Cari Something?

Jumaat, Julai 03, 2009

Half way sudah..

My pregnancy hits 20 weeks today! Another 18 weeks to go.. Gile confident beranak @ 38th week.. ngeee..

Menurut kata makcik BabyCenter,

How your baby's growing:

Your baby weighs about 10 1/2 ounces now. He's also around 6 1/2 inches long from head to bottom and about 10 inches from head to heel — the length of a banana. (For the first 20 weeks, when a baby's legs are curled up against his torso and hard to measure, measurements are taken from the top of his head to his bottom — the "crown to rump" measurement. After 20 weeks, he's measured from head to toe.)

He's swallowing more these days, which is good practice for his digestive system. He's also producing meconium, a black, sticky by-product of digestion. This gooey substance will accumulate in his bowels, and you'll see it in his first soiled diaper (some babies pass meconium in the womb or during delivery).


Baru panjang pisang kau nak? Tapi ibu dah up 4kg ni apa kes? ahahahAHAhahaha..


Baby, fetus at 20 weeks - BabyCenter

#4 juga sudah mula bergerak2 dalam perut.. Akan tetapi, walaupun saya dah jejak 5 bulan, perut saya masih kecil.. saya masih mampu memakai baju kurung.. yg membuatkan orang tak perasan saya preggy.. Tapi, ada jugak yg perasan, tapi lepas tu buat2 tak perasan.. sabar je laa..

Patut pakai baju preggy la kaedahnya supaya mudah mendapat tempat duduk dalam monorel & LRT kaedahnya ye?

13 ulasan:

Mama Adib berkata...

tang mana hang up nyah oooi, 5 bulan baju kurung lagi huh

ku ni 5 dah cam 7, skrg 7 cam nunggu masa je nih

jua berkata...

dalam LRT tuh kan, kalo dah nampak org mengandung terus buat-buat x nampak. siap boleh buat-buat tidur. keji tau org tu nyahh..

Zuhaini berkata...

oh.. muat lagi ya..? member ofis ni rata-rata dah 8 bulan.. tu yang perut dah besar. :)

dalam lrt tu tak tau la, ada je org buat2 tido so that x yah bagi seat.. sabar je lah.. :(

mintak mr hubby hantar je lah! :D

KS berkata...

pakai jgn tak pakai.. pastu setiap kali buat2 la urut perut n kerut2kan muka tu :P :P

MommyDania berkata...

bestnye perut kecik! harus pakai baju preggy. kalau pakai baju kurung nt org igt perut CY buncit. hehehehe

CY3.5 berkata...

MAA,
tak tau la aku.. zaman Amir dulu, 6 months pun aku muat kurung lagi.. ngeee.. kalau ikutkan, aku rasa dah besar dah..

Jua,
mmg kejiii..

cik Zuhaini,
hantar ke ofis mmg sokmo.. balik yg berchenta.. kah kah kah..

KS,
tang pegang perut tu dah biasa buat.. tp orang tetap tak paham.. ngeee..

MD,
tu le pasal.. heee.. tp ini buncit sudah lain macam ooOoo..

Queenin Murni berkata...

hahaha!! sila pakai baju preggy for privillages.. :P

this post reminds me of my sister's fren.. dia masih single lagi, but agak buncit lah.. one day, ada org offer dia seat dlm lrt sbb igt dia preggy.. huuuhu!! sgt sentap ok?? :P

CY3.5 berkata...

QM,
tapiii.. i ni dah extra boncit la jugak.. nak naik la LRT dengan org yg offer seat tu.. ngeee..

ainie aziz berkata...

terigt zaman naik lrt masa preggy. perut dah boyot, tp still org berebut seat dgn mak buyung nih. LELAKI pulak tuh. alahaiiii....moralnya...orang dah tak kesah ko peknen ke tak, sape cepat dia dpt seat. apekah!

knv berkata...

yan,
hanglah pompuan paling ayu yang akak pernah jumpa walaupun mengandung. kekdahnya idaklah seperti khemah bergerak.

hahahah!

take care. and enjoy the rest of it!

:)

CY3.5 berkata...

cik ainie,
itu lah.. memasing nak melepaskan bontot memasing je.. ngeee..

k Ana,
ayu? sapa yg ayu? ahhahaHAhahaha.. takde maknanya!

MN berkata...

pakailah nyah...supaya takde org nak pandang slack pulak kat ko sbb tak bagi org preggie lain duduk kat lrt.

NeroEcha berkata...

Ok ler tu takyah pakai baju preggy lg. Aku dulu sampai 7 bln pakai baju kurung..bkn aku slim tapi perut tak besar..badan aku sememangnya besar