Cari Something?

Rabu, Mei 04, 2011

Mahu Jadi FTHW?


A friend, who is currently pregnant, sedang berkira-kira nak jadik FTHW. She asked me to share my experience :P and while juggling with 3 kids (at that moment) I replied her tweet with,


"for a start, nak blogging pun tak sempat :P"


Macam teruk sangat bunyinya kan? Padahal depends jugak la apa tentatif hari tu..


My usual rituals, around 7am+, kejutkan Arif. Gedebuk gedebak, lepas dia siap mandi, aku suapkan dia breakfast kalau dia nak makan. Kadang2 dia kata dah kenyang minum susu.


8.30am - 11a.m adalah aktiviti bebas - i.e. nak kemas rumah kah, nak basuh baju kah, nak jemur kain kah.. nak vacuum rumah kah? bebassss lah sangat.. tapi somehow semedang aku adalah tukang masak yang bapak slow, maka 10.30am dah masuk dapur.. semedang tu mulut yang ada ni dok membebel suh Amir kemaskan buku.. menaga nak2 time tuan puteri NaniNani menjerit bila kena sakat dengan abang Zeri.. wahh, pitching is very the high, you know.. badan je kecik tapiiiii.. aktiviti-aktiviti ini juga diselangseli dengan demand NaniNani nak menyusu yang memanglah ikut suka hati dia aje..


oh my god. taip pun rasa letih :P anyway, kalau si dia balik untuk lunch, maka aku adalah happy sebab tak payah nak berlari berkejaran (feeling2 kPah again) nak amik Arif.. maka aku adalah boleh berdondang sayang di dapur.. by 12.20 si dia akan sampai, lunch berjemaah dengan anak-anak. Then lepas si dia hantar Amir, aku pun mulalah nak kemas-kemas dapur, kuarkan lauk untuk dinner pulak.. check2 kain baju dah kering ke belum, ataupun jemur lagi untuk cycle yang ntah ke berapa kali :P


TAPI, kalau si dia tak dapat nak balik, dalam pukul 12pm aku stop buat semua benda sebab nak menggelabah dalam 10 minit. Baca-baca apa yang patut sebab nak drive kan.. kah kah kah.. if thats the case, Amir juga akan aku hantar sekali harung.. I is tak kuasa nak keluar rumah 2-3 kali..



3pm gitu, kalau cuaca cantek, aku nap sekali dengan NaniNani.. Haha.. To be frank, belah petang ni dalam 2-5pm adalah waktu yang agak senggang.. time ni lah kalau rajin nak buat biskut ke apa ke (ye ye je kau kannnn) tp kadang2 lipat kain baju bagai pun, tengok2 dah 3.30pm.. nak2 lipat baju budak2.. 4 orang kau.. bayangkan la.. tambah2 hari sekolah, dengan baju sekolah memasing.. tu baru 2 orang sekolah.. kalau 5?


Petang sket, bajet rajin, 5.30pm masuk dapur lagi sekali.. kalau malas, 5.45 ataupun 6pm.. kalau aku termasak (ter?) banyak tengah hari, biasanya aku vacuum rumah lagi.. mandikan budak2 sambil lepak2 depan TV dan tunggu kepulangan si dia..

Dinner biasanya before Maghrib.. amalan sihat la ni kan.. tapi yang tak sihatnya, ada plak supper pukul 10 - 11pm.. haha..




Malam? tak payah la cerita.



11 ulasan:

Masayu Ahmad berkata...

malam jam 10, saya dah tutup kedai..;D

m-i-o berkata...

nyah, mak just nak cakap -

"i can feel you, babeh. i can feel you"

sambil2 baca entry CY4 ni, sambil2 angguk, sambil2 guling dan ketuk kepala sendiri kat meja. hahahah!

tapi, cemana buleh vacuum umah hari2 weh? cemana?! mak give up. tak bleh. seminggu sekali pon mujurrrrr!

madamoiselleczar berkata...

hihihihi.....tang driving tuh aku dah nyengeh...somehow aku bley imagine hang punyer kekalutan nak pegang steering tu :p
btw, kipidup ya cik yan..sila hapdet hari-hari.... :p

madamoiselleczar berkata...

eh lupa plaks (gila kuasa nak komen banyak2)...serius malam tadik hang tak layan DH ka?

CY4.0 berkata...

Mas,
tak tau la kat umah ni.. kadang2 dah pkl 10 tu la request nak serawa durian bagai..

m-i-o,
kan katanya aktiviti bebas.. maka bebas jugak la nak buat ke tak :P rumah kecik je nok.. tapi mop ikut kadar kelaratan jugak.

Za,
aku terlekat kat #701 je.. apa kes ntah.. hari ni adik aku jadik supir.. selamat 1 episod berdebar-debar :P

Mynie berkata...

memang tak banyak masa! ni baru 3 orang anak.. dan tak duduk rumah sendiri (so, housekeeping responsibilities dikongsi).. huhu..

- saya yg temporary SAHM sempena cuti bersalin 3 bulan :)

Am berkata...

hehe...cumil je kak yan baca doa..haha... mmg keje umah x penah abis,kan...

KS berkata...

oh cy.. mengah i baca..

err.. sejak bila bukak balik ni?

Mrs Noba berkata...

aku tetap tabik!!!!

eZa berkata...

hongeh membaca.
mmg tak cukop mase rasenye bile dok umah.

bile sesedap tgh buat keje nak kene kuar pulak amik anak pulang skolah. potong stim ;P

baru 3, kalau 5 anak? pengsan! ;P

CY4.0 berkata...

Mynie,
takpe.. tambah lagi sorang, kita sekapal :)

Am,
mmg takkan abis.. baru kosong bakul baju, kejapppp je ada isi balik :P

KS,
sejak 18/4 ari tu..

MN,
aku nak tabik kat kau jugakkkk

eZa,
mmg.. part potong stim tu yg lomah den ni haa..