Cari Something?

Rabu, Ogos 02, 2006

Kisah sebuah bas

3 weeks ago, yes, almost 3 weeks ago, my parents came to KL and stayed with us. Abah ada seminar kat The Mines. My mom jadi peneman je.. So, Friday tu, amik cuti & bawak la mama jalan2..

Since, ekhem, yours truly ni ada lesen tapi tak berani bawak keta, so, terpaksa la bondaku yg terchenta sama2 menapak pi tunggu bas utk ke LRT -)

Alhamdulillah, tunggu tak lama. Naik je bas, bayar tiket.

"Tiket tu jangan buang tau. Boleh guna satu hari.."
"OooOOoo.. OK.."
"Bas yang ada kaler hijau ni ye.." sambil driver bas tu tunjukkan circle kaler hijau kat tepi cermin bas..
"OoooOoo.. OK.."

Sampai KL, jalan2 je kat Jalan TAR, sambar tudung.. lunch kat Semua House then cuci2 mata kat kedai2 kain yg banyak tu..

Dah penat jalan. lepak2 kejap kat McD Sogo. Almost 2pm, ingat nak gerak balik.. lagipun nak hujan.. Dalam hati kata, sempat ni nak Zohor kat rumah. Sekali masa nak pi ke LRT station, sudah hujan maaaa.. sungguh lebat maaaa.. kalau redah, boleh kuyup maaa..

So, shopping kejap kat dalam supermarket tu.. beli buah and such. Alhamdulillah, bila tengok kat luar, hujan dah reda.. So, balik le kitorang..

Turun je dari LRT station, nampak le bas ni parking baik punya.. Teksi pun takde time tu.. apa lagi,

"Ma, cepat ma.. ada bas la maa... ada circle kaler hijau tu.."

Hehehe.. Naik2 je bas, tayang tiket yg beli pagi tadi kat bus driver

"Ni boleh guna kan?"
Bus driver tu angguk je.. So, lepak2 le dalam bas.. lalalalalala.. sampai le bas tu penuh sket, then bas start gerak..

Tup2, sampai kat satu simpang nak balik rumah, bas tak pi situ.. uuuwaaaaaaa.. camne ni.. camne ni.. code red.. code red.. mayday! mayday!

Terus le makcik pi tanya bus driver..
"Bas ni tak pi ........... ek?"
"Tak.. bas ni pi ............."
"Abis, bas ni balik tak ke stesen LRT tadi?"
"Mmg pegi balik.."
"Berapa lama ek? Sejam ada tak?" Haa kau, terjah sejam je terus. hehehe..
"Eh, takde laa.. 15 minit je.. lain kali, nak balik sana, kena naik bas NO 4XX"
"Maaf laa.. saya dah lama tak naik bas.. hari ni bila naik, sistem sudah tukar.. Hehehe"

My mom dah dok bising.. Kenapa tak tengok no bas tadi.. Kita naik tadi no lain tau.. and I replied, "kalau le takde pas yg boleh guna satu hari, perhaps this wont happen.. sbb, kalau takde pas tu, mesti kita tanya kat bas driver, tambang nak pi Zoo berapa? Pastu, kalau bas tak pegi, mesti driver kata, eh, bas ni tak pi sana laa.. so, bley turun balik kan.." Argghh..

So, kitorang le tour de town le.. hehehe.. nak dekat pkl 3pm baru sampai rumah.. eeeeii..

Moral: Tak semestinya bas yg ada circle kaler hijau tu boleh bawak kita balik ke rumah.


4 comments

Tiada ulasan: