Cari Something?

Khamis, Jun 19, 2008

Bil Air

Ye, kerajaan negeri Selangor dah bagi free the first 20m3 air kat rakyat Selangor.. aku, rakyat KL yg dapat air dari SYABAS ni, tetaplah kena bayar ye..

Semalam, aku dapat la bil air ni.. tapi tetiba aku rasa confuse tengok cara pengiraan dia.. aku siap study kat sini, tapi still tak dapat jawapan..

anyone knows how come calculation dalam bil aku jadik macam ni?

Penggunaan 41m3












































Keterangan CajUnit (m3)Kadar (RM)Amaun(RM)
KEGUNAAN 0.4720 X 34/310.575.89
KEGUNAAN 0.4715 X 34/311.037.99
KEGUNAAN 0.472.502.002.35
KEGUNAAN 0.5320 X 34/310.576.65
KEGUNAAN 0.5315 X 34/311.039.01
KEGUNAAN 0.532.502.002.65


Soalan saya, sekiranya kiraan 41m3 masih tak dapat dipenuhi utk 3 baris yg teratas, bukankah sepatutnya ia berhenti setakat baris ke-4 dan tidaklah diteruskan hingga ke baris yang berwarna merah?

Actually, in early June, aku ada dapat a few emails dari orang2 yg dah start dapat bil air.. tp masa tu tak dapat la aku nak amik pot sangat sbb bil sendiri pun belum dapat.. Jadinya, bila dah dapat ni, aku nak jugak la blaja balik Maths yg dah lama berkarat ni..

Any input from you are very much appreciated.

Sekian,
Yang muskil dan letih dok bikin table dalam HTML.. kah kah kah..

Updated on 23rd June.. rasanya mak dah boleh figure out la.. kah kah kah.. so, case is closed.

14 comments

Tiada ulasan: