penang, Kedah, Perlis dapat vadevas punya chance la ni.. sila amik gamba, OK?

Dalam abad ini, penduduk Malaysia akan dapat menikmati Gerhana Matahari Separa pada 15 Januari 2010, 9 Mac 2016 dan 26 Disember 2019, katanya.
Jadi, pada sapa2 yg terlepas, masih ada waktu.. i.e. 8 bulan dari sekarang.. ngeee..

Kejadian gerhana itu berikutan berlakunya fenomena gerhana matahari penuh, yang merupakan gerhana matahari terpanjang di abad ini.

Terpanjang pada abad ini OK.. TERPANJANG..

Anyways, Rakyat Malaysia boleh bersama-sama menyertai dan menikmati Gerhana Matahari Penuh itu esok dengan melayari laman web yang membuat siaran langsung secara webcasting seperti

10 ulasan:

p-na mama oja berkata...

oh.. ada eh?
thanks 4 de info.. sok harus tunggu nie..

Nur berkata...

sy dpt email, sbb gerhana ni graviti makin kuat sbb double power bulan dgn matahari tu...buleh akibatkan tsunami..x tau betoi ke x. better keep away from the beaches...

plg teruk jangka akan kena sabah sarawak, jepun etc...

wallahualam...

Zuhaini berkata...

saya pun nak tgk esok! :) depa kata China lagi clear...

KS berkata...

sekarang ni 8.52 pagi. takde la gelap sgt. tapi hujan. sekian laporan dari kawasan putrajaya. :P

CY3.5 berkata...

cik p-na,
masa saya taip komen ni, tinggal 5 minit lagi tempoh gerhana.. seems like KL tak terjejas pun.. jerebu je lebih.. kah kah kah..

Nur,
as far as i concern, graviti ni akibatnya pasang besar ataupun surut besar.. kalau tsunami ni, biasanya akibat gempa bumi / pergerakan dalam bumi.. tu pun kena tengok berapa scala richter.. more than 6.0, mmg kena jaga².. or perhaps more than 7.. i dont remember..

cik Zuhaini,
yep.. tu yg ramai2 ke Shanghai tu..

KS,
Bdr Tasik Selatan hujan pkl 5 pagi tadi.. la ni the whole KL nampak mendung.. ataupun berjerebu.. ngeee..

Ms Lola berkata...

Mungkinkah HEROES akan muncul.
ok, ok.. adoii.. .aku rasa keji sgt ngan diri aku ni

fid berkata...

macam penulis berita le plak

CY3.5 berkata...

Ms L,
tu la.. harap2 ada nathan petreli terbang kat tingkat 22 ni.. ngeee..

Fid,
C&P ja.. aku komen sket2 :P

Ms Lola berkata...

Ya, sejibon.

/tetiba rasa rindu dendam membara kat NP. :P

mamaDhea berkata...

patut laa ealyie ckp arini ada gerhana.. ahahaha.. mak mmg tak tau pape.. :D