Cari Something?

Rabu, Disember 04, 2013

Tarif Elektrik Naik 15% dan Anggaran Bil Masa Hadapan

Aku sekarang ni dalam mod jadik leftenan major ataupun apa-apa la pangkat paling tinggi bab-bab berjimat dalam rumah ni. Bila budak-budak ada kat rumah, apa je yang tak terpasang? Komputer, laptop, TV, dan segala-mala gadjet mainan yang ada. Kipas lampu. Semualah.


Baru nak maintain bil RM130-RM140, keluar pulak cerita tarif naik 15%.

Mengikut web TNB,

For Domestic Customers:
  • The tariff will remain unchanged at 21.8 sen/kWh for the first 200kWh consumption per month – this constitutes nearly 50.4% (or 3.25 million) of all domestic users who pay RM43.60 or less monthly
  • About 20.3% or 1.3 million customers who fall in the consumption band from 201kWh to 300kWh will not experience any increase at 33.40 sen/kWh
  • On average, the domestic customers will experience an increase of 10.6% (3.03 sen/kWh).  

Kalau aku check balik penggunaan lepas-lepas kat TNB e-Services, memang takde lah family ni guna bawah 300kWh. Huahuahua. Average dalam 430kWh dannnn ke atas.


So, untuk penggunaan 450kWh, dianggarkan bil bulan-bulan nanti adalah RM137.10. Korang boleh kira sendiri kat sini.



Tiada ulasan: