Cari Something?

Isnin, Januari 15, 2007

Reunion

Yeah, around 8pm on January 12th, kitorang dah slamat jejak PD.. Amir excited sesangat nampak abah dia (as usual, huh?).. MIL cite, time kitorang tinggalkan dia last week, dia merajuk bila tengok abah dah takde time dia balik.. abis atuk kena cubit sbb bawak dia jalan2.. Heee...

To cut it short, on Saturday 13th, around 6.45pm, kitorang sampai KL.. saja hubby balik awal sbb nak bagi Amir biasa dengan angin KL.. hehehe.. sebulan+ dia dok rasa angin laut kat PD.. mau terkezut sistem pernafasan si Amir tu.. but then, we noticed, Arif tak ceria macam biasa.. nampak laa dia diam je.. as if, "abis la.. abang dah balik.. aku ni kena start mengalah la.."

oh yes, semua mainan Amir, Arif tak boleh usik.. smalam, Amir dok susun landasan keretapi, Arif datang pi teraburkan.. Arif mmg "pengemas" lebih sket dari Amir.. slamat la kena sedas.. sian si kecik tu.. dah berbuih mulut dok cakap kat Amir, "adik sakit tu.. (sambil tunjuk parut chicken pox Arif), Amir main la baik2 dgn adik.." Ha, ye la.. sekali cakap, sekali dengar.. next time, kena repeat lagi.. sabar je la..

This morning, time hantar Amir & Arif pi umah makcik.. hubby dukung Arif as usual.. konon2 yours truly pimpin Amir la.. tp mamat tu siap nangis nak rak depan lif.. nak abah jugak pimpin.. so, you can imagine la, tangan kanan dukung Arif, tangan kiri pimpin Amir..

"Kalau dah 3 esok, camne ek yang?"

I wonder la.. sbb sume anak melekat dgn abah.. hehehe..

Sampai je umah makcik, since Amir was there, makcik kena amik dia dulu.. kalau tak karang, merajuk.. heee.. again, i can see Arif's sad face.. kita dukung dia, bawak dalam rumah.. whilst Amir, makcik dukung.. siap cium2 berbagai.. rindu sangat makcik dgn Amir.. sampai kat hall, Amir still duduk atas pangku makcik.. Arif? standing there, sambil menyandar kat sofa.. no smile at all.. ye la, sebulan+ ni dia je laa yg jadik attention sume orang..

"Masam noOoo muka adik.."

Oh well.. kecik2 lagi dah ada perasaan macam ni kan.. serius, nampak Arif tak happy once abang dia ada.. kesian la pulak dgn si kecik ni.. tsk..

2 ulasan:

CY4.0 berkata...

from Haloscan

mommy_d&d
erm...1st of all..congrats and alhamdulillah..one happy family@home :)
pasal Arif&Amir tu plak..hmm...kita paham..tu yang kadang tu bila either one of them nak more attention me/hubby akan kata (usually hubby la) "eiii yang..2 cukupla..i don't know how to divide my attention lagi dah ni..:)rasa tak sampai hati kalau ada yg kecik hati..rasa nak fulfill semua jer taknak ada yg merajuk/kecik hati" tapi tu la..mesti ada sikit lebih kurang ye dak..nak buat camner. kenalah pandai pujuk and divert their attention (ni selalu kes Damia la ni bila tengok kita attend kat Danish bf etc..)

Za..hang cecepat dapatkan Danial adik weh..lagi lama lagi tinggi superiority dia nanti..hahaha..lagi haru hang nak handle this kind of situation..

maya amir
best all dah get together;) bukan beranak dekat jek having the same problem.. danial yg gap 5 years ngan his bro pun sometimes leh jadik camtu.. almaklumlaa die lagik lame jadik mummy's boy;p sokay yan.. kecik2 bese mcm tu..insya Allah dah bosa nanti, oklaa tu..but ko pun kenelaa fair & square.. err.. i know u do..perhaps ko kene amek driving licence after giving birth #3..so konpemlaa anak2 nak ngan ko jek...hehhehe..

CY
Erna,
hubby replied my q in the post with -- "you laa.." aih, macam le perut mak ni berisi sbb keje sengsorang.. it takes two to tango.. heee.. tu la, nak kena berguru dgn sis Laili & sis Ana yg dah ada > 2 orang askar ni..

Maya,
hehehe.. ntah la.. rata2 aku jumpa orang sume kata bebudak gini sbb bersalin rapat.. btw, i do have a driving license.. renew tiap kali mati.. the thing is -- i DONT have guts to drive.. :P

CY4.0 berkata...

from Haloscan

Along
Hmm...susah jugakkan? Dania ngan Dina pun selalu ada kes2 jeles jugak. Tapi alhamdulillah setakat ni si dania selalu ngalah ngan adik dia. Sebab adik dia garang, nauzubillah!! Selalulah si KakLong kena buli. Tapi along make it a point to praise Dania, cakap she's a big girl, pandai jaga hati adik.

happy reunion!!! moga2 tadak lagi incident kena berpisah camni lagi...

hyelbaine
Alahai, sedih biler baca pun ada and cute pun ada tengok the reaction of your kids. i'm sure they'll get along once they get older, especially once the 3rd comes along ;)

Cheers!!! :D

CY
along,
so far, mmg Arif je yg mengalah dgn abang.. totally opposite dgn kita (i'm the eldest) yg selalu ngalah dgn adik.. kengkadang Arif kena cubit and such pun, budak tu gosok2 je tempat yg sakit.. heee.. sian sangat..

Baine,
hehe.. i really hope so..
p/s: seronok ek backpacking? jeles!

mamaampang
Yan,
no worries. insya allah, dah kuwar #3 tu nanti...abang2 akan lebih mature.

Kalau nak #3 tu manja dgn awak, breastfeed lah secara total. Insya allah tak nak org lain. Trust me!!!
As for your second one, give him the most attention sekarang nie cos #2 salu akan berada ditengah2 and at times diketepikan.
Anyway, congratulations sebab berjaya melepasi saat2 kritikal without your children. Memang wa caya lu!!!

momidanial
uhuks..trauma gak kalu mcm ni ek cik yan?? itu tak kena ini tak kena..sume pong ada jer pros & cons gitu...heeee...bebudak mmg nak attention...they'll important with all the attention around them! typical children larrr..Danial pong cenggitu..tu tahap tak de adik lagi tu..ihiks..kalu dah ada adik kang..aku tak tau larr mcm mana aku nak handle kang...tahap kalu aku marah kat danial tu..mmg aku ckp`go away..'..itu pong dah syahdu melalak sensorang..bebudak mmg sensitip..sungguh sensitip! so,hang kena extra attention skit kat Ariff tu..hehehe...as for Amir..dia mmg selalu ada abah jer kan? hehehe..anyway,i'm happy u r united with Amir and all ur family members again! cheers okey...

anamiraa
Cikyan,
I seriously can relate to this. That seemed to be my problem until NOW! Memang susahlah sikit anak rapat2 kecik2 ni…my #1 challenge is to make them understand why I give different reaction to the same behavior. Contohnya if Arina conteng2 kat lantai I was like puji2..”pandai anak mama..!” tapi when aisyah or abang buat, I marah la pulak…so sometimes they tend to get confius gitu kenapa mama aku ni macam berat sebelah…adik buat ok, abang buat kena marah…then I was like explaining why I did this, that..so forth..challenging la..and sometimes very frustrated ngan budak2 nih!

He..he.. tengok I pour it out on you la pulak….anyway, anyting you do, just don’t stressed yourself out!!

Take good care dear!!

CY
sis Laili,
Arif, masa kecik nak laa dgn kita.. sejak dia dah reti rasa seronok jenjalan, tu yg dok melekat kat abah pulakk.. donno lar, ni abang dia dah ada.. perhaps he will resort to me.. tak kesah laa mak ni 2nd choice pun.. heee..

Za,
haa.. hang kumpul ilmu bebanyak.. nanti senang hang nak handle askar2 hang di kemudian hari.. hehehe..

sis Ana,
er, NOW tu dah for how long ek? hehe.. kita tengok muka Arif monyok baru 2 hari pun dah rasa sadis..