Cari Something?

Rabu, Ogos 26, 2009

HowTo: StrikeThrough (Kensel Perkataan/Ayat)



Atas permintaan cik Diana seperti yg tertera dalam ruangan komen entri 4 Ramadhan.

Bagaimanakah untuk membuatkan ayat ini dikerat-kerat sebegini seperti di bawah

ayat ini dikerat-kerat sebegini



Mudah saja ya murid²..

cuma letakkan <s> di depan ayat/perkataan, dan diakhiri dengan </s> pada penghujungnya..

Sebagai contoh,

<s>ayat ini dikerat-kerat sebegini</s>


Tapi dalam ruangan komen ni tak boleh try test ye.. diorang accept <a>, <b> dan <i> je kalau tak silap..

Sekian dahulu :)

12 ulasan:

Zuhaini berkata...

oh.. gitu.. tq!

p-na mama oja berkata...

wahh.. info yg beshh!! nak try la nnti...

CY3.5 berkata...

kawan-kawan,
semoga bermanfaat :)

Diana Sulaiman berkata...

aku cuba2.. tq yan...

zailamohamad berkata...

Zaila sungguh salute orang yang suka mengkerat2 ayat ni..sangat rajin..apa2 thanks..nanti harus dicuba;-)

CY3.5 berkata...

DS,
takde hal :) benda kecik je..

zaila,
ngeee.. tapi org still nak baca apa yg dah kena pangkah tu kan?

Asmahani berkata...

owh, senang saja. thanks yan. lama dah nak trau cara nak strikethru kat blogger. hehe.. salam kenal (i came thru lieyn's blog)

yangyuyu berkata...

cy, thanks, your tutorial very useful la, cy nak buat request boleh. boleh tak ajar camna nak buat tajuk2 tu, cam home, tutorial, bf, about me, contact me..know u from ct suhaini

l i e y n berkata...

tapi kat sidebar tak menjadi plak...mcm mana CY buat kat 'checklist' raya tu?

CY3.5 berkata...

lieyn,
same practice :)

l i e y n berkata...

tak leh CY..."this HTML is not allowed"

CY3.5 berkata...

uiks.. saya guna gadget Text.. OK je..