Cari Something?

Khamis, Mei 15, 2008

Easy Money

Dalam satu forum yg aku lawati hari2 (kantoi.. nampak sangat suka ngular!), ada la satu topik tentang menjana pendapatan.. figure taknak kecik2.. paling kurang 3figure, paling banyak 4 figure.. seminggu pulak tu.. hinsh.. 4-figure a week, tak ke rambang bijik mata menengoknya? camne nak dapat tu? dgn kata yg mudah, kita jadik spammer..

walaupun la pendapatan aku ni manjang negatif (dalam spreadsheet) dan pastinya di alam nyata, tapi aku masih belum sanggup nak mengkayakan diri sendiri dengan offer orang dengan benda2 yg vague.. walaupun modal kecik, heck, satu sen pun kumpul lelama jadik singgit tau..

i've been there.. long time ago.. program affiliate free mana yg aku tak join.. get paid to read berbagai.. baca advert berbagai.. ada satu tu, mmg aku dah sampai takat berjaya claim duit, tp sudahnya sampai la ni cheque tu tak sampai2 pun.. hehehe..

Moral nya, takde maknanya korang duduk goyang kaki kat rumah boleh dapat duit.. kalau senang2 dapat, sure easy go punya.. UNLESS, benda yg korang tawarkan tu, i.e e-book berbagai mmg betul-betul worth it utk harga yg dibayar.. otherwise, please la.. stop it..

Nanti ada la yg kata tu, sbb aku tak berjaya dapat duit dgn cara senang, sbb tu aku tak bagi korang join.. Hehehe..

1 ulasan:

CY4.0 berkata...

from Haloscan

Fid aka lovebaby
kihkihkih

cik yan
aku pun pernah join segala mala free2 tu hahahaa

sama la abuk pun tak dak

anamiraa
memang nak kena starlight sikit tang dahi tu!

pokoknya, jangan menganiya orang2 yang ikhlas nak cari side income. no go babe!

rizza
yan ...at least jadikkan pengajaran..

aku tak pernah le join apa2 sebab aku selalu dok "think -ve" hehehh tapi memang ye..makcik aku selalu dok join benda2 cam ni..siap marah2 aku tak nak join..aku wat pekak badak je...last2 bukan takat sesen pun tak dpt...kena bayar balik kat kenkawan yg di ajak tu....haru2...

Erna
aku yang blur ini..tapi dapat tangkap apa kes nya (ni ala2 blog fid gak kan :P)
takyah le caya benda2 gitu.. ni guna internet pulak.. tu yg dulu kes swiss cash ntah apa la pulak...
spammer semua ni...mak venci amats dapat spam email tau!

CY
Fid,
at least takde la sakit hati kan.. sbb takde keluarkan duit kita.. keh keh keh..

k Ana,
tu la.. bak kata Fid in our discussion, main kutu lagi best!

Za,
aku bab2 yg kena keluarkan duit dulu baru bley dapat duit, mmg aku reject..

Erna,
mu nak mak letakkan link post tu ka kat sini? keh keh keh..

farah
ooohhh sini pun citer pasal nak cepat kaya yer!
aku pon memang reject menda2 yang ajak cepat kaya dengan cara yang tak logik nih! pastu dgn cara menganiaya orangni. cik yan,aku stuju ngan hang duit yang easy come ni memangg akan easy go.

kat opis ni macam2 dorang dok pujuk.ritu swiss cash pastu sekarang giblink ka haper ntah.

jap,aku nak jenguk SI le kejap.apa yang depa dok kecoh sangat ka sana.hehehehehe

Marisa
aku pun... sikit tak caya benda2 mcm ni

mast
owh! saya tag akak.. baca entry saya ye.. hehehe

CY
farah,
ya ampun.. nasib la budak2 ofis aku ni tak berapa expose dgn benda2 macam tu..

cik Marisa,
kudos to you -)

Mast,
ha? tag? keh keh keh.. thanks for tagging me.. tapi tak tau la bilanya nak langsai tu..

farah
tula aku heran,ramai pulak yang terjebak.sebut jerk cepat kaya,ramai yang jadik buta bijik mata sbb dok nampak $$$$$$$$$.last2 modal ke mana,untung ke mana

kuireena
If all these spams are true..then mesti dah melambak2 dah millionaire kat M'sia ni kan.. keje buat benda tu jek.. Kalau kat area rumah aku, lagi la aggresif, siap letak flyers kat dalam mailbox orang, letak iklan2 dalam magazines..gilos!

CY
Farah,
adat la tu.. $$$, sapa tak nak.. nak2 dalam USD ka.. Pound Sterling ka.. hehe..

cik Bibi,
kat area ofis mak ni pun melambak.. dah kata jangan tampal apa2, dok tampal jugak.. mmg dasar takde sivik!

Ms Lola
depa nye target group is org2 yg baru masuk keja/lepas grad. org2 ni (yg baru masuk keja ni) 'selalu' hanyut. gaji ciput, dah mimpi nak pakai keta jepun, pakai barang branded/ makan kat tmpt2 mahal etc. dgn iklan low interest nye, easy credit card application approval nye... depa (termasuk aku??!!) ni mmg senang sgt hanyut.

kita tak belajar pun 'how to manage money' masa kat U. tu yg start2 keja je nganga - terkejut dpt duit bnyk tu, jakun, lalu belanja smpi tak hengat donia. nak2 ada credit card :P

jd kesimpulan dr hujah merapu aku itu ialah, jgn mimpi nak kaya kalau dok saje je. (errk.. ada kaitan ke ngan hujah aku td??). nyways, aku agree ngan 1 of your comments cik yan

CY
Ms Lola,
mak hanyut setahun+ ok.. gaji abis belanja.. takde saving langsung! bila tengok buku, sedihnya la kenapa awal2 keje tu tak nyimpan langsung.. now w more responsibilities, of course x dapat nak simpan banyak mana.. btw, comment mak yg mana yg setuju itu? hehe..

Ms Lola
erk, mana tah. aku hallucinated je ke semlm. erkk...

Fid aka lovebaby
kesimpulannya tak de nye duit nak golek2 kat kita hahahaaa