Cari Something?

Jumaat, Jun 19, 2009

Anda Selesema? Tips Untuk Mengatasinya Ada Di Sini.

Selesema, or selsema? whatever.. ha ha ha..



No, I'm not talking about H1N1.. yg kini dah mula menular dalam negara.. yg mana maksudnya bukanlah kes-kes yg diimport lagi kaedahnya.. Tak caya, sila baca ini..

Yang mana mungkin kita patut start pakai topeng untuk menahan bau badan orang dalam LRT/monorel macam dalam situasi yg saya hadapi baru2 ini..





Back to the topic. Anda selesema? selsema?

Saya, ye.. baru2 ini. Balik je dari kenduri di PD, akibat kepenatan, kepanasan terlampau gamaknya, telah diserang selesema (selsema?).. lantas ia mencetuskan neuron-neuron dalam otak lalu mengingatkan saya tentang pesanan seseorang,

"cuba minum fresh orange setiap hari.."


Mula-mula dulu, saya minum Twister Orange tu.. ha ha ha.. konon2 sama la kan.. tp dia kata, yg FRESH la.. reti? Makanya, saya amalkan mengorder fresh orange setiap kali time lunch di ofis.


Alhamdulillah, setelah 3 hari, dengan membelanjakan RM6 (RM2/segelas) selesema (selsema?) saya boleh dikatakan hampir hilang sepenuhnya.. kalau tak, mengalir je macam paip rosak.. ha ha ha..



Mungkin anda boleh cuba tips ini, jika anda selesema.. (selsema?)





Nota kaki: Hasil curi dengar, harga ubat selesema di klinik berhampiran rumah saya ialah RM4 sebotol. Cheaper, tapi apa kata kita cuba cara natural, kan..

10 ulasan:

MN berkata...

wah, an orange juice a day keeps the flu away :)

MommyDania berkata...

lg baik eat it fresh. kn byk vit C.

Zety Zin berkata...

saya minum peel fresh oren. masa baru-baru nak selsema tu try minum satu kotak BESAR dalam masa sehari. Insyaallah esoknya baik. selalunya menjadi kalo kat saya.

saudah berkata...

odah sama ngan zety zin. bila start je bersin10x, terus beli peel fresh orange..insyaallah cepat

::Umi Sufira:: berkata...

Oh tips yang bagus..mak tak pernah amalkan pon...thanks for sharing;)

CY3.5 berkata...

MN,
gitu lah gamaknya.. heee..

MD,
lagu tu pun bolehhh..

ZZ,
that can work too? marveles!

cik saudah,
terima kasih kerana berkongsi :)

US,
ni pun atas pengalaman sendiri, gitu..

Mynie berkata...

err.. an orange a day keeps teh doctor away? :)

Zuhaini berkata...

alia hari-hari makan scott emulsion.. alhamdulillah jarang sesema dan demam dah.. :)

ar.nie berkata...

Saya mmg cari vit C & orange, whenever raser nak demam or selesema. :)

CY3.5 berkata...

Mynie,
gitu lah :)

cik Zuhaini,
saya bab2 bagi benda rutin ni kurang disiplin sungguh.. ketuk sket!

cik arnie,
kira mak ni lambat la tau.. ha ha ha..