Cari Something?

Jumaat, Januari 29, 2010

Phobia

Ada sedikit fobia nak sumbat Arissa, nak2 lepas dia muntah membuak-buak.

Memang. Anak dah 4. Tp mak serius tak tau apa mau bikin time dia nangis2. Maka, sumbat & sumbat. Dia plak tak tolak. B4 ada apa2 cadangan, no, diaper adalah ok, perut pun tatak kembung punya.

Sumbat pacifier? Seems to no avail. I know pacifier tak digalakkan untuk baby, thats why kinda glad when Arissa rejects that as well.

Sapa ada cadangan lain?

12 ulasan:

honeylanz berkata...

dia nak dipangku all the time kut

m-i-o berkata...

alamak. anak mak baru 1, rasa macam tak dapat nak membantu.

tp sebab arissa ni bakal menantu, takpe. makcik akan berusaha menolong komen di sini :P

bab sumbat tu, mak rasa takde masalah. sbb mak pernah baca kat babycenter, dia kata baby tu sendiri akan tahu sama ada dia dh kenyang ke belum.


kadang2 dia mmg dh kenyang dgn susu, tp dia saja nk ngempeng for comfort. so layankan aje la :P

anak mak dulu pun selalu merengek. pastu taknak tido, matanya celik aje. pastu mak pangku aje dia, bawak ke hulu ke hilir. letih gile time tu :P

Mummy Harith Hannah berkata...

Dukung & usap2 belakang badan dia kak Yan, in between acara sumbat menyumbat tue. Maybe, she just want comfort + manja2 time with her ibu. Hehehe...

Mama Adib berkata...

mak komen aaa

ini kes anak teruna terkini mak
bukan taknak sumbat tetek dia dah kenyang tp mulut tetap nak isap
lepas tu ngamuk kekenyangan sampai muntah2.

dengan dukacita ku sumbat pacifier (last choice) sik baik kekadang je kes cam gini

sekrang dia lagi suka sebuku tangan dia atau ibu jari

ibu senang anak girang *wink*

MN berkata...

aku rasa dia nak ko dakap dia tu...
manja angat! chomel!!!

bila la aku leh nak melawat ko ni nyah?

Queenin Murni berkata...

nak 'mengempeng' jek kot?

or nak pi klcc? erk! hhehe!

MommyDania berkata...

CY, rasanya arissa mcm dania dlu. slalu muntah. its ok, as long as dia sehat. cuma bila gi jln2 mmg kena standby kain & extra baju la. lama2 dia ok tp adalah 5 6 bln jgk. hehe

Zuhaini berkata...

erm.. tah lah.. alia jarang muntah time dia newborn.. huhu :(

JaNnAh berkata...

xde pape tu.. dia nak manja2 jek tu.. cam m-i-o ckp, nk ngempang jek.. layannn.. nawfal pun cam tu jugak.. dah beso2 gini pon masih camtu..

CiKaYu berkata...

baru ada anak 1, cam tak relevan je...maybe dia nak didukung-dukung kot...nak berjalan2.

Azure berkata...

cuba ketuk² pintu ke? nnt kena tukar nama pulak, arissa albab...

Siti Zaiton berkata...

usually when she cries, not necessarily dia lapar..maybe dia tak selesa..cuba check, kot2 dia kena ketik semut ker..ada rambut yg menjerut jari2 dia ker..or just saje2 nak berdukung..

akak dah biasa kes saje2 nak berdukung ni...kekadang atas dukung tido, letak jer terus keriau... stress banget..