Cari Something?

Khamis, Jun 18, 2009

What's Your Idea Of Success?

My alumni baru saja selesai sesi mengumpulkan statistik bagi bekas pelajar yg success dalam bahagian masing2.. be it in government employment, politics, businesses etc.. jadi professional i.e lawyers, accountants.. pharmacists, doctors, etc etc..

Tapi mata saya tertancap pada satu paragraph yg ditulis oleh seorang kakak.


my idea of success...

we can choose how many days in a month we want to work and every time we do, we got paid 5k-10k per day :-D

at other times, we can choose to be home ministers or lady of leisure

best kan :-)


seriously, sapa lah yg takmo hidup yg sedemikian ropa.. ha ha ha..

Buat apa yg kita nak.. apa yg kita suka.. enjoy life.. pi vacation dengan family & friends (dah terlebih kaya kan.. kawan2 pun bley bawak..) kerja, masih kerja.. tp dalam cara yg kita nak.. wallah! heaven!


Do you agree with the above statement?

Whats your idea of success?



14 ulasan:

rizza berkata...

setuju...

tu kena buat bisnes produk sendiri... ikut masa sendiri.... boleh cuti2 sendiri.. yeah ..heaven... aku menuju arah tu... dalam masa 5 thn akan dtg.. insya'allah... tapi idak le dpt sampai 5K per day.. tu kena tunggu 20 atau 30 tahun lagik la... hehhe

apa aku merapek ni...

Zety Zin berkata...

sangat2 setuju!

syoknya boleh buat kerja ikut suka hati kita je.

n.i. berkata...

setuju dan tidak setuju.. 50:50

skrg ni memang i nampak kalau ada duit byk2 akan tergolong sbg success. coz skrg ni gaji tinggi means rank tinggi...

tapi bila kita dah capai tahap itu, adakah betul ia masih tergolong sbg successful? krn kita mungkin akan lack benda lain... mungkin dari segi kasih sayang, pendidikan, etc...

so, saya masih x berani nak golongkan seseorang itu successful apabila dia bergaji besar, duit berkepuk2... sbbnya ramai yang saya kenal, walaupun dia dah ada semua itu, dia masih mengeluh...

fikir2kan... apa aku membebel ni daaa.. hehehe

tapi human nature, asal org tu high ranking, gaji tinggi we will label them as successful... hehehe... akak pun tak terkecuali drp berfikiran gitu :-)

mamaDhea berkata...

mmg heaven klu dpt wat camtu CY oii.. :D

KS berkata...

ideally, mmg gitulah kot...

yang penting, apa2 pon kita buat, kita adalah happy :)

duit kepuk2, tak happy kalu, tak best gak...

Zuhaini berkata...

heaven! best tu! :)

MommyDania berkata...

totally! sy suka statement akak tu, be the lady of leisure. my ohh my!!

mrs noba berkata...

nanti buat entry boleh?

Marisa berkata...

tp kan bukan semua org berpeluang dpt semua tu. kalau dapat.... bestnya!!

CY3.5 berkata...

Za,
business masyuk bley bikin 5K sehari pe.. kau bukak kilang plak tu.. aih!

ZZ,
what a bliss, aye?

kak n.i.,
yep.. successful mmg selalu org kaitkan dengan berapa K duit yg org tu ada dalam bank.. its very subjective, after all..

Sya,
kalau bley keje 2-3jam sehari, payment 5K.. mmg lompat tembus siling :P

KS,
yep.. yg penting, happyyyyy..

cik Zuhaini,
pasti ianya adalah impian umat seantero dunia.. ha ha ha..

MD,
yep. financial freedom.. byk masa utk spend buat apa yg kita suka.. apa lagi kan..

MN,
kau mintak permission akukah? heeee..

cik Marisa,
exactly.. tp kita boleh berusaha utk ke tahap tu, insya-ALLAH..

Nur berkata...

my idea of success?
x keje pung duit masyukkkkk!!

mommysarah berkata...

setuju ngan n.i

tapi memang org label success tu dari baper banyak income yang diorang dapat.

CY3.5 berkata...

cik Nur,
ngeeee.. tu mmg kellasss..

MS,
mmg dah dasar dunia nyahhh..

mommyct berkata...

oohh..statement utk wanita sejagat....heaven!