Cari Something?

Khamis, April 09, 2009

Breastfeeding while Pregnant


Its not an easy task. But its possible.



Pagi tadi aku khatamkan thread ni kat susuibu.com.. macam2 cerita dalam 11 muka surat tu.. betapa ada sorang mommy yg murah rezeki masih dapat 6-12oz EBM walaupun tengah preggy.. vadevas!!


Mine? I managed to collect 1oz min per session.. max, biasanya 2oz.. dan, kot degil nak jugak cecah 2oz tu, harus 15minit kot.. time mabuk pening berbagai masih bley tertahan, aku pump la time zohor & asar.. otherwise, time asar saja..


Bila balik umah, kalau Zeri tak join my other half menjemput di tangga LRT, dapat la tandem pump dengan dia kat umah.. kalau dia join, masuk je keta, dia akan merebahkan diri di pangkuan dan menepuk2 dada ibu ni untuk tuntutan nafkah tekak + perut dia..


Jika situasi kedua ini berlaku, maka takat 2oz tu je la collection aku.. pasal once balik umah, Zeri akan melekat.. tank baru isi, kosong balik.. kah kah kah.. aku pun lembik je preggy kali ni.. dugaaannn..


My frozen stocks ada 5 beg lagi.. kalau ada yg masih ingat tentang ini, sejujurnya, stok itu masih ada dalam peti sejuk.. dengan isinya 4-5oz per bag.. ada dalam 10 kot.. sayang sangat nak buang.. bahagianya kalau bley guna.. ha ha ha.. aku rasa, kalau rasa dia OK lagi, ada jugak la yg akan digunapakai.. yg penting kerjasama rasa.. No? TAPI, dah 6 bulan la pulak expired.. sama pangkat dengan EBM yg disimpan dalam peti aiskrim!






Ya ALLAH, ada lagi 75 hari bekerja yg aku harus struggle untuk lengkapkan penyusuan Zeri hingga 2 tahun.. Mudahkan lah ya ALLAH.. berilah peluang untuk Zeri mendapat nikmat menyusu sehingga dia 2 tahun.. amiin, amiin ya rabbal 'alamiin..

20 ulasan:

jua berkata...

amin..amin
jgn mengalah..aku sokong hang..

Zuhaini berkata...

amiin...

::Umi Sufira:: berkata...

Amin..

Zety Zin berkata...

amin... semoga dipermudahkan.

MommyDania berkata...

aminnn. cuba makan jamu pil asi * milkmaid tea. might help.

MommyDania berkata...

opps..correction, milkmaid tea xblh minum while preggy but pil asi tu i'm not sure.

isz_3707 berkata...

amin, aku tolong doa jugak

Yan berkata...

girls,
thanks sbb tolong aminkan..

MD,
time biasa2 pun mak tak pernah try ASI.. kekeke.. apapun, thanks for the input!

mamadanish berkata...

Cik Yan,
I sgt-sgt memahami u.
InsyaAllah, setiap jam u pam leh collect 1oz,mcm i dulu tak berengang ngan pam,sampai rasa mcm nak gila..hahha....kunci jam bgn tengah mlm..rasanya 2-3 kali bgn malam cos nak cukupkan susu.

InsyaAllah, u can do it!

mamadanish berkata...

Kalau u pam 2 jam sekali pun akan dapat 1oz, kalau 3jam skali pun tetap dapat 1oz, dan begitulah, lagi lama u jarakkan waktu pam lagi susu akan bertambah sikit!!
So itu yang kena pam setiap 1 jam.

Penat sgt, dan kalau tgh musim mabuk or takder selera mkn, lagi la teruk!!

InsyaAllah Zeri akan pandai menyesuaikan diri mungkin dengan lebih byk minum susu sebelah malam.

Sorry ye,saya memberi nasihat tanpa diminta.Huhuh..

Yan berkata...

mamadanish,
eh, appreciate sangat2 :)) harus mak prektis time cuti.. tp time cuti dia dah melekat.. like i said, macam tank tak sempat penuh, dah kosong balik sbb Zeri selalu mmg nyusu both..

mamaDhea berkata...

sya yg baca plak cam horror gitu..

sabar ye CY.. semoga semuanya dipermudahkan olehNya.. amin..

mama23beas berkata...

Congrats congrats...I dah lama tak baca ur blog.

I stop expressing when I turn about 8 weeks preggie for the next baby...by this time, sakit dah nak pump campur I dah malas (with intervention of formula too hehe) but they continue to have snacks on my breasts and later wallop sekali dengan baby baru. By 5th month, they have colustrum already.

I'm preggie with my 5th now (kalau u tak tau lagi la kan), but this time around pelik sikit, 7th month baru breast bengkak dan ada colustrum. Maybe hormone went haywire cause I had miscarriage earlier. That time just like previous pregnancies, by 7-8th weeks, susu yang keluar cukup pathetic. Nasib baik I tahu pregnant masa tu. So of all the kids, my youngest paling sikit dapat susu, but he will definitely continue when we have abundance after new baby arrives.
Anyway, I heard some mothers just continue to have a lot throughout pregnancy. Jeles juga...tapi tak pa la...I pun fikir I want to rest from expressing before starting it all over again!

saudah berkata...

hang on dear, moga dipermudahkan amin..

Yan berkata...

Sya,
mak exaggerating terlebih ke? kekeke..

Dr Ros :)
saya pun dah lama tak pi blog Dr.. masa jumpa k Lilian hari tu, dia ada bagitau yg you pregnant #5.. thanks for sharing your experience! appreciate sangat :)

cik saudah,
terima kasih.. welcome to ApaApaJe :)

Mrs Noba berkata...

beb, all the best!
doa aku selalu utk hang...

Azure berkata...

aminnnnnnn

moga dipermudahkan

mimielola berkata...

Aku doakan, nyah...

kuireena berkata...

Cik Yan!
Adakah satu ticker lagi akan bertambah di header mu??
Aku baru tau dari Ana..
Mmg ketinggalan kapal betul aku
Anyway, congrats!
(lepas ni nak letak nama apa la? ko dah sampai ke huruf yang terakhir dah tu - Am, Ar, Az. Pasni kena start dgn huruf B plak)

Yan berkata...

MN,
thanks dear :)

cik Azure,
TQVM.

Ms L,
terima kasih..

cik Kui,
dah tambah nyah.. kat sidebar :P kalau dapat girl, aku restart la.. kah kah kah.. kalau lelaki lagi, aku belum ada ilham..