Cari Something?

Khamis, April 23, 2009

Sama-Sama Perempuan..

Sambil otak dah kejung ngadap coding dari pagi sampai ke petang (ye lah tu..), I took some time out to browse my emails from other labels.. saya kan rajin subscribe banyak Yahoo! Group.. tp sbb malas nak tengok unread berjela-jela dalam Inbox, saya labelkan dan halau diorang jauh2 dalam label tu.. (Label dalam Gmail adalah ala2 Folder dalam Yahoo! Mail)..



Then, mouse saya gedik2 nak baca email bertajuk

FW: This is Malaysian...Please offer your seat! [1 Attachment]

dah 4 hari email tu tersadai dalam kotak emel.. ha ha ha.. kesahnya berbunyi begini



Salam & Hello friends,

I snapd this photo on Monday 6th April 6.30pm, in Komuter from KL Central. It's happen I had to take Komuter on that day. I think this is my 3rd or 4th time ride in Komuter. Obviously you can see a lady carrying her kid STANDING nearby the main door. Her kid is sleeping. And please have a good look at those 4 ladies..sitting and pretending they didn't see the mother with baby!

The woman in brown baju kurung is sleeping (I can forgive her la...after few stations only she woke up..) the girl in long hair just sit there busy SMSing, the lady in headphone finally offered her seat only after 15-20 minutes (or maybe after she realised I took their photo). And paling sakit hati...the lady in red t-shirt just buat2 tak tau..or pretending she didn't see the mother with baby..after the lady in blue T offered her seat, the lady in red shirt looks relief and try to give manja look at the sleeping baby.

What is this??? STUPIDITY, IGNORANCE, SELFISH, SNOB..
This thing happen because WE allow it to happen.
For those who never/seldom ride in Komuter, LRT, or other public transport..this is real. Be grateful that you are not one of them who have to use public transport. Even looking at it make you feel sad and mad. For those who are using public transport..don't allow this to happen. Make effort to offer your seat or to ask people who is sitting (if they are fit!) to offer their seat.

rgds,
be a better malaysian!




Gambar mmg ada.. tp sbb saya tak reti nak blur2kan utk protect muka2 bersalah tu (masih ada niat murni ni la kaedahnya), maka tak dapat la saya nak publish..


















Ini mengingatkan saya pada kejadian pada petang semalam.. Dari stesen Hang Tuah, mmg biasanya tak dapat la nak duduk.. kebiasaannya saya suka berdiri di depan orang2 yg mendapat tempat duduk, dengan harapan, apabila mereka tiba di destinasi, saya dapat mengambilalih tempat tu..


Di depan saya ada 3 orang wanita muda yg sedang asik gelak ketawa.. berborak sakan and what nots.. TAPI, apabila tiba di stesen Chan Sow Lin (kalau tak silap..) seorang wanita mengandung masuk dan berdiri berhampiran mereka..



Tak semena-mena, dua daripada 3 orang wanita muda tadi tertunduk lalu tertidur.. yg lagi seorang, yg paling jauh, memalingkan muka seolah-olah teleng tak nampak apa2 di sebelah sini..






Tiba di Salak Selatan, ada seat kosong di sebelah wanita teleng tadi.. saya offer pada wanita mengandung tadi.. tp dia kata, "Takpe lah.. kat situ pun ada.." Oh, kat seat yg bertentangan rupanya..





Lepas tu kan, korang pun bley agak la.. wanita2 muda yg TERTIDUR tadi tu, boleh bangun, dan borak2 balik macam biasa.. cuma, tiada la adegan gelak ketawa macam awal2 tadi..















Sila menyumpah jika anda nak.. Saya dah..



Yg tak tahan, sama2 perempuan.. hmmm..

30 ulasan:

Mrs Noba berkata...

hish...menyumpah aku!!!!

macam d3mmit...

mimielola berkata...

Kena tayang balik iklan Adlin Aman Ramli tuh... Kasi pedasss sket...

Umie berkata...

benci kan tgk spesis mcm tu dlm public transport...mcm kite nie lain pulak...masa tu dlm putra, nmpk sorg aunty nie naik..since dia org tua, kite ni offer la that seat 4 her tp dia mati2 taknak duduk... kecik hati haku...wakakakaka... agaknya offer haku nie x cukup ikhlas kot atau hobi aunty tu mmg suka berdiri dalam train...kekekeke

madamoiselleczar berkata...

aku ada satu insiden nak citer....aku ari tuh gi la post office...ala amek no tekan dan duduk je la kat kerusi tunggu giliran dipanggil gittew...so, fine! tak sampai seminit aku duduk kat kerusi..ada makcik tua ni datang kat aku dan offer nak tukar no giliran dia yg lagi 2 giliran nak dipanggil tu pd aku buleh? i was like...terkesima dan terkedu...

spontaniuosly aku ckp kat makcik tu "eh..terima kasih la makcik, saya tak kisah tunggu lama pon..lagi pon makcik dtg dulu..ala.. menunggu pon sambil duduk..tak ape lah makcik...terima kasih banyak2 ya"
makcik tu jawab "makcik kesian kat pompuan ngandung"
i was like...huhuhuhuhu!
tp serius sampai kesudah aku tak amek no dia nyah!
membuat aku tersenyum satu hari sambil berfikir..what goes around comes around :p

Tanpa Nama berkata...

itu yang pelik bila ramai foreigners dilapurkan melapurkan yang malaysian semua polite, berbudi bahasa, sopan santun, baik hati...etc..

tapi actually masih ramai yang takdak kesedaran sivik. ke hanya begitu kat orang luar?

yang pasti, malaysia sokmo boleh!!

k,ana

::Umi Sufira:: berkata...

Saya pernah mengandung di Japan...saya selalu di offer duduk oleh Japanese tak kira tua muda lelaki pompuan kalau naik train...buleh saya rumuskan di sini setelah membaca crita CY ni yang masyarakat jepun lebih sensitif terhadap perempuan tua dn mengandung di dlm train berbanding rakyat malaysia kah?hmmm

jua berkata...

kalo org kedah, dorang sebut 'lahabau' tau yang.

kira dalam gang2 menyumpah ar tu.

mommysarah berkata...

betul tu jua, lahabau betul!!!

kalo hang pasan cy, org lelaki lebih sensetive nak banding pompuan. kekadang tue, muka tebal jek buat2 tersandar konon2 tido. buruk betul perangai, kan...

Yan berkata...

MN,
aku curse teruk.. hahahaha.. siap, kalau kau tak jadik "A", kau jadik "B".

Ms L,
kredit dah abis nak run such ads.. Nanang takmo buat ke? heee..

Umie,
itulah.. kadang2 macam serba salah.. a friend of mine yg preggy selalu dioffer tempat duduk oleh warga emas.. agak2 camne?

Za,
mau menitik air mata aku ni.. isk.. mungkin dia pun penah ada pengalaman sebegitu dulu..

Yan berkata...

k Ana,
mungkin la.. tp kita tengok dalam monorel ada jugak yg biar tourist tua2 tu berdiri.. nasib2 le..

Umi Sufira,
sume nak kena hantar kursus kat sana kaedahnya.. tp ni common sense.. ya ALLAH, camne nak pupuk tu?

Jua,
time ni macam best je kalau i buat2 TERSEPAK ke, TERPIJAK kaki diorang ke.. ha ha ha..

mommysarah,
oh tidak.. lelaki2 dalam LRT kebanyakannya tidak sensitif. ini observation aku la sejak naik LRT since july 2007..

MommyDania berkata...

teringat iklan adlin tu bila ML ckp. sy dh merasa dlu zaman naik lrt dr jelatek ke asia jaya. penah masa pregnant 6-7 bln sy kena bdiri jek sbb penuh sesak, jauh dr seat. siap org langgar perut sbb nk cpt keluar lrt.

Fid berkata...

nak kena bb dalam perut jerit ka???
aduh malaysian!

isz_3707 berkata...

aku sumpah seranah (spt biasa).

aku plak dulu ada few times offer seat kat org ngandung or yg bawak baby tp diorang dgn slamba tolak okeh. pastu xpepasal org lain yg lagi gagah perkasa dr aku yg duduk seat tu. camno? tu zaman naik bas la. beberapa puluh taun yg lalu, ngeeeeeeeee

rizza berkata...

aci tak kalau aku sound je minah2 macam tu (bila aku balik msia naik lrt ke... jumpa manusia macam tu ..ok tak?.. mulut nak meleser je)

miz_eda berkata...

sungguh hipokrit!

nasib baik kat kerteh nih takde LRT atau kenderaan yang seangkatan dengannya :(

ainie aziz berkata...

this is true malaysian! penah dulu sesaje bawak my kids naik komuter pg jenjalan. sorang pun takde nak offer seat. terpaksalah hubby i dukung baby sambil berdiri and my 2 doters plak merengek2 coz penat kena diri. serikkk! no more outings naik komuter dah!

Zuhaini berkata...

hmm.. malaysian.. kiasu! :(

Zety Zin berkata...

ohhh kalau saya pun agaknya saya sound kan aja minah 3 orang tu. ala-ala perli ke sindir ke gitu. geram betul.

Yan berkata...

MD,
ada sekali saya tengah tunggu LRT, ada pakcik ni, tolak budak sekolah selamba rock je.. kesian budak tu dengan beg nya, buku2nya.. kot ye pun nak keluar, bukak la mulut cakap "excuse me"

Fid,
kalau budak dalam perut bley jerit, aku rasa sume lari bertempiaran..

cik isz,
itu lah.. patut kot org takmo, kita la duduk balik kan.. ini ntah sapa2 muka tak malu pi duduk.. pernah jugak jadik kat aku ni..

Za,
aci sangaatttt.. aku nak pi kursus melaser orang jugak la dengan kau nanti..

Efi,
kerteh is such a beautiful place. jangan balik KL dah.. ha ha ha..

Yan berkata...

cik Ainie,
some of them, mmg montot berat!! dah terlekat kat seat..

cik Zuhaini,
what to do..

cik ZZ,
one thing je la, dah sindir2, sekali ppuan ni bangun, tp yg preggy tu takmo duduk, camne?

Marisa berkata...

aduhai.. sikap2 mcm ni yg i tak suka nih!

Mama Adib berkata...

sangat tak suka.
Amat wajar muka2 depa d tunjukkan kat tv ke,atau kat mana2 sbg org tak bertamadun.

biar sedar diri sikit.

lia berkata...

saya manusia tegar naik komuter & bas... penah jadi saya nk offer ibu ngandung tp dia jauh sikit la, toleh balik ada satu mamat gagah perkasa da amik itu tempat yg saya kosongkan... aku xpedulik, paksa gak dia bangun soh bagi laluan kat ibu ngandung td yg duduk.. rasanyer kalau xde org, mau mamat 2 hentak aku kot... hmmm

fiza berkata...

Salam CY, ku baru dapat email ni this morning, memang menaikkan darah ku btul, kurang ajar sama pompuan2 tu suma, takder perasaan langsung nak bagi ibu yg pegang anak tu duduk, sedey plak ku nengok dia berdiri sambil pegang anak..sob..sob..sob..

ar.nie berkata...

Saya byk experience camnih... Tp, nak citer lain sket...

(1) One lady pregnant masuk, berdiri kat pintu. Dua org kakak (makcik?) kat depan saya (seat ERL mcm dlm bas) buat2 xnmpk jer, sebok berborak. Saya dgn bag S3 yg gedabak pon bgn nak offer seat. Tapi, telah ditahan oleh brader disebelah saya (dier dok tepi tingkap, saya kat isle), sbb dier nak offer seat dier. Baik kan dier? Saya pon baik gak (cheh!).

(2) One lady masuk, xnmpk cam pregnant pon, berdiri kat tiang. Tetiba duduk mencangkung, pegang perut, tunduk muka. Saya yg sebok baca novel pon offer my seat. Boleh dia jawab, "ehh, takpelah, tak payah, tak payah". Saya bgn jugak. Tp, dier still degil xnak duduk, despite of muka yg mcm tahan period pain tuh. Err, saya pon lupa sape yg duduk pastuh... :p

haih, macam-macam...

ar.nie berkata...

Sorry CY, saya nak tambah lagi (baik buat n3 sendiri camnih, hahaha...)

(3) Ader one lady pregnant masuk, as usual berdiri kat pintu. Saya dok barisan tgh, agak jauh. Tp, org keliling yg sehat-wal'afiat sumer berat montot. Tiba2, "Eh, korang tak nampak ker ader perempuan mengandung kat situ? Bagilah tempat duduk kat dier"

Ader sorang pakcik nie (berdiri sblh saya), sound kuat2. Barulah terhegeh2 ader org bg seat kat dier. Pastuh, pakcik tue membebel lagi, "Budak muda zaman skrg nie mmg, kalau tak ditegur bla bla bla..."... TErdiam satu gerabak. ekeke...

Yan berkata...

cik Marisa,
i pun.. sangat menyampah taw..

MAA,
laki aku suh amik video next time.. jenuh la tangan mak nak pegang tiang, mana nak layan shoot :P kot bawak payung lagi.. aih!!

lia,
see? lelaki kat malaysia sangat tidak sensitip kannn..

fiza,
nak tempek kat blog tak? heeee..

cik arnie,
bab2 experience ni, mmg sebuku tak sudah kalau nak dilistkan.. tp baru ni mak kena tepet dengan budak sekolah.. "SKISS ME!!" "SKISS ME".. apa ke jadah budak ni cakap.. tak ley sebut EXCUSE betul2 gamaknya..

nozieyusof berkata...

hooo..
i like this entry =D
sy udah 6bln peknen, sape buta je peyot nie dh besar
arinie sy x bpe sehat, tp tpakse la g kije naik lrt sbb asben outstation..
sy dh 'mark' one chinese lady yg selalunyer mmg 1 koc dgn sy pg2
saje test bdiri dpn die, saje nk test keprihatinan die..
tp nan adooo..huhu jgn harap la
sy bgayut smbil tertido di depan muka die sehingga la di m.jamek..
dis chinese lady ini mmg SIOT!!!!

sorry.. ter'emo'

Yan berkata...

cik Nozie,
sila lah amik gamba & tempek di blog anda.. wahhh.. sedap mak bagi cadangan ;)

rizza berkata...

yan.. kena bagi suruh org2 putih wat filem kisah2 org tua /mengandung naik lrt ..org lain kasik duduk... ni balik2 tgk movie org putih nampak rumah la.. kiss2 la.. baju2 la.. hampeh.. tindik sana tindik sini.. tu je depa nampak...

kat sini org tua ke muda ke saling tolong menolong termasuk le org yg dah bongkok dan patah tangan ..sanggup tolong aku yg mendukung hassan sambil pegang beg brg 2 belah tgn dan stroller... (ni masa time hassan kecik lee..)... aku no hal.. leh angkut semua tu ngan 2 tgn aku.. tapi depa2 yg lain.. ngan tangan berbalut... yg tua terbongkok2.. kesian.. sanggup nak tolong aku...syahdu ooo