Cari Something?

Jumaat, Februari 19, 2010

The End of GIA

Setelah 18 bulan akaun GIA dibuka, aku amik keputusan untuk tutup. Apakah bendanya ini? Its Gold Investment Account. Ala, yg beli emas tapi tak payah simpan. Tulis je kat buku tu. Memang convenient. Tak payah takut misplaced bagai. Tergadai ke, apa ke.

Turn out, emas yang so called dibeli, TIDAK DISANDARKAN kepada emas yang sebenar. Kiranya, lepas dah beli & bayar tu, korang teringin nak tengok lantas bertanya, "Eh, mana emas yang I beli ni?" Memang takde. Thus, haram.


Moralnya di sini, berhati-hatilah ye kawan2. Check dulu benda2 yang kita buat sama ada halal atau sebaliknya. Peringatan untuk diri sendiri jugak ni. Sama2 lah kita saling mengingati. Maklum la bab2 duit ni kita selalunya mudah gelap mata sementelah bersepah program buat duit nowdays.

6 ulasan:

:Nana: berkata...

but what is the purpose of opening GIA tu? sell the gold and reinvest to gain profit ke?

looks like manipulating scam je lah kot..

Zuhaini berkata...

oh...? saya pun ada nampak mana tah perniagaan emas ni.. so at least dapat balik modal tak...?

Nur berkata...

cik yan, kalu ada certificate bkn ke kira da x haram...correct me if im wrong.

Sayang.Ibu berkata...

oh oh... mcm tu ke??? haram hukumnya yer..seriously mak x tau. tapi yer mcm yg nur tanya tu, kalo ada cert pun haram kah??? TQ CY for the info...

CY4.0 berkata...

ladies, mak cite pasal GIA by Public Bank. Kalau yg ada cert bagai tu, check again, ada ke emas yg dibeli? Kijang emas contohnya, mmg ada depan mata.

lailasani berkata...

first time dengo.. hehehe...