Cari Something?

Rabu, Ogos 19, 2009

How To Count H1N1 Death Percentage?


Saya terbaca kat paper, once death percentage cecah 0.4%, kita akan berada dalam situasi darurat kesihatan..

Then, dalam artikel kat Berita Harian semalam, ada tertulis cara kira-kiranya..

Liow berkata, ketika ini Malaysia berada di tahap kecemasan kesihatan kerana angka kematian akibat H1N1 masih di bawah 0.1 peratus.

"Sekiranya kadar kematian disebabkan H1N1 melebihi 0.4 peratus, kementerian dengan segera akan mengadakan pertemuan dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengisytiharkan darurat kesihatan," katanya.

Beliau menjelaskan mengikut panduan WHO, peratusan kematian H1N1 dikira berdasarkan jumlah kes jangkitan dan didarab 20 serta dibahagi jumlah kematian.

Berdasarkan angka korban 64 orang dan 4,425 kes jangkitan sehingga semalam, bermakna peratusan kematian H1N1 di Malaysia kini hanya sekitar 0.007 peratus.

Kalau ikut ayat kat atas tu, means, jalan kerjanya ialah

(4425 x 20) / 64..

Yes? Tapi saya dapat figure yg saaaaaangat lari.. ngeee.. how to count, actually?

More info tentang jumlah kes & kematian akibat H1N1, ada di sini..

Nota kaki: Mau berasap kepala bikin maths tengah² hari buta ni.. Hahahaha..

11 ulasan:

honeylanz berkata...

lama x bikin maths kan..
cepat la reda kan H1N1 nih...

saudah berkata...

odah rasa cam neh

64/(4425 x 20) * 100
= 0.07%

Ms Lola berkata...

Aku baca pun aku dah pening. Ngeee

CY3.5 berkata...

Has,
yep.. cepat laaa reda.. nak raya ni.. takkan nak berkurung sokmo / pakai mask manjang.. heee..

Odah,
tu 0.07 tu.. dia kata 0.007.. heee..

Ms L,
kantoi maths aku macam ni kaedahnya..

Zety Zin berkata...

ha.. saya rasa pon mcm saudah kira jugak.

64/(4425*20) = 0.0007. Erk agak larik jugak lah. Hahaha. Salah tulis kot dalam paper tu? Ngee...

jane_doe3328 berkata...

byk beza tuh even nampak tetinggai satu titik perpuluhan ajer

MN berkata...

aku dapat 0.13%
hua hua hua...

CY3.5 berkata...

ZZ,
saya ni mmg tak reti baca soalan gamaknya.. how do you girls bley letak 64 tu di hadapan?

JD,
mmg.. tambah² ada kena mengena dengan curfew bagai..

MN,
aku dapat bpa ntah.. heee.. riban² kot..

saudah berkata...

hehe gurls,

jawapan dia 0.0007 but utk tukarkan pada %, kena darab 100, so dapatla 0.07% dan ia adalah kurang dari 0.1%..

p-na mama oja berkata...

takut la benda alah nie.. hope cepat2 la berakhir... mintak dijauhkan dari kita semua... nauzubillah..

CY3.5 berkata...

saudah,
thanks for your calculation.. heee.. nangis cikgu maths mak tengok anak murid dia camni :P

cik p-na,
amiiin..