Cari Something?

Isnin, September 14, 2009

Liquidated Ascertained Damages (LAD)


6/10 nanti saya ada meeting dengan pemaju & pembeli rumah² yg terbengkalai sejak 2001 (saya sign S&P Dec 2001).. kalau dikira² LAD yg perlu dibayar oleh pemaju, ada 10 juta kot.. mine? cukup la nak beli Kancil sebijik gamaknya.. tp harga Kancil pun saya tak tau :P

Tapi biasala.. kalau dah amaun nya cecah juta², ada la option diorang nak bagi, which is, FREE maintenance for 3 years.. apakah? mmg tak berbaloi dengan penantian kitorang selama dekat 7-8 tahun ni dengan FREE maintenance utk 3 tahun.. kalau bagi free 10 tahun pun tak worth it.

Reason being, the project org lain takeover.. so takkan la si tukang takeover yg nak bayar.. nak mintak dengan pemaju asal, kot depa berduit, dah lama projek siap.. haih!



Tunggu je la 6/10 nanti. Apa cerita vote² bagai..

By the way, ada tak antara kawan² yg pernah merasa duit LAD? Ngeee..



12 ulasan:

croft berkata...

Pernah gak merasa duit LAD nih. Memula mmg pemaju siap offer 60% shj tapi saya fight sampai ke tribunal utk dptkan jugak 100%. Mmg rezeki anak, masa sy naik court tgh sarat. Hakim tu pun kesian kot. Tgh bicara pun, pemaju masih lagi nak nego. Tapi sy opt segregate payment 12 bulan, bygkan lambat 3 tahun, masa tu max boleh claim 25K je, so, dapat la dlm 2K setiap bulan duit free.

KS berkata...

wahhh ada orang jadik okblah lepas raya ni ;)

MommyDania berkata...

CY, umah mana beli? mcm sama jek kes kita nih. hubby ada beli jgk, smpi skrg xsiap2. tp xde pulak panggil meeting ke hapa.

ainie aziz berkata...

nasib baik beli rumah dulu tak jadi kes camni. cukup tempoh, siap rumah terus boleh duduk. dats y le gomen skang buat kempen bina dulu baru jual ye dak. tak susahkan pembeli, pemaju pun tak payah nak byr LAD bagai (even claim kat contractor la).

MN berkata...

aku tak pernah. tapi mungkin company aku pernah :P

honeylanz berkata...

x pernah. dulu beli rmh. siap 4 bln awal. hmm LAD tu rezeki tuh. ;)

CY3.5 berkata...

croft,
thanks for sharing.. masa tu fight sorang² ke? tough jugak sampai nak bawak ke tribunal ek..

KS,
kot dapat terus time² tu jugak :P

MD,
putra perdana sanaaaa.. ngeee..

cik ainie,
tu le pasal.. ni zaman dari saya belum kawen sampai dah nak masuk anak 4 dah pun haaa..

MN,
untung kau nyahhh..

Has,
doakan la saya dapat.. ngeee..

Ms Lola berkata...

KAh kah kah. Aku terus teringat kat contractor bila baca tajuk ko ni nyah

croft berkata...

actually, diy je. Bila berkumpul sesama pembeli, byk info tapi diorg lebih kepada nak lumpsum, maka jadiknya lagi lambat. Nak gi filekan kat tribunal tu senang je. isi borang dl kat online, submit kat pusat bandar damansara. Pastu, 1 bulan, diorg panggil hearing, tapi ini bergantung pada lawyer developer. cepat lawyet jawab, cepat la panggil hearing. Ni kes tahun 2006.

yangyuyu berkata...

sy tak penah merasa LAD, tp tiap bulan verify payment LAD utk org len dan mengira provision nya.. bila depa dtg collect check, dpt le melihat depa tersengeh dan wink wink

Tanpa Nama berkata...

Ko kene buat long sampai tribunal.. :))) banyak woo ko rugi!

CY3.5 berkata...

Ms L,
mmg dah sepusat sepusing bendanya nyah..

croft,
thanks again for your input.. mesti ramai nak lump sum ye dak.. benda pun dah tunggu lama..

yangyuyu,
sapa tak sengih dik non.. duit terpijak.. hihihi..

Pit,
mmg pun.. harap² ALLAH permudahkan la urusan..