Cari Something?

Jumaat, Disember 04, 2009

Ruam Panas

Muntah la kat blog ni asik cite pasal tuan puteri je.

Mungkin fitrahnya sebagai ppuan melayu terakhir menyumbang kepada kadar kesensitifan kulit yg tinggi.

Ada possibility aku perlu avoid seafood sepanjang tempoh penyusuan. Merah2 badannya. There goes my fav sotong goreng tepung :P

And now, dah keluar plak ruam kat leher dan pelipat tangannya. Ruam panas kot. Tp pakai short sleeve memanjang. Dah try buh Aiken. Yet to wait for the result.

Ada sapa2 nak share the best remedy?

12 ulasan:

Sayang.Ibu berkata...

CY.. anak2 saya kalau ruam, saya guna bedak Pureen medicated yang label dia kaler merah. Alhamdulillah.. kalo hari ni letak, esok kering dah ruamnya. sampai skang mmg guna. CY bukak link nih utk gambar yer...
http://www.ussummit.com.my/images/toiletries/MedicatedPowder_s.jpg

btw.. dah bukak tutorial CY, tp kan.. ai x jumpa word 'header' ler... hhahahahaaaa....

n.i. berkata...

earth mama angel baby balm... the best!

lia berkata...

boleh try J&J jugak yg double protection punyer... tutup warna pink.. nk tgk gmbr p kat link nih...

http://mnflove.blogspot.com/2009/07/amsyar-ruam.html

Masayu berkata...

tak ada mslah, suke baca cerita puteri ni..

MommyDania berkata...

sy guna nutri rich oil nutrimetics. work wonders for all kind of problems!

Nanak berkata...

dulu kwn i penah letak tepung jagung, kejap je terus kering..

m-i-o berkata...

owh ruam panas masalah biasa. anak mak dulu siap kena kat pipi bagai. nurse ckp klo kat pipi tu, sila bersihkan dgn air, pastu lap kering2 dgn tuala bersih setiap kali lepas menyusu. apakah?! bp kali mak nk ke hulu ke hilir bersihkan kan? koser la! lama2 hilang sendiri. kehkehkeh :P

yg kat badan pulak. nurse suruh kerap mandikan dia. pakai baju lubang2. pernah tu, mak sampai 5x mandikan baby tau sebab dia kuat berpeluh. tp baby #4 kecik sgt lagi. takyah sampai 5x. kesian la pulak. tak pasal2 kena selesema kang.

mak sama macam intan sayangibu. pakai medicated powder cap pureen. memang cantik menarik tertarik ko memang the bomb dari segi harga dan performance :P

rina berkata...

i dulu pakaikan damia ngan baby cream by sebamed. bedak i mmg jarang pakai kat tempat ada ruam.

l i e y n berkata...

ada satu bedak bekas warna hijau jual kat kedai sensei cina...memang murah je RM2++. sgt mujarab untuk ruam2...
baru 2 weeks dah makan seafood ke? berani ekkk!!!

lailasani berkata...

petua org tua2 : tepung ubi+air, letak cam bedak sejuk.
kalau cream, elomet. mmg sangat bagusssssss... tp cream ni banyak steroid, so penggunaannya mestilah sekali sehari je utk si kecil.
ank saya damia sampai sekrg (sethn 6bulan) msh bergantung kat elomet ni sbb ada eczema. cream tu kalo letak hari ni, esok sure dh ilang...
buleh beli kat farmasi or klinik pakar...
opss.. sy puasa seafood setahun... huhuhu..

mamaaisyah berkata...

y not try cara org lama..lumur badan dgn bedak sejuk..

CY4.0 berkata...

girls,
TQVM! Appreciate sume input yg korang share :D