Cari Something?

Isnin, Julai 27, 2009

Kurang Dari Sebulan Je Lagi..


Sya'aban 1430 dah tiba sejak minggu lepas lagi.. apa maknanya tu? maknanya, less than a month lagi akan tiba Ramadhan al Mubarak..

Soalan cepumas, dah abis ganti posa ke belum? Yg tukang tanya ni pun ada balance lagi 2 hari.. dah buat dasar ganti sehari seminggu, lemau la nak abis cepat kan.. sejak akhir² ni mmg mudah lapar.. bersahur dengan 3/4 pot nasik pun, (3/4 pot nasik OK.. makan sorang.. byk tak byk tu? Ngeeee..) by 10am dah pedih perut.. ngeee.. insya-ALLAH bulan Ramadhan nanti lain plak penangannya.. biasanya time tu macam segala-galanya ALLAH permudahkan.. kan.. kan..

Kalau diimbau² balik, sejak kawen, saya berjaya puasa penuh 2kali..

1st - baru 1st trimester preggykan Amir - October 2004
2nd - heavily preggykan Arif - October 2005

yg kali ketiga, nyaris full.. tp kantoi sehari sbb tak tahan sangat.. masa ni bulan puasa betul² tiba lepas saya abis pantang.. time tu Zeri menyusu non-stop pasal kepanasan di PD kaedahnya.. keadaan saya time tu macam dah menjalar² atas lantai.. rasa dah kering abis air dalam badan..

alhamdulillah ketika tu (puasa 2007), walaupun heavily breastfeedkan Zeri, saya berjaya tempuh.. mungkin atas faktor baby baru 2 bulan+, production tengah meriah berbagai.. time tu, kurma & susu jangan tinggal.. maklumla, nyusukan anak kan cepat lapar.. sahur pun kena heavy.. takley skip (at least for me).. kalau tak silap, time tu ada forumer kat susuibu.com siap share resipi kurma blended lagi.. ye la, kadang² time subuh² tu sapa la yg lalu nak telan kurma sampai 7-8 biji kann.. kalau dah jadik air, laju la sket kaedahnya :)

Anyway, harapan saya semoga preggy kali ini menjadi satu lagi peluang terbest untuk saya memenuhkan kuota puasa.. harap² ALLAH izinkan.. amiin..

10 ulasan:

honeylanz berkata...

berpose ganti hari ni. Insya Allah esok juga. then lusa RAYA!!..hehehe

MommyDania berkata...

nk jwb soalan cepumas: belum! ngeee. sy pun mintak2 dpt puasa penuh kali ni. dlu masa preggy dania dpt penuh. btl lah CY, Allah permudahkn. naik turun lrt pun rasa biasa je dlu. harap2 kali ni pun mcm tu jgk. Amin.

Mama Adib berkata...

puasa ganti mak dah abih ganti dah

sebulan puasa.. ku pun dok fikir2 mampu ke buat, ngeh ngeh tak pernah puasa time preggy, (wah cam laa ku ni dah banyak kali preggy kah kah)

yakin boleh kan kan kan *wink*

Ms Lola berkata...

AKu masih berpuasa

Nur berkata...

CY3.5,
sy pung tgh mengganti...minggu ni insyaAllah raye!

CY3.5 berkata...

honeylanz,
sungguh gigih kamu.. syabas!

MD,
ini adalah kali pertama saya berpuasa naik turun LRT/monorel/bas.. b4 this takat naik turun LRT saja.. we'll see how it goes :)

MAA,
insya-ALLAH.. aku dulu, time Arif tu, mmg tunggu hari.. maklum la.. bersalin raya ke-4.. hehehe..

Ms L,
bukak posa dengan apa hari ni?

Nur,
saya ni, 2 minggu lagi la baru raya.. huargh..

ainie aziz berkata...

saya lagi 2 hari. payah beno nak abihkan. iskkk.

lia berkata...

da abis ganti tp biler nk buat poser sunat, da 2hari buka tghari sbb xlarat... xlogik sungguh!!!

Fid berkata...

aku ingat ko dah ak bersalin
ramadhan rupanya..hahhaa

CY3.5 berkata...

cik ainie,
samolah kito.. heee..

lia,
benda sunat, mmg memerlukan tenaga dalam yg jitu.. ngeee..

Fid,
kau.. aku baru nak jejak 6 bulan..