Cari Something?

Jumaat, Januari 08, 2010

Duit Belanja

Terlanjur plak tengok WHI smalam. Tajuk Bajet Sekolah.
Terkezut mak budak2 sekolah skarang bawak RM5 sehari. Zaman aku dulu, RM5 adalah untuk 2 minggu :D
Masa aku dah besar sket, abah bagi RM30 sebulan. Tapi bukan untuk aku sorang. Hee. Harus dikongsi dengan 2 org lagi adik aku. Pandai2 la nak idup. Cari duit tukar, then bagi2 sesama sendiri.
Back in late 80s, kami dapat 50sen je sehari. Ngee. Tapi, 50sen pun, boleh simpan lagi you. Tiap hujung bulan kami kayuh la basikal ke 7 Eleven berdekatan, belanja diri sendiri. Apa yg glamer tu? Slurpee gamaknya.
Takat ni, kami blum la ada experience bagi duit belanja sekolah kat anak2. Ntah2, RM2 pun dah tak ke mana kaedahnya.

10 ulasan:

maya amir berkata...

beb.. aku mmg kene kasik RM4-RM5 sbb dari sekolah kebangsaan, die terus ke sek agama setiap ari..jadik, makan t'ari sume di sekolah.. kasi RM2-RM3 mmg tak cukup..sbb nasi lauk ayam pun dah RM2 beb... cekik darah tak cekik darah zaman skang.. so, ko kene prepare utk terima hakikat inflasi itu ye..hehehehe...

MommyDania berkata...

mmg la CY. kalau kita pun kt opis kedai plg cikai pun mau rm7-8 skali mkn. aduhaiiii....

Marisa berkata...

rm5 sehari... sebulan? Rm110. perrghh.... kalau serentak 3 anak sekolah? aiyak....

honeylanz berkata...

cikyan : betul dorang perlukan rm5. sbb has dah survey mkanan kt kantin. air rm1, nasik lemak biasa rm1, ayam rm2... tp kami ajar aeisy rm 2 sehari..sbb dia bwk bekal. tp risau lak sbb dia beli air aja..huuhuhu..dia ckp mkn bekal je ;)

rina berkata...

saya kasi anak teruna rm2 utk each sekolah. mmg makanan dan air kt sekolah mahal skang. dh ler dengan ada koperasinya kat sekolah... mkn menjadi2lah dorang berbelanja. dah ler baru pandai pegang duit belanja... ada satu masa tiap2 hari duk balun beli eraser. pastu beli sikat. sikat pn ada jual gak. mcm2 kaler dia bwk balik rumah.

KS berkata...

inflasi CY inflasi!

hehehe ;)

miz_eda berkata...

tingat zaman dulu waktu dpt 50 sen, bukan main kena marah sbb aku habiskan dlm masa sehari

itu lah dia bezanya zaman dulu vs zaman sekarang..

Zety Zin berkata...

dulu-dulu nasi lemak 20sen aje. best betul.

ainie aziz berkata...

anak sulung i baru je masuk standard 1. i kasi RM2 tapi siap bagi bekal food dgn air cukup utk sek pagi dan petang. first 3 days duit tu tak luak pun. siap dia cakap taknak duit tu sbb tak pakai pun. tapi smlm dia kata dia beli air dua gelas, satu utk dia, satu banjer kawan. abis terus RM2 tu. heheh!

Aza berkata...

dlm WHI smlm,paling tak lupa pasai kakak yg anak 13 tu..terkedu sekejap tgk dan memikirkan cemana dia uruskan bajet..13 tu..saya yg 4 sekolah ini pun tergolek terpusing bagai...