Biasalah, ada angin kerajinan yang entah datang dari mana time-time bulan puasa ni. So kali ni, dipersembahkan, Talam Pandan.
Resipi ambil dari Chef Hanieliza.
Jom kita tengok bahan-bahan dan cara buat.
Kuih Talam Pandan
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula (aku tambah lagi 2 sudu besar. Bagi manis lebih :)
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan & pewarna hijau
Cara
- Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
- Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik.
- Kukus sehingga masak [20 minit].
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat + sket garam (aku letak quite an amount of salt jugak. Bagi extra masin)
Cara
- Gaul semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
- Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu.
- Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
- Kukus sehingga masak [20 minit].
- Sejukkan betul-betul baru dipotong.
Hasilnya?
Talam Pandan uols
Hit jugak la especially dengan anak no 3 dan no 4. Macam tepung pelita versi malas sebab masak dalam loyang gitu. Hahaha.
No comments:
Post a Comment