Cari Something?

Isnin, Julai 27, 2009

How to Change Your Blogger Favicon

Saya menggunakan step-by-step tutorial yg dibuat oleh Darwyn4 menerusi laman ini.

Berikut adalah tutorial yg ditulis oleh Darwyn4..

  1. Design the icon and save it as png (ico is preferred, but it's harder to upload). The preferred resolution is 16x16, but i saved mine at 22x22 for greater quality, and it seems it works :) (i think 36x36 is the limit)

    Saya buat 36 x 36.. menggunakan GIMP 2.. guna Paint pun boleh.. otherwise, you can use any picture that you like and resize the image to 36x36.. cumanya, dah kecik sangat karang, tak nampak apa la plak.. thats why saya decide tulis CY saja :)

    keras kejung saja, you all..
    Kalau nak cantek², please hire the pro.. hihi..
    mama emma ada.. mama oja ada.. (sekadar menyebut beberapa nama)

    Then, saya save as *.png.. what is PNG? it stands for portable network graphics. Anyways, based on comments for the said tutorial, ada yg kata save as *.gif pun lepas..


  2. Upload the icon somewhere (photobucket, pages.google.com), and copy the link

    Saya gunakan photobucket.. mmg setia dengan photobucket eversince saya start berblogging :) The rest boleh follow step 3-5 kat bawah ni..


  3. Go to Edit HTML under the Template tab in your blog's dashboard


  4. Find the following line (Ctrl+f) :
    <title><data:blog.pagetitle/></title>


  5. Insert this code below it:
    <link href='URL of your icon file' rel='shortcut icon' type='image/vnd.microsoft.icon'/>
    (replace "URL of your icon file" with the link you've copied at step 2)


  6. Save the template.
    In order to see the change, close your page, delete the temporary internet files from your browser and reopen your page.

    Oh, saya tak buat pun.. just refresh je, tau² logo CY dah muncul :)
    Tu saja ye kawan².. selamat mencuba :)

11 ulasan:

n.i. berkata...

thanx! tapi ntah bilanya pulak nak buat ni hehehe

precious innocent berkata...

errkk!! namaku naik...masyeh sbb promote ye :D

-mama emma®-

eZa berkata...

yeay! berjaya! tapi nk kene edit lagi...

thanx CY! :)

Ms Lola berkata...

CY,
sudi2 lah ko 'perasan' favicon aku yg blur sotong tuh. Mekasih beb... i lap u...

CY3.5 berkata...

n.i.,
bebila ada masa, meh la sini.. kekeke..

mama emma,
takde hal :)

eza,
purple lagi :)

Ms L,
aku perasan.. tp apakah tulisan di ikonmu itu?

Zety Zin berkata...

aiseh dari tadi mak mencuba tak menjadik lagi. huhu.

CY3.5 berkata...

ZZ,
mau private coaching kah? heee..

ar.nie berkata...

Walaupon dah lambat, nak say "thank you" juga. Dah berjaya buat nie.

BTW, favicon nie tak appear pulak kalau bukak satu2 entri. Kalau bukak yang "home" ajer kuar. Di mana silapnya ya cikgu? ;)

CY3.5 berkata...

cik arnie,
saya baca source blog cik arnie.. somehow, bila bukak per title, line yg letak ikon tu ilang.. then saya notice, ada extra <title></title> dalam header.. heee..

ar.nie berkata...

Alamak, saya tak faham nie. Boleh tak saya email, personal tutorial gitu? Ekeke.

ar.nie berkata...

p/s : Terima kaseh daun keladi dia atas personal tutorial anda. Ada umur, kiter tanya lagi (di lain episod). :D