Cari Something?

Isnin, Ogos 18, 2014

Halau Cicak Dengan Bulu Merak



Sounds weird? Hahaha. Tapi tu la yang aku dengar. Dan sedang dipraktikkan. Dan aku baru nak google hari ni.

Banyaknya dan.


The thing is, kat rumah ni, cicaknya tak nampak. Tapi, tinja (aka taik cicak) punya la banyak bersepah. Favorite spot atas tutup washing machine aku. Aaaadaa je. Sakit mata aku OK.


Ni antara excerpt yang aku amik hasil carian di Google.

Dari http://sunnurmushroom.blogspot.com/2009/01/jawapan-kepada-masalah-tikus-cicak-dan.html

Bulu merak

Pelik kan?Tetapi benar...bulu merak nih mampu menghalau cicak. tuh ikut petua orang dulu-dulu.Memula tu aku tak percaya gak..tapi lepas mencuba, ternyata memang berkesan. Save pun save. Tak yah kuar duit beli perangkap sane sini..Membebankan..


Dari http://www.tiportips.com/2013/04/Tips-Cara-mengusir-cicak-Dengan-Mudah.html

Gunakan Bulu Burung Merak
Mungkin sobat akan merasa bingung, kenapa mengusir cicak malah menggunakan bulu burung merak, sungguh tidak masuk akal. Tetapi cara ini sudah diwariskan turun temurun dan cukup ampuh. Dan apabila sobat melihat corak dari bulu burung merak ini maka semuanya akan menjadi masuk akal. Untuk menggunakan cara ini sobat bisa melakukannya dengan menggantung bulu burung merak di tempat yang biasanya di datangi atau di lalui oleh cicak. Corak dari bulu burung merak yang merupakan corak mata cemerlang akan membuat cicak mengira bulu itu sebagai predator. Apalagi bila terkena cahaya, maka bulunya akan mengkilap dan hal ini akan membuat cicak menjadi takut sehingga enggan untuk kembali.


As of now, dah seminggu aku letak bulu merak kat dapur. So far, so good. We'll see.



3 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Wah...bagus ni sebab memang tengah cari tips utk halau cicak. Byk cicak kat umah. Taik dia apatah lagi. Sakit jer mata kita ni wak.

Tapi kat mana nak cari bulu merak erk.

Melur Putri berkata...

Yannn..mana nak cari bulu burung merak tu? Aku pun nak..desperately..cicak suka mengganas dengan bahan kumuhannya.

cysev3n berkata...

Fiza,
kalau baca kat google, ada yang dapatkan kat Batu Caves, area kuil tu mungkin. I myself, biras yang bagi.

Zura,
aku ni orang bagi. tak tau la belah sana kat mana nak dapat.