Cari Something?

Sabtu, Februari 27, 2010

Perihal Infinity Downline (ID) / Login FB Dapat RM100


Awal Februari ataupun mungkin lewat Januari lepas, aku perasan status beberapa orang kawan di FB memaparkan status ala2 berbunyi "Login FB dapat RM100".. ada banyak lagi macam2 rupa status.. tapi tu antara intipatinya..


It was tempting.. sapa tak nak duit kan.. tapi aku nak fikir dulu.. kadang2 bila senang sangat dapat, mesti ada yang tak kena.. sampailah satu hari, bila salah seorang blogger yg aku kenal cuma di alam maya memaparkan status bahawa ID tidak halal, baru la aku sibuk2 cari kat internet.. yeah, there are a few discussions.. tp yg banyaknya mengajak orang join.


Semakin hari, benda ni makin bertambah annoying.. Haha.. sampaikan aku rasa nak hide je status2 berbunyi macam tu.. kesannya kalau orang yg berYM pun ada jugak yg galak tulis login YM dapat RM100 kaedahnya..


Dan hari ini, ternampak status sorang kawan blogger yang mmg aku kenal baik di alam maya mahupun di dunia realiti.. aku SMS, nak confirmkan.. and it lead to this




Untuk kawan-kawan yang dah baca, harap amiklah tindakan yang sewajarnya.


13 ulasan:

Salwa berkata...

kak, mmg dah jelas ada unsur haram.siap company ID tu ada jual bible lagi.
memang bahaya sungguh lah godaan duit ni
tapi....penyokong tegar ID memang marah gila la bila saya duk bagitau status ID ni syubhah

sampai hari ni, bila uzar dah keluarkan bukti jelas pun, depa still denying.

nak buat buat la...yg penting tanggungjawab kita dah lepas..
nanti kat akhirat takde kena soal lagi

Muhammad Safie berkata...

huhu..nasib baik aku xjoin..member aku ajak..terus2 aku cairk hukum dia..sah2 haram..riba memanjang

sWeEtDaRLinG berkata...

setiap yang senang, tanpa usaha, mesti ada benda yang tak kena....

Tanpa Nama berkata...

nk duit mmg takboleh goyang kaki harus ade usaha ;)

though i haf to comment yg rase nye their method of operation ni macam ala2 ponzi scheme, no?

-adila

Ms Lola berkata...

aku dah diskas 'secara haram' pasal ni ngan MN

liwaniel berkata...

byk status FB pasal ID ni..wanie mmg was2 dari awal2 lagi kehalalan nye

Eldy berkata...

lihat mereka berani lagi bising ke tidak xD

scudmami berkata...

thank you Yan, been looking for this article. Last time Salwa put up on her status i wasn't aware of its existance... but now semakin berleluasa, aku semakin annoyed!! Bukan sebab orang dapat duit tapi sebab cara orang dapat duit.. lebih kesian sbb ada kawan2 kita sendiri yang terjebak.. wallahualam

CY4.0 berkata...

cikWa,
semoga kawan2 yg terlibat dapat kekuatan utk tinggalkan ID.

Safie,
good for you.

SD,
kena ada usaha, pasal nak carik orang..

adila,
pakdi.my ada buat gambarajah pasal ID. betapa up to certain extent the scheme will collapse.

Ms L,
mesyuarat tingkap kat skype? heee..

wanie,
boleh la sebar2kan link UZAR kat depa..

eldy,
tengoklah..

Norl,
itulah.. harap2 yg masuk tu ada terbaca blog aku atau ke web UZAR terus.

precious innocent berkata...

i ada share link UZAR kat my fb... tp xtau la yg tjebak tu amik peduli utk baca ke x.. isnin nnt nak share balik...

-mama emma®-

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah..tahniah dengan entry ni..

Tanpa Nama berkata...

Hi, as you may already noted I am new here.
Hope to receive some assistance from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Zety Zin berkata...

saya pun hampir nak join. nasib baik as bagitau yang salwa ada tulis pasal benda ni kat fb dia.