Cari Something?

Isnin, November 06, 2006

Selamat Hari Jadi, adik

Dear adik,



364 hari yang lepas, masa ibu nak solat Maghrib, ibu dah keluar show. Masa dgn abang Amir dulu, setengah jam lepas show, dah start contraction, tp dengan adik, takde rasa apa2 pun. So, ibu solat. Then baring2 atas katil. Ibu bagitau abah, tp since malam tu ada meeting family kat rumah Acik plus ibu pun tak rasa apa2 lagi, so both of us went to the meeting.

We spent 4 hours at Acik's house. Baca Yaasin, makan2 & meeting. About midnight, balik umah atuk & nenek, ibu pergi toilet lagi. Niat di hati nak amik wuduk utk solat Isyak, and guess what, darah dah banyak keluar! Still I dont feel a thing. No contraction, no pain.

Ibu baring2 lagi atas katil. Abah pun nampak relaks je. Tp around 1am, nenek & atuk balik, abis ibu kena ceramah. Hehehe.. "Yan, ni anak no 2.. jalan dah ada. Kau nak bersalin kat PD ke, nak balik KL? " Huwaaaaa.. abah kata nak bawak ibu bersalin kat KL. So, that night, around 2.10am, abah drive ibu balik sana. Less than one hour -- dah sampai hospital. Yahahaha.. Ibu rasa macam naik Ferrari malam tu. Abah drive laju betul.. Ada cecah 160km/j. Alhamdulillah takde kena speed trap ke apa..

Exactly at 3am, ibu dah slamat ada kat labor room. It was 3cm by then.. Eh, ye ke pkl 3 pagi? Tak kesah laa.. tp at 3am+, ibu mmg dah ada kat hospital. Air ketuban pun pecah sebaik je sampai hospital. Hehehe. Dalam labor room tu, ibu kena pakai belt utk monitor adik. Nurse suh ibu tido, tapi dengan bunyi yang kuat ni, camne mau lelap?

Abah balik umah & promised to come back after Subuh. At 7am, nurse datang lagi.. check -- 5cm.. and she was surprised -- "Haiya, you no pain2, terbukak also.." Later, abah pun sampai.. at 7.30am, doc pun sampai.. masukkan ubat.. and at 8am, ibu start sakit..

Abah ada je kat sebelah ibu.. usap2 rambut.. this time, the labor room was a bit cramp compared to masa ibu deliver abg Amir.. ibu kena masuk air.. Merasa jugak laa gas. Haha.. tp kejap je, sbb gas tu buat ibu rasa pening2.. thus tak dapat tengok muka abah dgn jelas. So, cancel gas.

When the time was about to come, abah keluar kejap. Bila dia datang balik, dah takde space. Nurse kiri kanan, tiang tiub air belah kanan, doc kat tengah2.. So, this time abah tak merasa la tengok adik jenguk dunia for the first time -(

Alhamdulillah, kali ni ibu dapat push. Tu pun sempat belajar last minute dgn nurse dalam labor room. At 9.33am, adik selamat ibu lahirkan. Abah kata, lepas dia tak dapat masuk tu, dia pergi ke waiting room. Tapi belum sempat sampai, dah dengar suara adik -)

Masa ibu tulis blog ni, adik dah pun genap setahun. Alhamdulillah. Happy birthday adik. Semoga adik jadi pelindung yang bijaksana pada ibu & abah. Amiin.



10 comments

Tiada ulasan: