Cari Something?

Rabu, Jun 03, 2009

Kenangan Cuti Sekolah

Ye.. ye.. tau, saya dah lama tinggalkan alam persekolahan.. tapi once in a while, sampai sekarang saya masih lagi termimpi kena amik SPM.. heeee..

Pagi tadi topik kat MHI.. pasal aktiviti cuti persekolahan.. pasal ada mak bapak yg eksport anak balik kampung and such..

Well, i myself, pernah abiskan masa di kampung bersama nenek (arwah) + atuk.. I was in standard 2 or 3 that time.. tp bukanlah dieksport.. saya sendiri nak spend time dengan atuk + nenek.. being the first grandchild, paham2 je la macam mana excitednya nenek saya ketika itu..

Banyak aktiviti yg kami buat sama-sama..

Saya tolong nenek jemur koko.. baunya, heeee.. tp nenek kata, dari koko yg busuk ni la jadik coklat yg saya suka makan..


Pic credit to Belahan Tampok

Time nenek kopek kelapa guna sabit (?) yg dipacakkan ke dlm tanah, saya sibuk menyusun kelapa-kelapa yg dah dipisahkan dari sabutnya..

Saya juga peneman nenek yg tegar time dia pi menolong kat kenduri.. tapi saya tak tolong sama.. saya sibuk baca buku Siri Bercakap dengan Jin.. takpun cite Sundel Bolong.. lepas tu, bila balik malam2 dengan membonceng basikal nenek, time nenek mintak tolong suluh jalan ke depan, saya suluh ke belakang sebab takut ada hantu follow atau duduk menumpang kat belakang saya... boleh? dah la time tu lampu jalan pun takde.. truly kampung lah katakan..

Ikut nenek pi kebun cili.. being 8 (or 9) saya dikategorikan agak rendah berbanding pohon2 cili ketika itu.. saya tanya, "Nenek, ada harimau tak?" Lantas mmg kena jeling la kaedahnya.. kah kah kah.. di tepi kebun ada sungai mengalir deras.. iskkk.. seronok main cepuk2 tangan dalam air sungai tu.. sejuK!!

Yg paling best, nenek suka belikan saya gula2 macam tablet tu.. yg ada perisa susu, coklat, strawberry, kelapa.. kalaulah ada gambar untuk saya sharekan..

Nenek pun suka nak ajar saya beberapa patah bahasa Jawa.. wes mangan? wes.. waras? waras.. ha ha ha.. meriang? tau meriang tu apa? sampai saya mintak nenek buatkan kamus.. tp tak kesampaian..















Tapi, dah lama nenek takde.. saya sendiri takde di sisinya masa dia hembuskan nafas terakhir sbb time tu tengah exam kat uni.. al-fatihah utk nenek.







Nota kaki: Memang ke laut entry saya kali ini.. tp itulah antara kenangan cuti sekolah yg masih teguh terpahat dalam ingatan saya.. Care to share yours?

24 ulasan:

Ealyie berkata...

Beb,
aku kalo tolong atuk@nenek kopek koko, byk yg aku mkn dari utk dijemur semata2 kekedahnya... Manis2 gitu ek.. syedappp.. Kalo meroyan aku geget bijiknya sbb nak tgk kaler bijik koko yg aku rasa amt pelik warnanya..huhuhu..
Kat kampung aku takde sungai, paya ada la.. Bole gak berkubang sesekali datang angin baik nenek nak layan aku..;)

Ms Lola berkata...

Beb,
Alfatihah utk nenek ko (tp aku tak check lg aku boleh bacakan al fatihah ke tak ni :P).

Ya, diekspot ke kg merupakan pilihan aku jugak. Hahaha.. Aku terasa seperti budak peghak. Gila luas halaman rumah!!!

eZa berkata...

mmg best dok ngn nenek time cuti skolah. best jadik the chosen one nih... hehehe

saye rindu sgt kt arwah nenek saya. al-fatihah for them.

KS berkata...

hishh u citer pasal koko, i pon masa kecik2 dulu selalu jek perabis buah koko kat kebun nenek i hahaha.. pantang berbuah sure rajin nak tolong petik :P

i mmg kalo time cuti, pantang dok rumah. sure rela hati balik kg. sebab byk aktiviti best boleh buat - tunggu durian, jala ikan, mandi air banjir. mmg bestlah!

anak2 kita tak merasa semua tu kan??

::Umi Sufira:: berkata...

Saya pon dah takde nenek both side...sedih bila ingat2kan...lagi2 arwah nenek belah abah masak memang superb!alamak off topic kah?;P

Tanpa Nama berkata...

aku pun suka balik kampung. nanti aku share jugak experience aku, aci?

MN berkata...

eh yg anon tu aku!

CiKaYu berkata...

CY
kasi sadis lah pepagi ni...saya paling suka kopek kelapa guna sabit yg dipacakkan ke dlm tanah tu....sambil imagine kalau lah terlebih action, mau tertusuk ke perut tu..aduhai..kecut lah perut rasa...skrg ni dah tak buat lagi...sbb sabit tu dah takde...

CY3.5 berkata...

cik ely,
aku ada gak try makan.. tp cannot go.. apa kes ntah..

Ms L,
mmg.. dah la time tu air paip takde lagi.. dok guna pump.. rasa macam kat holland (tak relevan, aku tau..)

eza,
saya kalau cite pasal cuti sekolah, mmg kenangan ni la yg dok melintas.. al-fatihah to yr nenek too..

KS,
ni yg rasa berkobar2 nak buat rumah kat kampung.. tp tanah pun takde.. kah kahkah.. btw, your activity lagi ganas.. siap jala ikan tuuuu!

Zety Zin berkata...

saya time cuti sekolah pi tidur rumah sedara-mara. ikut turn. contoh, cuti kali ni tidur rumah mak long. next time rumah mak ngah and so on. berkumpul sepupu sepapat, tidur beramai-ramai kat ruang tamu. best!

oh saya tak sempat nak bermanja lama-lama dengan arwah nenek. arwah nenek meninggal masa saya darjah 3. tapi saya rindu sangat-sangat kat dia.

lia berkata...

blk kampung mmg best... pancing udang, sepat... berkubang dalam bendang... panjat pokok ha3... best3...

mamaDhea berkata...

mcm best je kan dok kampung..

Mama Adib berkata...

mak cuti sek tak yah balik kg, memang dok kampung ha ha

tapi syiok tapi cuti sek, leh nyibuk tolong jiran kutip kacang tanah, nati leh upah kacang, balik umh rebus.
lepas tu leh main nga kekwan seharian, terlebih main kena libas nga batang lidi. muah muah muah

Sayang.Ibu berkata...

wahhhh..ramai jugak pengutip koko part-time masa kecik dulu yer..ku ingat, aku saja... CY..kg halamanmu di mana? ku di muo.. ahahahhaa

MommyDania berkata...

bestnye ada nenek lg. saya lahir2 atuk nenek dh xde. huhuhu. (xrelevan jgk nh)cuti sek slalunya sy duk ngadap tv sorg2 jek. pathetic kan?

CY3.5 berkata...

US,
saya tak sempat jumpa nenek belah mak.. saya baru 3 bulan dalam perut mak, dia dah pergi..

MN,
tambah kampung ada sawah bendang berbagai kan? kan?

cikAyu,
ganas imaginasi hang.. kekeke.. saya takut tembus tangan je.. heeee..

ZZ,
cara hang abiskan cuti sekolah sama macam my other half.. hehe..

lia,
bestnyaaaa.. aktiviti saya byk kat darat.. pancing2 ka, jala2 ka.. takde dalam kamus.. isk..

CY3.5 berkata...

Sya,
bukan macam lagi dah.. mmg :)

MAA,
kutip kacang tanah? thats new to me.. nanti kau share ek cite kat blog..

cik Intan,
kampung halamanku di sabak bernam.. jowo tulen mak ni nyahhh.. kekeke..

MD,
TV pun byk cite best.. kekeke.. nanti anak2 kita, kot takde kampung, kena la bawak pi homestay kat memana, ye dak?

jua berkata...

Nak balik kampung!!!

Zuhaini berkata...

saya pun suka kampung saya! :) belakang kampung ada dusun.. mmg salah satu kerja arwah atuk saya ialah kopek kelapa.. :) sweet...

CY3.5 berkata...

Jua,
hang kan baru balik kg hari tu.. lama plak tu.. heee..

cik Zuhaini,
ada dusun best kan? balik kg bawak keta boot kosong, balik umah, boot penuh dengan durian, manggis, rambutan, langsat.. waaaahhh!

farah225 berkata...

aku takyah bawak budak2 balik kampung dah,sebab dah duk kat kampung.heheeheh

rizza berkata...

best nye ko...

aku dengor cite hubby aku je le pasal koko tu..depa pun dulu2 dok tanam koko... le ni koko dah tak subur kat tanah kg ...

aku gak tak merasa ... hehhe aku org bandar ..hheheh
tok kat kg dah lama tak de.. sejak aku kecik2... kalau tak mesti best..(ni teringat mandi perigi le.. dok pam bagi air naik...waaa rindu nye kat arwah tok wan aku..)

CY3.5 berkata...

cik farah,
kau mmg tau.. aku jeles!

Za,
tu dulu nyah.. dah berpuluh tahun lampau.. kekeke.. yeah, koko dah takde kat sabak bernam tu.. yg ada pokok kelapa renek.. tp aku tak pernah merasa mandi perigi.. heee..

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

masa kekecik ada kampung belah mak jerk tapi tadek aktiviti. atok kayuh beca, nenek dok umah. yang best pun makan masakan nenek jerk laa... pepagi bawak gi pasar... ermm... tadek yang menarik tapi kalau dok kg time cuti skolah biasanya ramai dengan sepupu sepapat. main jerk laa kije nyer.