Cari Something?

Rabu, Mei 27, 2009

Sambal Gesek

Pernah dengar?






Saya first time dengar malam tadi.. ha ha ha..

Citenya macam ni, mula2 ingatkan nak buat telur mata masak kicap utk si dia, dan telur dadar utk saya + anak2.. yeah, back to basic gitu :P

tapi my other half kata,

"takpela.. buat je telur dadar.."

wah.. very considerate la you.. sian kat i ek.. penat membanting tulang kat sawah padi ofis berair-cond.. bersesak-sesak dalam monorel & LRT.. hihihi..

sudahnya, goreng telur sajaaa.. dan2 lepas dah angkat telur sume masuk pinggan, my other half masuk dapur..

"cili padi ada yang?"

aiks.. nak buat sambal kicap ke apa?

"ada.. " jawab saya.. (ceh! ingat ni cerpen ke novel ke apa?)

dia pun amik beberapa biji dan segenggam ikan bilis.. dan, dan lesung batu!

"nak buat apa tu?"

"haaa.. I kan orang N9.. ni la sambal gesek"

and i was like, "eh, I pun orang N9.. tp tak pernah tau pun?" (sejak bila IC 14 kat tengah2 bley ngaku orang N9? kekekeke)


lepas dah tumbuk2 cili padi + ikan bilis, my other half goreng kejap.. rasanya? marveles wa cakap lu!!! takde tambah garam ke apa.. just itu saja.. ikan bilis separa hancur yg bergelumang dengan cili padi tu terasa rangup2 pedas.. 

ada banyak style orang prepare.. tp yg ni paling basic.. or, may I say, 2nd basic? pasal ada orang tak goreng pun.. makan terus macam tu je..

Sapa yg tak pernah try, sila lah :) share your verdict OK?





28 ulasan:

mazlyna berkata...

elo...

yup...resepi lagi senang...tumbuk cili api ngan bilis....pastu perah asam limau...

waaaa.kecur air liur...huhuhu...makan plak ngan pulut kukus....sungguh marvelos...;)

Ms Lola berkata...

Mak aku selalu buat. Tp aku cam tak leh gi

knv berkata...

waaa... bunyiknya sungguh menggiurkan!!

Nur berkata...

sy tambah belacan sket, pastu goreng..perghhh!!

Azure berkata...

saya punya sambal, cili api ngan tempe goreng tumbuk..fuhhh

mamaDhea berkata...

CY,
sya klu ikut opismate gi satu kedai makan ni, mmg setiap hari ada je sambal gesek ni.. tp tak tau plak nama dia sambal gesek.. hihi..

lg senang klu ada stok ikan bilis yg dah siap goreng.. pas tumbuk boleh makan terus..

saya, klu buat sambal ni suka tumbuk ngan bawang sket pastu tumis2 kejap sampai wangi, perah air asam sket.. perghh.. dah ala2 masak asam gitu laa, tp takler cair sgt.. mmg sodap layan ngan nasik panas2.. ahahaha..

rina berkata...

nak try buatlah malam ni...

Sayang.Ibu berkata...

ada satu, goreng ikan bilis,cili padi,bwg putih sebiji, pastu blender kering sume... walllaaaa marbeles jugakkkkk...
mcm sedap lak CY...mak nk wat lorrr...;p

CY3.5 berkata...

cik mazlyna,
ada jugak perasan kat mesra.net, siap perah asam limau.. kira dah ada 3 rasa tu, masam, pedas, masin.. hehehe..

Ms L,
aku macam apa je tengok benda alah ni smalam..

KNV,
bagi kita mmg menggiurkan.. ala2 body Demi Moore gitu.. kah kah kah..

cik Nur,
vavavava.. ni sudah version lain lagi niii..

cik Azure,
itu dah jadik kacukan jawa sekali kaedahnya.. tak gitu?

Sya,
macam nak meleleh air liur ni ha.. yep, itu yg saya suggest kat si dia.. goreng ikan bilis dulu then tumbuk dengan cili padi.. sedapppp je mulut bagi cadangan :P

ayu berkata...

sy nyer resipi, ikan bilis, cili padi, bawang merah, tumbuk, semua goreng

tambah nasi, jadi nasi goreng, hehe

ainie aziz berkata...

my MIL org N9. mmg selalu buat sambal ni. mmg marbelesss! drpd selera nak makan gitu-gitu je, terus tambah 2 pinggan nasik. haha! tp MIL called it SAMBAL ABAT (spell?) ABAT = BIASA (spt yg ditranslate oleh my MIL).

MommyDania berkata...

my hubby slalu buat. kdg tu ntah apa2 lg dia tmbh. tp sedap.

::Umi Sufira:: berkata...

Saya pon macam Cik Ayu, ikan biliS tumbuk ngan cili padi tambah bawang, tumis masuk nasik jadi nasik goreng;P...buleh?=D

mamaDhea berkata...

CY,
sya pon selalu masak yg basic2 je sbb hubby ni jenis mkn simple2 je & klu mkn mesti nak ada sambal.. janji nasik panasss.. kari2 ni dia kurengg.. so, senang ler keje mak.. ahahaha..

CY3.5 berkata...

rina-san,
silalah buat.. makin berangin kat beringin.. hihihi..

cik Intan,
mak dah OK dengan bawang2 ni nanti, mak try yg tambah bawang ni.. ha ha ha..

cik Ayu,
exactly!! sedap plak nampak "nasik goreng" ni..

cik ainie,
pure N9, sure tebabom pedas dia.. kan? kan?

MD,
dia tambah kasih sayang.. hihihi..

Umi Sufira,
mmg pun.. kah kah kah.. tambah telur, lagi la menjadi-jadi :P

Sya,
samolah kito.. den mmg tak reti masak extra2 vaganza nii..

Erna berkata...

sangat tau apa itu sambal gesek.. sejak kawen ngan org N9 ni lah den konal ngan sambal gesek nih...
cili api yo kono yang podeh bonar yooo!! baru berapi berasap!

Munirah Abd berkata...

oh sambal gesekkkkkkkk
rindu opahhhhhhhh

opahhhhhhhh nak sambal gesekkkkkkkkk

hahahha...

MN berkata...

aku org minang tapi ic tgh no 14. aci???

tak aci...

aku org minang tapi tak pernah dgr sambal gesek, aci???

tak aci jugakkk...

kah kah kah...<--- maaf aku ketawakan diri sendiri, sebab tak lawak pun!

Nanak berkata...

later i try ok..heee

mommysarah berkata...

tu peberet hBy. pedassss wooo...haku memang takleh tahan. boleh buasir & koyak usus...

nelcyndana berkata...

sebenarnya, lauk simple gini yg membuka selera... mmm... sodap...

CY3.5 berkata...

Erna,
masailnya, mak pun dah nyaris 6 tahun kawen dengan org N9, tapi baru malam tu tau pasal sambal gesek :P

cik Munirah,
sure power sambal gesek opah ni.. hihihi..

MN,
ni the other part of suku N9 gamaknya :P aku pun tak pasti nyah!

Nanak,
yeah.. give it a try and tell us the outcome :)

MS,
laki aku buat pedas yg sedang2 aja.. pasal wifey dia tak tahan.. siannnn..

cik Aida,
exactly! simple tp mengujakan.. wahhh.. ayat mak!

p-na mama oja berkata...

oho..org johor pn wat camtu... hubby p-na suka giler.. tp xtau lak nama dia sambal gesek...

~cy amik award kt blog p-na, ada tag skali..;p~

ar.nie berkata...

Baca jerr pon dah leh buat kecur ayer liur. Seb baik tak mengidam. ekeke.

CY3.5 berkata...

cik p-na,
lah.. kalau johor pun ada, lagi la saya malu.. ha ha ha.. thanks for the award :)

cik Arnie,
tak ngidam pun bley je bikin.. kekeke

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

makanan paling simple yang hubby prefer kalau no idea nak masak apa. just tumbuk n telan tak perlu goreng. mmg senang nak jaga selera laki aku nih... dan aku semakin malas... wohohohoho...

CY3.5 berkata...

cikPau,
adat la.. dah ada benda senang.. sapa nak susah2.. huahuahua..

madamoiselleczar berkata...

ahahahahhhh..sekali baca komen punyer la byk version sambal gesek hang ni beb! harus aku cobak yg baic dulu nih...hihihihihi :p