Cari Something?

Isnin, September 07, 2009

HowTo: Create Menu in Your Blog


Tajuk, omputeh saja tapi content dalam BM :P anyways, tutorial ini direquest oleh cik yangyuyu menerusi ruangan komen di tutorial strike through tempoh hari.

To be frank, saya follow tutorial dari page ni.. tapi saya tak ikut sume sbb blog saya nampak tak hensem apabila menggunakan tutorial tersebut sepenuhnya.. cakap macam la blog ni dah hensem sangat kannn..

Cukup² la merapu.. OK, here goes..

  1. Masuk ke Dashboard > Layout > Edit HTML.. Cari word /* Header */

  2. Paste code kat bawah ni

  3. #menu ul li{
    font-size:100%;
    list-style-type: none;
    display:inline;
    padding:0px;
    margin:10px;
    border:0px solid;
    }

    #menu li a{
    color:#5588aa;
    font-weight:bold;
    text-decoration:underline;
    }

    #menu li a:visited {
    color: #5588aa;
    font-weight:bold;
    text-decoration:underline;
    }

    #menu li a:hover {
    color: #F88017;
    background: #ffffff;
    font-weight:bold;
    text-decoration:underline;
    }

  4. Pi kat Page Element. Add Gadget. Amik HTML/Javascript. Paste code ni


    <div id='menu'>
    <ul>
    <li><a href="Your URL">Home</a></li>
    <li><a href="Your URL">Advertise</a></li>
    <li><a href="Your URL">About Me</a></li>
    <li><a href="mailto:YOUR EMAIL ADDRESS">Contact</a></li>
    </ul></div>


  5. Yang kaler merah² dalam Step #2 tu boleh adjust ikut kesesuaian kaler yg anda inginkan. Kat Step #3 tu, harus la tukar URL based on link kat blog anda.
Anyway, cik yangyuyu, saya notice, template blog anda mmg dah ada menu header ni.. so, kena la cari dalam CSS code template anda utk menukar link tersebut. Tak payah dah follow step 1-4 ni dah.. hehehe..

Selamat bermenu-menu :D

8 ulasan:

Zuhaini berkata...

oh.. itu benda alahnya..
saya sejak dua tiga menjak ni sy dah x rajin make up blog la.. terima je lah seadanya.. ahahahahah :)

jua berkata...

kak non, nanag tips4u sudah hampir RM3. Minggu lepas dia masuk sekali 2 hinggit lebih. Silalah rajin memposting untuk extra income dan kemudian kita boleh ah makan2 kat chilli's lagi. haha

honeylanz berkata...

tq cikyan. mmg suka bc tutorial yg cikyan bagi.. nk kasi myblog hensem jugak gitu ;)

yangyuyu berkata...

thanks a lot cik yan..baiknye u bg free tutorial..kalau berjaya nanti akan saya warwarkan ye..hehe

yangyuyu berkata...

cikyan, dlm 5 minit saja ku sudah berjaya mengcreate menu di blog ku..thanks again..

CY3.5 berkata...

cik Zuhaini,
bukan makeup mana pun.. link sempoi ja..

jua,
nak bedal chilli's mau time tu chef Jua dah bikin kelab "persatuan anak ketiga tak tau bila" :P

Has,
semoga bertambah hensem hendaknya.. hahaha..

yangyuyu,
welcome :) yours edit CSS je kan? nothing to do with step 1-4..

Mr. Bambino berkata...

Hi cy this is yangyuyu as well..

aah edit css utk yangyuyu's..tp utk mr bam's kena ikut step 1-4..skang i dah pandai google lain2 tutorial and dah paham skit2 pasal code..hehe thanks cy u re very sweet

ar.nie berkata...

Saya baru berkesempatan buat tutorial nie tadi. Thanks CY for sharing this! ;)