Cari Something?

Rabu, Mac 26, 2014

Cara Terima Wang Dari Western Union Menerusi Bank di Malaysia

Sedang study tentang cara-cara menerima wang dari Western Union. Saja riki-riki bank kat Malaysia yang ada service Western Union ni. So, dalam pada google-google, keluarla website Western Union

Dari website tu, dapat disimpulkan, ada bebebeberapa bank yang offer servis Western Union ni. Mereka adalah....


  • AGRO BANK
  • BANK ISLAM
  • BANK MUAMALAT
  • BANK RAKYAT
  • BANK SIMPANAN NASIONAL
  • HONG LEONG BANK
  • KUWAIT FINANCE HOUSE
  • PUBLIC BANK BERHAD
  • RHB BANK BERHAD
  • UNITED OVERSEAS BANK


OK, macam mana nak claim RM dari Western Union? Kita perlukan


  1. borang RECEIVE MONEY yang lengkap diisi dengan
    Nama pengirim,
    jumlah,
    negara pengirim dan
    10-digit Money Transfer Control Number (MTCN)
  2. Then, kemukakan borang tadi beserta dokumen pengenalan. Dalam kes kita ni, IC lah biasanya. Tak pun, lesen memandu.
  3. Step last, ambil duit dan resit :)


Semoga ada manfaat.

6 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam..nk tanya..kalau org lain yg pergi ambil boleh atau tidak? contoh nama penerima suami tp isteri pergi ambil kn

cysev3n berkata...

waalaikumussalam,
setahu saya, tak boleh. si penerima kena tuntut sendiri dan bawak IC untuk pengesahan. akan ada beberapa soalan ditanya biasanya. Boleh rujuk entry saya di http://apapaje.blogspot.com/2014/04/pengalaman-terima-wang-dari-western.html

Emaliza Emyza berkata...

notes yg sgt membantu. tqvm.😃

Dib elmo berkata...

ok kalau macam dye nam bli brg online.. then dye nak.msukkn duit kat kite dlm wstern union.. adakah kita perlu bayar duit

Asyim 935 berkata...

Salam, saya sudah buat macam mana yg diberitahu,, tetapi tidak menjadi pun? . macam mana nak ambil wang kita yg dia bagi tu?

lokman amirul berkata...

Terlalu simple...gud info.