Cari Something?

Khamis, Februari 18, 2010

Cuti Bersalin 90 Hari

Dari dulu lagi dah dok bincang. Kalau ada reader yang tegar berforum kat susuibu.com, bley recall kot pasal benda ni. Since 2006 ke 2007 kot? Hehe.

Turn out banyak negara ASEAN lain dah implement cuti 90 hari. Singapore bagi 112 hari.

Bukan saja nak suruh si ibu ngelat pi keje, tapi bagi chance pada bayi untuk dapatkan susu ibu yang fresh & terbaik pada jangka waktu lebih lama. Ikut hati, mintak 180 hari terus :D

Walaupun baru nak serah (belum serah lagi), ini adalah langkah yang patut dipuji. Semoga pihak kementerian beri perhatian sewajarnya demi kemaslahatan sejagat.


More news,
here.

10 ulasan:

Zuhaini berkata...

oh.. lama tu!

*saya tak ingat la, kalau keje gomen, tak silap masih 60 hari cuti lagi.. aritu ura-ura nak naikkan jadi 120, tapi masih pending rasanya...

Along berkata...

i think what they can do as a start...cuti wajib bersalin 60 hari, then optional lagi 30 haritu...maybe dapat gaji 1/2 bulan je ke. At least majikan takde la bising sangat...and those macam saya yang sangat gatal bontot dok rumah lelama bleh opt to return to work after 60 days.

Zety Zin berkata...

kalaulah dapat 90 hari, cepat2 saya aktifkan kilang! muahaha.

taklah.

pertambahan cuti bersalin sangatlah dialu-alukan. bukan untuk baby aje, untuk maknya jugak. biar rest betul-betul. plus bolehlah tambah stok susu banyak-banyak-banyak sebelum masuk kerja.

CY4.0 berkata...

zu, govt mesti start dulu. Senang private nak follow suit.

Along, in long term, anak2 yg menyusu dgn susu ibu lebih kuat antibodinya. Thus, ibu2 jarang amik EL nak jaga anak2 yg kurang sihat. Agak2 mana yg majikan lebih prefer?

ZZ, yezza. Bukak je kilang tu. Mana tau by the time deliver dah dapat cuti 90 hari.

Nur berkata...

kalu negara maju cam german, depa bg option pas bersalin..rasanya ada company kt sana yg bg 6 bulan cuti bersalin atau half month kerja dgn reasonable gaji..
serius ni, mmg mak selidik habis2 dgn specialist dr german ni..
bila ekk kita nk 'maju' camtu?

Mimi berkata...

Hi CY
I remembered when my Awisy ws around 6mth old i went for training in vietnam.. participants frm other country including the instructor seme terkejut, how cn i left my small baby at home, huhu... bila i bitau cuti bersalin kita 2 bln je lagi dorg surprised.. yg paling kurg vietnam ke sri lanka tak silap i.. 5 bulan! jeles kan?!

Sayang.Ibu berkata...

gomen ntah biler laaa nak tmbh cuti bersalin. wat masa nih kekal ngan 60 hari dan cuti tambahan tanpa gaji selama maximum 5 thn kalo x silap...

Fid berkata...

last wiken ada diner ngan grp kerja aku
ada sorang supporter dr japan
dia terperanjat tau kwn segrup aku anak 3 bln dah mai kerja
maka aku ngan lantangnya cakap jepun bestkan 6 bulan to 12 bulan leh jaga anak
then dia tanya kwn aku...are u ok>?ur body ok?2 mons is enough??

of kos la tak ok kan
tapi kita anggap ja ok

MN berkata...

walaupun aku tidak merancang utk pregnant kali 3 (buat masa ni) tapi aku tetap sokong cuti bersalin lama gitu!

SAYA SOKONG!!!

KONG berkata...

Hehehe menarik topik ni.Yang pasti saya x boleh tahan Tempoh Pantang yg lama. Gatal je kaki tu nak berjln kan. But nasib my co bagi 3 months even up till 6 months mat leave. Tapi bulan ke 4 tu x bergaji la. At least the 3rd month baya 80%...Tak kisah la .So all my 3 kids merasa bergantung lama2 dgn umminye selama 3 bulan.