Cari Something?

Jumaat, Jun 05, 2009

Bingkisan Dari Hati Seorang Kakak

Tajuk poyo semacam.. Ha ha ha.. 

I am the eldest in my family. My younger sister jaraknya 3 tahun 6 bulan dari umur saya.

She's 28 this year. I have another brother, dah 26 tahun.. masih single.. apakah motif? another brother, 24, and the youngest, whom I still call "Baby", 20 years old.

Being a big sister, yg tak berapa banyak abiskan masa dengan diorang, sementelah, pi SBP 5 tahun.. then sibuk belajar kat uni, I dont really get close to them.. I think.

Pagi tadi la ni, dalam perjalanan ke ofis, masa berborak dengan my other half, I just realised, my adik2 dah besar semuanya.. you know, dah 20-an.. how time flies.. rasa macam baru semalam depa masih berhingus.. sibuk2 buat kerja sekolah.. mulut saya bising pot-pet-pot-pet ajar Maths.. then berebut2 makan slurpee kat 7 Eleven hasil duit belanja sekolah yg kami kumpul sama-sama.. berebut makan Koko Krunch, konon kita kakak yg tua, patut dapat lagi banyak daripada diorang.. and the list goes on..

But I still treat them as if, they are still teenagers.. although my younger sister already become a proud mother of 4months+ baby girl.. mungkinkah ada sela masa yg saya tertinggal ala2 time travelling gitu? Ha ha ha.. atau, adakah ini nature menjadi seorang kakak atau sebagai anak yg paling tua?

Dalam borak-borak, saya kata, I wish I could be there.. the good old days.. being 18 again.. (tengok tu? nak lepas dari SPM jugak OK..) tp si dia mengeluarkan ayat yg membuatkan saya agak terkesima..

"we are already half way yang.. dah 31, 32.."

Ye-lah.. kalau ditakdirkan hidup sampai 63 (macam umur Rasulullah SAW), mmg dah half way.. itu KALAU sampai..


So much to catch up.



16 ulasan:

Marisa berkata...

Tersentak seketika. Betapa banyaknya kekurangan...... Ilmu masih belum cukup... amalan apatah lagi.....
Tapi kenapa masih terbayang2 mcm kita ni baru umur 20.... macam masa dkt U....

Fid berkata...

CY,,,,aku tak tau nk komen apa hahaa

rizza berkata...

yan.. tu le naluri kakak...

adik2 aku semua pun dah besa... aku masih ingat depa masih sekolah2 ko...

adik ko ade yg bujang? lelaki le..
adik aku single.. hahhah.. cian tak de boyfren...dah nak masuk 25 umur dia...

Sayang.Ibu berkata...

btol laaa kan, terkenang jugak masa2 kecik, masa bergaduh psl benda remehtemeh.. berebut nak makan byk..huhuhuuu..n3 ko menyentuh hati CY...

knv berkata...

to think about it, me and my brother asyik gaduh aje dari kecik. civilised sikit masa dia dah kawin.

takkan nak gaduh depan kakak ipar pulak kan? :P

Tanpa Nama berkata...

CY3.5,
sya anak bongsu.. so, no komen.. ahaks!

knv,
sya ngan abg sya masa kecik2 jrg sgt bergaduh.. in fact, abg sya selalu protect sya.. tp dah tua2 ni, nak gaduh je laa kejenyer.. ahahaha..

-mamaDhea-
p/s:malasnyer nak login :P

CY3.5 berkata...

cik Marisa,
early 20s.. takde komitmen.. tau belajar je.. kekeke..

Fid,
tu pun kira dah komen jugak tu..

Za,
aku ada 3 adik lelaki bujang berderet.. kekeke..

cik Intan,
pastu, pastu.. ni turn kita plak tengok anak2 kita repeat the history.. :)

k Ana,
blakang kakak ipar, gaduh tak? ahahAHahhAa..

Sya,
komen la pasal abang/kakak hang yg paling tua.. hihihi..

Zety Zin berkata...

saya 3 beradik tapi semua girls. masa kecik2 dulu kalau bergaduh ya Allah... mengalahkan budak jantan! bertumbuk sana sini. hahaha.

now masing2 dah besar. sorang 24, sorang 22. bilalah nak beradik ipar ni? (hint untuk adik CY ;P)

KS berkata...

very true.. how time flies...

skang bila masing2 dah besar, makin kurang spend masa sesama. the only place yg buat kitorang berjumpa ialah rumah parents, itupon on certain2 occasions. i wonder jugak, nanti kalau my parents dah takde, macam mana ek??

Nanak berkata...

hmmm..i dr dulu sampai skng asik duduk jauh dgn siblings..apatah lagi skng ni..sorg di brunei..sorg d N9..sorg di SA..aduh..sgt susah bjmpa..Krismas pun belum tentu semua balik..

CY3.5 berkata...

ZZ,
kitorang bergaduh, sampai ada yg nak lari dari rumah, tak tahan kena buli :P

KS,
haaa.. itulah.. itulah bendanya.. dah takde "glue" nanti, abis sume bersepah2 sana sini..

Nanak,
you punya situation mmg dengar payah.. alangkan i myself dengan adik beradik yg takat ada sama ada di KL atau JB ni pun dah payah.. ha ha ha..

MommyDania berkata...

hmm..you guys are so lucky to hv bros and sistas. mak ni sorang2 nyah. nak gaduh pun gaduh dgn dinding rumah la kaedahnya

~ As ~ berkata...

aku pun anak sulung... tp rasanya ku plg manja dengan parents...hahaha.boleh?

CY3.5 berkata...

MD,
takpe.. skarang dah ada sparring :))

cik As,
hehehe.. bolehhh.. takde hal..

MN berkata...

aku start baik dgn kakak aku masa dia kat UK. siap berutus surat bagai...
kalo tidak dulu masa kecik2 aku panggil dia 'SINGA' sebab garang giler!

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

oh ya... kita dah separuh umur... separuh umur Nabi. so far lom get ready to alam abadi... uhhh...