Cari Something?

Selasa, Jun 09, 2009

Internet Yang Sucks

I'm having trouble with the internet since last week.. Intermittent connection.. Korang OK tak? haa? OK?? Ni yg nak pindah keje kat ofis korang ni!!

A colleague of mine ada call streamyx and seems like ada DNS server yg down.. Means, kalau kita connect by IP, cepat la.. TAPI kalau connect guna apapaje.blogspot.com, berzaman OK!

Satu kes plak nak ping URL sbb nak tau IP.. kah kah kah.. TAPI, kalau kita dah share blogspot.com tu beramai-ramai, mmg jangan mimpilah ye?

ping apapaje.blogspot.com
Ping request could not find host apapaje.blogspot.com. Please check the name and try again.


ping blogspot.com
Pinging blogspot.com (209.85.165.191) with 32 bytes of data:
Reply from 209.85.165.191: bytes=32 time=262ms TTL=242
Request timed out.
Reply from 209.85.165.191: bytes=32 time=262ms TTL=242
Reply from 209.85.165.191: bytes=32 time=262ms TTL=242

Gigih mak taip ni dek non.. takley C&P plak dari command window tu.. hmmmph..


Gatal mode C&P IP kat address bar.. 209.85.165.191/apapaje :P

Tak dapat..

Padam apapaje.. tinggalkan 209.85.165.191 je.. waiting.. waiting..







Yeah, yeah.. the IP is referring to google.com.. huargh!




Nota kaki: Ini adalah segmen bebelan saya edisi yg ntah berapa kali :)

12 ulasan:

Zuhaini berkata...

siannya.. kami opis line pakai JARING.. alhamdulillah, tengah sihat..

-di rumah pakai streamix.. mmg x leh online.. ingt kot router buat hal.. haha

nasib baik ada broadband maxis... :) meh la rembat sebijik cik yan!

CY3.5 berkata...

cik Zuhaini,
BB Maxis? we are currently declare war with their CS.. kes yg jadik 1/6 hari tu, tak settle2 lagi sampai hari ni..

MommyDania berkata...

haa...sama la. bebudak opis lain ok plak sbb depa dkt dgn server ke menatang apa ntah la. ops..sy pun emosi jgk!

jua berkata...

umah mak pakai sume kak non...p1wimax utk saya, streamyx utk en.suami, bb maxis hanya utk kat luar.

jgn tanya mak kenapa kena ada byk sgt connection. hahah

ar.nie berkata...

CY, naper xleh C&P kat command window tue?
Kalau right click, then select (K) + choose area + Enter + Ctrl+V, tak jalan ker?

precious innocent berkata...

same here.. smlm dah selamat dah i tendang dinding cubicle i.. hari nie rasa mcm nak campak je monitor nie kuar building...

grrrr..

-mama emma-

ainie aziz berkata...

haah la C.Y. sy kat opis ngan umah pakai streamyx. kat opis ok la skit. tapi kat umah memang sucks! dah la slow, pastu nak bukak blog tak boleh. kena pi kat previous page. dok ulang2 camtu. heeee geramnyaaa!

mamaDhea berkata...

mende PING tu CY3.5?

CY3.5 berkata...

MD,
kalau guna streamyx, ni kira masalah negara.. kah kah kah..

Jua,
ofis ni nak guna P1 wimax, tp takde coverage kat sini, bley?

cik arnie,
saya ni kan baru jinak2 dengan windoze balik.. TQ TQ..

mama emma,
kesian monitor & dinding yg tak bersalah itu.. yg salah adalah DNS server streamyx.. kekeke..

cik ainie,
tp saya kat umah mentua, guna streamyx OK la pulak.. tengok kepadatan penduduk yg guna line gamaknya?

Sya,
ping ialah er, macam hang cakap "Hi" kat server tu.. kalau dia reply "Hi" balik, kira dia idup la.. kalau senyappp je.. paham2 je la kaedahnya..

mommysarah berkata...

beb, aku ker yang ketinggalan zaman nie? sejak biler hang tukar komen tu jadik homo sapien???

ngaaaaa....

ehh, bleh ehh ping apapaje..bla..bla..bla

bukan ping kena IP means nombor semata2 ker?

p/s: aku terer bab2 ping nie sebab MIRC dedulu arr...bengong betul

Azure berkata...

same here. kalau nak kata sebab kepadatan penduduk guna line, ermm..padat sgt ke kemaman nih? tp line tetap suck..

CY3.5 berkata...

MS,
ping URL la sbb nak tau IP.. kekeke.. homo sapiens telah bertukar sejak 9/6 pkl er.. petang la..

cik Azure,
kekeke.. yg tu mmg sucks la kaedahnya.. ha ha ha..