Cari Something?

Rabu, April 23, 2008

9 Months

How your baby's growing: Because of separation anxiety, this can be a tough time to be away from your baby for any length of time. But it may also be hard to travel with your baby right now. He's become used to his surroundings and familiar faces, and he likes predictability. So being on the road can disrupt his sense of security and routine, especially when visiting an unfamiliar place or meeting lots of strangers.

At this age, he doesn't grasp the concept of travel but he'll realize he's in a new, strange place. Be ready for some cranky, clingy behavior and prepare plenty of distractions - picture books, noise-making toys, nesting blocks, hand puppets, and definitely his security object, if he has one. Schedule plenty of downtime away from all the strangers to let him decompress.


oooooh yes.. first night @ Langkawi, Azri dok la nangis.. sampai 6am+, sudahnya aku tak tahan, bawak tido depan TV.. baru senyap.. kalau duduk dalam kereta, lepas 10 mins, dia akan start restless.. kalau keta berhenti sbb traffic lights pun dia dah sibuk2 suh keta gerak.. as of now, kalau tido, nak kena peluk soft toys macam Melman, Alex ataupun Marty.. (er, all these characters can be found in Madagascar, okkay)..

He's 9 months today. Lagi 3 bulan nak setahun weiii.. He's a morning person, around 7am dah bangun.. greet kita dgn senyum2.. then around 8am tido balik.. keh keh keh.. belum ada tanda nak tumbuh gigi.. makan bubur pun still buat ala2 tercekik.. adik, adik nak makan nasik ke?

La ni, pantang jumpa tempat berpegang, dia nak cuba berdiri.. kesahnya, merangkak pun belum.. takkan nak berdiri terus dik? duduk pun belum stable.. gelojoh sungguh hang ni.. semalam, masa mata aku dok tengok Bella, time dia cuba nak berdiri tu, come to my surprise, dia lepaskan tangan! what!! nasib baik la berdiri pun sebelah aku je.. heeee..

Tang mandi, still takut air sejuk.. tp ibu buat tak reti je.. kalau dia yak2, time nak basuh tu, gedik2 kaki dia terjengket2 sbb montot gebu sejuk kena simbah air..
Semalam masa layan TV dgn Jiji, dok la dia belek si Zeri.. pasal si kecik ni dok tengok dia tak kelip2..


"Pakai Fabulash ke Zeri? rambut pun ala2 James Blunt"

Er, adik aku ni mmg kalau describe, ala2 exaggerating sket..


16 comments

Tiada ulasan: