Cari Something?

Khamis, Mac 06, 2008

e-Filing

Last week, pi kat sini.. Tengok2 borang dah ready.. aku pun gedik2 la suh hubby bawak balik MyKad Reader.. boleh settle cepat2.. then tak payah nak pikir-pikir lagi.. FYI, aku start bayar guna e-filing ni, tahun ni kira kali ke-3 la.. 1st time amik PIN.. then layan file PDF dia yg canggih gile tu.. submit online.. 2nd year, aku tak ingat password.. so, guna MyKad utk jadi Digital Cert.. lepas.. kali ni, ntah apa error kat page tu.. kata tak bley load berbagai.. nak kata reader kaput, OK je kuar sume nama aku kat dalam form tu..

Hubby aku plak, Digital Cert dia expired 2009.. suppose, klik je Login e-borang tu, terus prompt page utk masukkan password.. Tapi dalam kes dia, tho the Digicert ada, sistem tu kata takde.. aih.. sabar je.. Bila nak try guna Mykad, of course le dapat error yg sama macam aku tadi.. sistem tu dah cun dah tahun
lepas.. tak tau la depa ada betulkan apa2 ke.. sampai takley nak load plak..

Any of you dah selamat hantar tak? ke IE yg hubby guna terover canggih? keh keh keh.. Firefox takley ye kengkawan.. sbb ActiveX yg depa guna tu, seswai utk Microsoft platform berbagai..

Just a note

Keperluan Sistem
| No. Rujukan Cukai | No. PIN |
| Talian Internet |Pentium III dan ke atas |
| Internet Explorer 5.5 dan ke atas | Firefox 5 |
| Opera 9 | Safari |
| Microsoft Windows 2000 ( Service Pack terkini ) |
| Microsoft Windows XP ( Service Pack terkini) |

p/s: Mana ada Firefox 5.. member baru release takat Firefox 2 je.. hmm..

p/ps: A fren of mine, J is getting married today.. Why today? sbb tok kadi yg sepatutnya nikahkan dia hari Sabtu ni jaga peti undi... boleh? At first, tok kadi suh sanding dulu baru nikah.. tak ke hangin? True, pernah jadik benda ni.. tp ni bukannya kes banjir tok kadi tak bley sampai ke apa.. hinssh.. Sudahnya, diawalkan ke hari ni.. Congratulations J -)

-------
update @ 1555hrs - I just spoke with J thru phone.. dah slamat dah pun jadik wife orang.. tp apsal sora aku yg ala2 shaky macam gabra ek? keh keh keh..
-------

2 ulasan:

CY4.0 berkata...

from Haloscan

anamiraa
yan,
akak submit ok je online. baru semalam.

dan berita yang paling gembira, LHDN tengah dalah proses nak bayar balik cukai ku yang terlebih bayar untuk taksiran 2006. seribu lebih beb! mak sukeeee...!

CY
kak Ana,
first time guna ka atau dah pernah submit online b4 this? kitorang ni kali ke-3.. tapi tiap kali nak submit, manjang tak lepas..

anamiraa
cikyan,
baru first time. hihihihi! guna pin no depa tu. ni nak kena jot down password kat diary.

nanti kang lupa!

CY
k Ana,
guess takde problem utk 1st timer.. ni kesah org2 yg mmg dah register digital cert.. hubby guna IE 7.. terlampau advance ke? keh keh keh..

ms lola
mak dah guna 2 kali before this (ini tahun belum buat lg). so far ok jer. kalau tak ok tu LHDN nye pasal - sbb selalunye mmg aku terkurang bayar (nasib la depa tak dapek duit thn tu).

p/s: cepat nye korg taksirrrrr!!!

CY
Ms Lola,
dgn harapan, kalau cepat taksir, dapat le cepat refund.. keh keh keh.. tang mana lagi nak trouble shoot ni.. harus le kena pi kaunter LHDN balik mintak PIN.. thru email berbagai kena bagi copy IC plak.. seram nyah.. la ni macam2 org bley bikin dgn copy IC sekalipun..

paranoid ke mak ni..

anamiraa
cikyan,
dah sah2 hang terlebih advance. tak capai akal itu server LHDN hahahaha!

Erna
mmm...mak memang tak sempat nak taksir kebenda okeh...tapi laki mak buat ok jer.. e-filing gak la.. and Yan, aku baru check mmg laki aku terlebih bayo pun..nak dekat 3ribu lebih..tapi dia takmo claim..dia nak biar je katanya utk kegunaan dimasa depan.. aku ckp utk apa? dia
kata benda tu mmg akan ada dlm account kita and nnt pasti akan ada masa under taksir etc etc..which aku tak faham la reason dia tu.. huhu..aku yg lebih2 suruh claim extra tu bley...

Erna
btw, bahang pilihanraya makin terasa... aku kat sini pun HOT negeri kan!! tadik kuar bandor siap semua kereta kebal ronda beb!!! mak dah beli bekalan makanan untuk esok..laki mak kata dok diam2 kat umah..takut nak kuar!!! mcm2 spekulasi akan berlaku kat KT ni! huhuhu...

kesian aku celebrate bday dlm ketakutan esok! :P

CY4.0 berkata...

from Haloscan

ms lola
mang aii, erna.. betui ka lagu tuh.. cam ala2 nak darurat pun ado nyah!

anamiraa
kereta kebal? mak aii tu kat malaysia ke pakistan tuh? hihihihiih!

insyaallah takde apa yang tak elok bakal terjadi.

kengkadang gomen ni terlebih over!

Erna
series beb! mak pun ala2 terkujat..semalam laki mak balik keja bgtau yg dah siap keta kebal
semua mak ala-ala tak percaya.. sekali tadik ha..amik ko! depan bijik mata mak lalu 5 biji keta kebal complete semua ngan mata2 atas tu..uhuks! and this morning already havoc after 'this particular party' blocked 3 buses of uni students from 5am till about 10am tadik (masa kami bertembung baru lepas okeh)! kalau kat KL mmg jarang berlaku mcm ni tapi kat sini..woohooo.. until you come here then you know la!!! memang scarry! utk org sini biasa ke tatau la tapi org luar mcm kami amat terkujat monkey okeh! depa sendiri mengaku memang berjuang and berani mati tau! and i'm not joking!

farah
erna,mak stuju ngn hang, kalau dah kat sana baru tau angin ribut dia camner.sebab mak kat jb ni ala ala sunyi sepi jerk.kalau mak balik kelantan sure macam raya.heehehehehe.

p/s: thn ni aku tak ngundi ler

ms lola
bukan setakat JB, kl-actually area aku ni selangor pun sunyi sepi. tgk2... amik kau...

farah
diam2 ubi berisi yer.
eh tuan tanah ni mcm takder jer rini

momidanial
ya rabbi! kuat penangan keputusan undi pilihan raya kali ni..presentation aku esok kensel

weih! sebab huru hara lagi lps terima keputusan..buleh gittew? udah2 ler tu..terima seadanyer la weih...haiyooo....sume client aku tunda miting bagai...nak bagi pentadbiran settle down kot...ngaaaa

CY
mak half day last Friday.. Isnin (10/3) ni pun ala2 mencutikan diri..

Erna,
tang e-filing tu, kalau hang submit online, mmg cepat dapat refund.. time hntr borang dulu, mmg berchenta le nak dapat.. siap kena tulis surat mintak balik duit kita.. boleh?

went back to PD last Sat. nampak sume macam takde pape.. tapi in-laws kata ada gaduh2 gak a night b4..

girls, this is a shock kan.. my fellow frens dah banyak komen pasal PRU 12.. lets hope for the best for our Malaysia.. amiin..