Cari Something?

Selasa, Julai 19, 2011

Resipi Carrot Cake dan Cream Cheese Frosting



Carrot Cake nama dia

Ok, lanjutan dari carrot cake tempoh hari, untuk makluman, nannoor bagi aku link Cat Can Cook. then cari je resipi kat situ. anyway, untuk memudahkan cara, here it goes.


carrot cake by cat can cook

Carrot Cake

4 Eggs
1 Cup White Sugar
1 Cup Brown Sugar
1 Cup Vegetable Oil
2 Cups All Purpose Flour
2 tsp. Baking Powder
1/2 tsp. Baking Soda
1 tsp. Salt
1 1/2 tsp. Cinnamon
1/2 tsp. Nutmeg
3 Cups Grated Raw Carrots
1/2 Cup Raisins
1/2 Cup Finely Chopped Nuts (optional – and omit if serving to small kids)

Beat eggs well in a large bowl, and add sugars in gradually, beating
until light. Beat in oil. In a seperate bowl, mix flour, baking
powder, baking soda, salt, cinnamon, and nutmeg. Stir into egg
mixture. Stir in carrots, raisins and nuts(if using). Pour into a
greased and floured 13X9 pan, and bake in a 350 degrees (180 celcius) oven for 35-40 minutes.


FYI, aku bakar @ 35 mins. tapi keknya tak masak. so aku tambah another 10 mins. apapun, oven memasing lain2. so, all the best :)


untuk frosting, aku amik kat allrecipe. cc frosting II ke apa namanya. by janni. tp aku amik suggestion org yg komen sebab tak banyak mana pun keknya.


8 oz. cream cheese
1/4 c. butter
2 c. powdered sugar
1 1/2 tsp. vanilla.


It covered a 9 x 13 carrot cake perfectly.

pastu KS dgn ms nong ada cakap tambah lemon / lime juice.

btw, lime tu aku try letak sket2. sudahnya dlm 1tsp jugak. ikut tekak la. haha.



Enjoy!

Updated on July 4th 2014. Jumpa satu lagi resipi cream cheese frosting dari Azie's Kitchen. Aku tepek kat sini.


Bahan bahan:
8 oz cream cheese - sejuk
5 sudu besar butter - lembut (70.8 gm/2.5 oz)
2 sk vanilla extract
2 cawan gula ising - ayak



4 ulasan:

maya amir berkata...

ok..aku nk try..tapi jap, carrot tu..kene buat sendirik ek.. i mean ade tak kat kedai kek, grated carrot..erkk soklan aku mcm bodoh plak..heheheh...

maya amir berkata...

eh tapi serious aku nak tau..ade jual kah? hahaha

CY4.0 berkata...

x tau. haha. aku grate setengah kilo carrot nk dpt 3 cawan tu.

scudmami berkata...

yan... thanks... nnt nak try (iskk sume resepi aku nak try... udah nye aku gak yang gumuk, orang lain tak makan... )