Cari Something?

Jumaat, Julai 17, 2009

Duit Kertas RM50 yang Baru?

Terbaca benda ni kat Kosmo..


Pic taken from the article.

KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) mulai semalam mengeluarkan wang kertas RM50 reka bentuk baru yang menggabungkan pelbagai ciri keselamatan moden dan inovatif dengan tujuan utama untuk menghalang cubaan pemalsuan.

BNM dalam kenyataannya semalam menjelaskan, ia akan menggantikan wang kertas RM50 sedia ada secara berperingkat-peringkat.

BNM setakat ini belum menetapkan tempoh wang kertas RM50 sedia ada dihentikan pengeluarannya, namun ia tetap sah diperlakukan bersama-sama dengan wang kertas baru ini.

Menurutnya, wang kertas baru RM50 itu sebelum ini dikeluarkan pada Disember 2007 bersempena dengan Ulang Tahun Ke-50 Kemerdekaan Malaysia.

Namun siri baru ini tidak lagi mempunyai logo sambutan jubli emas kemerdekaan negara.



Nota kaki: Apa lagi kawan-kawan? Makanya, silah simpan note RM50 yg ada sekarang sebagai kenang-kenangan di hari tua.. jauh di sudut hati, tetap suka corak RM50 yg ada b4 RM50 yg sekarang ni..

8 ulasan:

Abrahyn berkata...

owh...nk simpan la...saya ada simpan juga duit singgit & 2 hingget version lama...

Nanak berkata...

oh, i turut menyimpan duit2 lama..

precious innocent berkata...

aisey.. sayu la pulak tgk duit kertas nie.. teringat kat ofis lama....

-mama emma-

~ As ~ berkata...

sy ada duit rm50 versi komanwel...hahaha...apakah? lari tajuk..

nofaz_alin berkata...

CY,

sori bukan nak tanya pasal duit:D
tp nak tanya mcmana kita nak modified watermark kat gambar kita?pakai software ape ek..tqvm

MommyDania berkata...

betul. 50 yg dlu tu lg cun. yg skrg pun jarang dpt, dh kuar yg baru. huhuhuhu

Tulisan Dari Manjung berkata...

Pernah dapat duit special edition yg ada jubli 50 tahun tu....tapi dah guna...nyesal lah pulak kan.....pas nie yg baru dah takder lambang tu lagi...huh...hu....pada tuan umah,,senang2 dijemput ke teratak saya http://tercipta.blogspot.com/

CY3.5 berkata...

abrahyn,
singgit & dua hengget mmg saya simpan.. yg RM5 b4 kuar duit polimer ni pun simpan..

Nanak,
calittt :)

mama emma,
alalalala.. bila kurindu, ku tengok duit lama, gitu?

~As~,
saya takde yg tu.. sila tempek gambar :

Ummi Noor,
saya guna Picasa saja..

MD,
oh.. saya tak dapat lagi RM50 yg baru ni..

TDM,
saya simpan yg tu.. sbb time tu katanya kuar kejap je.. hee.. saya dah selamat terjah URL itu :)