Cari Something?

Khamis, April 15, 2010

Terima Kasih Ms Lola

kerna memberikan aku buah fikiran untuk menulis blog hari ini.


SAHM.


Berapa kali gamaknya aku sebut SAHM, SAHM dalam blog ni.. kah kah kah.. ada yang dah bohsan kah? Nasib..


Kalau mengimbau la sejarah keinginan aku nak jadik SAHM, first time word ni keluar kat dalam blog adalah pada October 14, 2008.. hee..


Kenapa aku nak sangat jadik SAHM?


You see, keje aku adalah sebagai programmer.. nama glamer masa keje dulu Development Engineer.. Engineer la sangat.. haha.. then masa berubah angin ke Jalan P Ramlee, namanya jadik Software Engineer.. again, engineer la sangat.. at one point of time, walaupun hati & jiwaku ni memang sukakan coding (yang senang-senang), tapi tetaplah ada kebosanan.. bila mana dah takde challenge.. asyik la buat benda yang sama.. time tu la membuak-buak jiwa raga nak jadik SAHM..


(aku rasa mod penceritaan adalah tunggang langgang ketika ini)

Untuk orang yang dah mengalami tempoh bekerja sejak 2001, dah biasa pegang duit.. bagi mak bapak sesuka hati, makanya menjadi SAHM adalah sangat best kalau kau ada duit berkepuk-kepuk untuk shopping ke sana ke mari kan? shopping time orang tengah keje.. sure shopping mall tu macam terbentang luas je untuk kau sorang.. haha..

TAPI, ALLAH tu Maha Kaya.. walaupun bajet2 aku nak jadik SAHM at the age of 35 (yang kengkadang kena revise jadik 40), tup2 tak lama je lepas bersalinkan Arissa, si dia kata,


"you berhenti lah yang.. anak2 nak sekolah.. senang ada orang tengok-tengokkan.."


Aku rasa macam orang mengantuk disorongkan bantal & tilam Vono :P The rest is history.. korang pun tau la berapa lama je keputusan muktamad dibuat.. Ngeee..



Anyway, Ms L ada tanya camne ke gayanya aku handle bebudak ni.. to be frank, i'm still far from being a perfect mother for them.. aku rasa sehari tak berkerut & marah2 tu adalah pencapaian yang sangat BESAR dalam hidup..


Imagine la ada anak2 lelaki 3 orang yg sedang membesar, berlari ke sana ke mari.. aku jerit2 buat tak dengar.. sudahnya jatuh berdarah bagai.. haih! Pastu time aku tengah buat keje2 (kalau ada) NaniNani tengah tido.. then depa bising2 lantas anak dara tu terbangun, menyinga lagi la aku kannn.. and guess what? as I'm typing this, si Arif & Zeri dok melompat terjun dari atas katil ke bawah.. DAN, NaniNani ada je atas katil ni ha.. ya ampun..


Selagi boleh aku biarkan, aku biarkan.. Kalau dah tak tahan, merasala kena cubit :P Mujur Amir dah mampu jadi abang yang sangat boleh diharapkan.. cumanya time dia pujuk, si NaniNani makin meraung ada lah.. aku pun confuse apa hal.. Haha..


True, keinginan nak beli barang2 untuk diri sendiri memang terhad la skarang.. walaupun ada terselit portion aku dalam er, apa nak panggil? wang saku? yang diberikan oleh si dia setiap bulan, kot nak beli handbag tu, makan tahun la kot untuk aku kumpul.. Kah kah kah..


All in all, ada la pros & cons nya.. cons yang paling nampak sangat-sangat, adalah kuranglah kuasa membeli yang ada pada diri aku.. La ni pun kot ada projek kecil-kecilan, boleh la aku kejekan.. otherwise, duduk je la diam2.. Nak harapkan Nuffnang, blog aku yg public tu pun macam idup segan mati takmo..


Pros? tatkala orang sibuk2 ngadap jam, aku relaks je kat atas katil dengan NaniNani.. agak2 ngantuk, tido je lah kan.. cumanya schedule aku kata nak nap at 1430 hrs sampai 1520 hrs tak kesampaian hari ni.. pasal NaniNani tak tido.. apo nak buek.. dia bos :P



Ah, sudahlah.. melalut-lalut dah aku ni..

20 ulasan:

Umi Nuha berkata...

eh, saya dah tertinggal ketapi kah? Tuan puteri Arissa adalah NaniNani?Chomel :-)

CY4.0 berkata...

UN,
nickname abang Amir bagi :D

lailasani berkata...

syoknyeee kan!! i jeles... hehehe..
bila laaa agaknya my hubby nk ckp camtu kat saya... keke.. makan berpuluh tahun agaknye...
niat di hati nk jd SAHM/WAHM bila anak dara masuk sekolah.. harap2 dikabulkan Tuhan.

Mama Adib berkata...

NaniNani cepat tidur

hehe tak tau nak komen per

isz_3707 berkata...

betul cy, masa keje dulu aku langsung takde terfikir nak jd SAHM, never! dah terbiasa pegang duit sdiri. tp dah memang jalan ni ALLAH bagi untuk aku (buat masa ni), so aku terima an takde apa pun yg susah sgt. ko ok lg cubit. aku dahle anak sorang, aku babab sekuat ati pun pernah. tp tu dulu, masa baru2 jd SAHM, skang ni dah ok. mandi sama2, tdo sama2, main sama2, tgk tv sama2, silap hb, klau ditakdirkan keje balik, aku yg xleh berpisah dr dia. pastu perkara yg paling aku suka, anak aku sangat jarang sakit pas aku jd SAHM, klau x tetiap mggu sakit. Memang ada yg cons tp nampakkan lebih pada pros so hati tenang ngeeeeeeeeeeee

/apa pompuan ni bebel?

DNNA berkata...

Camano mak nak komen ek ...

Aku suka kehidupan aku masa kecik2 dulu.
Ibu sentiasa ada kat rumah.
Apa2 hal,siang malam semua cari ibu ... :)

Sekarang ni, aku cian ngan anak2 aku ..
Apa2 hal kat rumah, siang carik 'kakak' ... malam baru cari ibu ...

Masalahnya, pempaham la, kalau dh blk keja tu kompom la dengan badan dh penat. Jadinya, layanan kepada anak2 bukan la kelas 1, jadi layanan kelas 2 la kekdahnya ...

Truth be told, aku teringin sangat2 nak jadi SAHM and berada di samping anak2 bila mereka memerlukan aku. Sama seperti ibu ada di sisi aku and adik2 bila kami memerlukannya. Hari-hari aku dok doa che abang dpt rezeki mencurah2 ... hehehe ...

BUT, at the same time, I enjoy my work wholeheartedly.

Camana tu?? Konflik sungguh !!

*Tabeeeeeekkk semua SAHM*

Masayu Ahmad berkata...

suasana kanak-kanak menarik perhatian dengan aksi ninja, terbang terjunan, gelak ketawa

itulah pengubat duka

kadang2 memang mahu naik hantu kalau tidak sabar

sebelum naik hantu, biasa saya cepat-cepat lari di tempat kejadian

alah bisa tegal biasa

seronok apa duduk kat rumah

layan anak-anak yang byk kerenah lagi bahagia dari layan majikan

KS berkata...

I pon sangat2 teringin jadi sahm. Rasanya lebih terurus rumah dan budak2. Skang ni nak kemas rumah ke, nak masak sakan ke, nak bonding2 ngan family ke semuanya kena tunggu weekend. Tapi dua hari tu manalah cukup nak buat semuanya. Dengan nak rest lagi, nak kena balik rumah parents/in laws lagi haihhhh tak menang tangan.

One day, one fine day... Cuma jangan le lagi 30 tahun sebab time tu tadak makna dah jadi sahm hehehe

Tapi mmg perangai anak2 especially boys mmg sentiasa buat darah naik hehe ;)

take care cy u boleh!!!

JuE berkata...

bestnya yan.. even kuasa membeli dh xde...
aku walaupon anak sorang sgt tingin nk jd SAHM... keja br ni makin lama makin ok even byk keja aku dh jd mcm PMO.. i miss coding...
sebab tu le status gtalk aku x berubah2.. aku kena kumpul duit BYK-BYK ulang sekali lg BYK-BYK atas sebab beberapa faktor..
ntah bila target ni nak tercapai ntah le....

fatin airinee berkata...

sy blh bygkan keadaan 3 bdk lelaki di rumah. cousin sy ada 3 lelaki, 2 pompuan tp dh mcm ada 5 lelaki. mmg havoc. CY mmg terror lah!!

knv berkata...

kuasa membeli? apakah itu kuasa membeli? hahahah! as you know akak bank account pun nan ado. 100% kat laki den je. terpikir gak, mati ke laki aku ni camnolah nak ngusung budak2 4 orang nih? nasib baik ada jiran2 baik hati hahahha!

tak tau nak pikir apa dah. takut dan cemas je nak balik kerja balik nih.

nanti kita pi ngeteh sama2 nak? kat rumah hang hahahaha!

Sayang.Ibu berkata...

huhuhuuu... walopun rasa best je 24jam ada kat umah, ku masih lom blh membayangkan diri sendirik menjadi SAHM... mmg respek habess ngan all the SAHM ni..

CY4.0 berkata...

LS,
syoknya adalah subjektif.. haha.. sume benda ada pros & cons.. ikut kita lah nak menimbang2nya.. anyway, best wishes to you too :)

MAA,
as i'm typing this, dia ada di sebelah.. tengah menyembur :P

cik isz,
aku nak jadik SAHM time stress keje.. Ngaa.. to be frank, menjejak 4 bulan ni, tahap singa aku dah menurun sket (aku rasa la) pasal ada time aku boleh buat tak reti je.. kalau tak? hahaha..

Dian,
eh, kalau kau enjoy bab jahit2 tu, kau bley la start buat dari rumah.. makanya bukanlah SAHM je.. WAHM.. bak kata sorang kakak SAHM ni, dapat duit waima sikit pun, happy dia agak terlampau di situ.. (aku tak tau camne nak prosa)..

Masayu,
saya ni masih nak menegal apa yang biasa tu.. hihihi..

KS,
walaupun bisa menaikkan darah, mak tetap musykil kenapa dapat low BP.. kah kah kah.. tapi memang lah, time depa sume berhemah, rasa nak peluk2 time2 tu jugak..

J,
PMO? apakah? gila sengal aku banyak ketinggalan bab2 shortform bagai.. semoga target kau tercapai hendaknya..

fatin,
saya masih jauh nak dikatakan terer.. terer pada hemat saya adalah apabila tidak naik darah dengan budak2 ni.. well, after all mereka masih budak.. orang kata belum akil baligh pun lagi.. weee..

k Ana,
boleh.. mak buat teh, tapi k Ana tukang bawak segala mala makanan yang sodap2.. ngeee..

cik Intan,
thats what I felt masa keje dulu.. kengkadang time weekend kena tinggal dengan bebudak ni bila si dia outstation/meeting bagai.. uii.. stress wa cakap lu.. kejap2 SMS = "dah abis yang? lama lagi ke?" ahahAHAhAHAha.. la ni, dah jadik SAHM, amik kau.. hadap je la..

Ealyie berkata...

apa pun, pilihan mu adalah yang terbaek!!!!!

wa caya lu bebeh ;)

AizulFatma berkata...

cita2 sy skrg adalah nak jadi SAHM, sangat2..nak2 lagi tgh krisis nak cari bbysitter ni.

kalau dulu masa kecik2 or sekolah rendah org tanye besar nak jadi apa, kalau jawab SAHM aci tak? sebut byk2 kali doa tuh..:)

balik ni nak ajar anak dara kat rumah tu yg baru umur 3 thn setengah, "fatin, kalau org tanye nanti besar nak jadi apa, cakap nak jadi SAHM ye. boleh jaga anak2 kat rumah".

huhu, pyscho nye ibu dia nih.

~: UmmiNor:~ berkata...

cik yan,
kufaham perasaan mu itewwwwwwwww..bila kena handle 3 growing boys! haiyooo penin wooo..kan kejap2 jadi dinosaur, kejap2 jadi simba hahahah

rizza berkata...

hehhe aku sonyum je...
ko memang hebat ...ngan 3 hero dan tuan puteri...

aku yg sorang ni pun dah macam singa ..le ni dah kurang le singa tapi masih le jadik kucing hutan kot.. hehheh (ade ke???)

syalinda johari berkata...

kakyan, syoknya dh boleh tgk anak2, 24jam..bilala kami buleh nk jadik mcm kakyan, kalo nk benti keja mcm tak brapa nk cukup pulus jaa..huuu

MN berkata...

aku masih belum dapat bayangkan diri aku jadi SAHM.
tapi aku tau big boss aku ada ura2 nak suh jugak bila dia dah stabil.
yikes!

CY4.0 berkata...

UN,
kalau ada lagi dinasour, takut kot diorang pasal ramai sangat competitor :P

Za,
alah bisa tegal biasa.. tapi takkkk jugak biasa-biasa.. haha..

Linda,
linda ooi, kalau ikut hati nak jadik SAHM time ada ratus2 riban dalam bank.. tp dah sampai seru, hadap je..

MN,
aku pun dulu bayang2 je nyah.. la ni, takde can nak "membayangkan".. ngeee..