Cari Something?

Selasa, November 24, 2009

Journey To The Labor Room - Part II


This part is a bit long. Brace yourself.






Malam itu, dalam pkl 1.15 pagi, aku tersedar.. macam ada contraction.. Ngeee..


Maka, dalam kegelapan malam, aku catat waktu-waktu contraction yg aku rasa.. bukak handset, tulis dalam Notes..

1.21 pagi..


1.31 pagi..


1.39 pagi..


1.47 pagi..


1.58 pagi.. (macam lari je lagi kan? ke aku yg mamai masa tulis time ni..)



2.03 pagi..



2.08 pagi.. WHAT? sudah 5 minit sekali?




Time ni aku kejutkan dia.. aku cakap, aku nak tunggu satu lagi contraction utk confirmation..



Dush, 2.14 pagi..



Mmg confirm 5 minit sekali..

Siap2 bagai, salam2 dengan bonda, off we go.. it was 2.30am.. sempat lagi pesan kat si dia, jangan panik.. drive relaks je ye yang.. ngeee..


Sampai ke An-Nur dalam 2.40 pagi kot.. fuh, the longest journey, I must say.. register-register.. pi naik ke Tingkat 1 (kot..) buat CTG..


Kali ni mesin tu dihadapkan kat aku.. mmg sah, threshold aku menahan kesakitan contraction adalah pada nilai 32 saja.. itupun nurse kata, "tak berapa kuat ni.." cis..


Time ni si dia ada lagi.. tp b4 VE dibuat, aku minta si dia pergi.. takut dia tak selesa..


Dalam 3.10 pagi (kot..) check bukaan, alhamdulillah.. sudah 6cm.. then, lepas selesai buat apa yg patut, aku baring balik.. it was 3.30 am..


"Nurse rasa saya bersalin pkl berapa ye?"

"Sebelum Subuh, insya-ALLAH.."


Apa? Sebelum Subuh? Mak dah tak tahan sakit ni dik non.. I said to myself, I MUST DELIVER BEFORE 4! Serius tak tahan..


Dan-dan je tak lama lepas tu rasa macam nak meneran.. macam biasa dengan sora lemah gemalai, aku panggil

"Nurse.. saya rasa macam dah nak sampai time ni.."

Gegas-gegas nurse datang.. tp aku tak nampak kelibat Dr..

"Dr dah sampai?"

"Dah.. tp dia tengah deliver another patient.."


Eeeee... time tu rasa macam nak mintak doc deliver aku je dulu.. bley?


Then dalam pada rasa nak teran-teran tu la, Dr mai..

"Tolong bagi no phone husband.. Kami nak call.."

"Boleh tak kita settle kat sini dulu? Nanti saya call.."

Hahaha.. serius macam drama swasta OK..

Then, doc pecahkan air ketuban.. tau2, aku nampak #4 dah keluar.. dan diletakkan atas perut aku.. apakah?




Dr Kham kata, nasib baik dia dah ada kat spital.. otherwise, mmg tak sempat la dia nak sambut #4.. Ngeee..


Dalam pukul 4 pagi, sambil doc buat apa yg patut, aku call dia.. menyatakan aku dah selamat.. serius dia pun terkejut.. haha..


Sekian dahulu, buat masa ini :D


Nota kaki: Tengah tak pasti patut ada part 3 ke idak..

23 ulasan:

eZa berkata...

part III presenting the cute baby girl lah kan? ;)

alhamdulillah. senang #4 keluar eh :)

MommyCT berkata...

phew...pantas jugak tu timing. dpt byg kelegaan cy bila baby dah kuar...=P

Mama Adib berkata...

Apakah semudah itu no 4 keluar huhuhu aku bab meneran memang aku tobat

Akak Ratu berkata...

bestnyaaaa coz terasa mcm senang jer no 4 tu kuar ya... rezeki CY :-)

Queenin Murni berkata...

err... kenapa tamo si dia ada? why? why why? :P

Nur berkata...

alhamdulillah cik yan..kita yg nr 2 ni pun senang sket banding yana..

yeay!same birthday anak kita yer!bley buat joint birthday party hehehe..

m-i-o berkata...

wah, begitu mudah - walaupun perjalanannya agak panjang. kalo gini cepelup-cepelup kuar, mak akan mempertimbangkan agenda beranak sekerap setahun sekali.

hua hua hua :P

KS berkata...

alhamdulillah senang aja baby u kuar. dia pon tahu u tgh sakit kot..

haa.. cepatlah taruk pic baby dan namanyaaa.. tak sabar nak amik berkat ni ;) hehehe

zailamohamad berkata...

Mudahnya #4 keluar..Zaila dulu pun masa bersalin anak kedua, terasa sungguh pantas masa berlalu, tak sampai 5 minit lepas doktor pecahkan air ketuban terus rase nak teran..sampai kelam kabut nurse bawa ke LR, Alhamdulillah 2x teran keluarlah baby gurl seberat 3.3kg..adusss..sakit sungguh pastu;(

suhainini berkata...

mudahnya #4 kuar...alhamdulillah..

Zuhaini berkata...

wah.. mudahnya adik zeri keluar! :)

eh, laki ke perempuan..?

rina berkata...

seriau tetap rasa wpun dah 2x mengalami situasi camni...

kaezrin berkata...

syukurrr....nak tgk gamabr #4 ada chance tak nih

Mummy Dasy berkata...

CAM MUDAH JEK BB KUAR...
me dulu teran² bagai nak rak x kuar² gak :(

Sayang.Ibu berkata...

wahh CY.. senangnya #4 kuor... huhuhuuuu... mak rasa #2 kuor dulu, macam nak hape push.. x kuor2 gak sampai kena vacuum...

ainie aziz berkata...

alhamdulillah, bila baca cite cy nih, mcm nak pertimbangkan jugak utk #4. hehehe! insya Allah.

part III wajib ada. mn best drama cite tergantung camni. tak puas tau!

miz_eda berkata...

..doc pecahkan air ketuban.. tau2, saya nampak #4 dah keluar.. dan diletakkan atas perut saya.. apakah?

--> apakah tak sempat nak teran #4 dah keluar dengan sendirinya ?? hehe

ps tak sanggup nak tgk muka sendiri time tgh teran baby

sy berkata...

part 3 tunjuk gambar #4 la.. :)

Dayah berkata...

alhamdulilah..senang beranak kali ni..cepat2la publish #4..

Zety Zin berkata...

wah. senangnya #4 keluar. Alhamdulillah :)

madamoiselleczar berkata...

satu kali hua..dua kali hua..tiga kali hua..
huahuahuaaaaa.... :p
wawawahhhhh....alhamdullilah sumenyer dah selamat beb!

kikin berkata...

yan, alhamdulillah senangnya bsalin no4. syukur!!!

Zaliza Yahya berkata...

Salam Yan,
Wow, I pun bersalin in Annur. Dr Kham yg sambut both of my children... dia mmg best!I ikut dia dari Azzaharah....