Cari Something?

Ahad, Julai 26, 2009

Ketentuan


I managed to watch Ketentuan around 10.30pm.. tak tau la apa yg dah terlepas.. tp mmg tengok² si Jasmin Hamid aka Yati mmg tengah sombong & berlagak dan apa² la yg sewaktu dengannya..

Mengisahkan 3 beradik perempuan, yg no 2 belajar sampai oversea, kawen dengan anak orang kaya telah bertukar menjadi transformer sombong & bongkak.. balik kg time raya je.. otherwise, kalau mak sakit ke apa ke, baru balik..

Agak kedekut dengan family sendiri.. tapi husband dia suka la menghulur.. ada satu scene, dia rampas balik duit raya yg husband dia bagi pada anak² sedara dia dan diganti dengan sampul yg lain.. pasal isi kat dalam tu meriah la kaedahnya..

Bla bla bla bla.. one day, mak mereka meninggal.. dia sampai² je majlis kebumi dah selesai.. mengamuk² la si kak ngah ni kat adik beradik dia.. "apasal tak tunggu aku.. nak tunjuk yg aku ni buruk sangat la.." bla bla bla.. sekali kena tepet dengan kak long yg panggil dia anak derhaka, terus diam.. merajuk nak balik rumah.. Ngeee..

On the way back, kak ngah & husband accident.. pasal sibuk sangat suh laki dia patah balik amik handset + wallet yg tertinggal kat umah bapak..

Husband died.. Kak ngah? Paralysed.. sapa yg jaga? adik beradik dia jugakk..

Ending? dah boleh agak kan.. Dia solat, then lepas berdoa mintak ampun sume, dia kata kat kak longnya, "yati haus..".. tau² masa kak long datang bawak air, kak ngah dah takde..




Sapa² yg rasa nak nangis jurai², sila tengok kat youtube :)

14 ulasan:

Dayah berkata...

salam CY..

a silient reader starts to comment..hehe...maafla selama ni dok baca and jadi follower je. hari ni sampai seru nak komen..

saya pun layan jugak Ketentuan mlm tadi..pun mula tengok dlm kui 10.30.. walaupun jalan cite yg boleh diagak..tapi ok la..bagi menginsafkan kita di malam minggu..sekurang2 nya depa still nak buat drama menginsafkan ..dah kering idea kot..so jln crita pun ala2 dan boleh diagak..

tak kisha la..yg penting moral of the story tu kan..

p/s: eh..eh..1st komen dah panjang lebaq...

ainie aziz berkata...

saya pun start tgk kul 10.30 jugak. best jugak cite nih. dah ending betul baru kuar air mata. sebab sebak tgk kak long yang flashback masa diorg kecik2.

CY3.5 berkata...

cik Dayah,
no worries :) saya suka dapat komen panjang lebar.. ngeee.. yep, idup tak selamanya di atas..

cik ainie,
sama lah kita.. saya start sebak masa kak long kena tarbiah dengan husband dia lagi..

Mummy Dasy berkata...

huhuhu mmg sedey giler...
even last masa kat kubur yg kaklong teringat dialog dia ngan Yati tu "Yati, paling kaklong sayang" lebih kurang gitu ah ayatnye...
huwargghh merembes airmata

Zuhaini berkata...

saya pun sedih tgk.. sampai meleleh air mata... (segan gak la. selama ni duk control macho.. haha)

C!kpuanmuda berkata...

sedih (tapi tak nangis sebab kontrol cun ngan laki). ai tengok dari mula... laki ai pun sakit hati tengok si jasmin. berkira ngan mak bapak sendri. hampas

Ms Lola berkata...

Err.. Kak Ngah ngan Yati ni org yg sama ke?

Fid berkata...

aku tak tgk uwaaaaaaaaaaaaaa

Tulisan Dari Manjung berkata...

Looorrrrr TDM nak tengok juga citer nie..tadi try search kat youtube....hampeh tak jumpa...type "ketentuan"...keluarnya lagu ramlah ram....boleh ker gitu.....sesapa yang ada tolong inforkan TDM di

http://tercipta.blogspot.com/

please...please.....please....

knv berkata...

ya allah depressingnya!

tak larat nak tengok cerita macam ni. slot setahun sekali je..

:P

CY3.5 berkata...

Mummy Dasy,
itulah kan.. manusia kan bley berubah sekelip mata.. semoga kita menjadi manusia yg sentiasa berubah ke arah kebaikan.. amiin..

cik Zuhaini,
saya kalau cite² pasal family ni, mmg murah bebenar air mata.. ngeee..

cpm,
ni mesti kontrol tahap dewa ni.. sakit dada tak tahan sebak? hehehe..

Ms L,
yep.. org yg sama nyah..

Fid,
takpe.. youtube ada..

TDM,
lambat la sket kot org nak upload.. tunggu la sehari dua lagi ke..

k Ana,
kekeke.. takde la depressed mana.. nyampah je lebih :P

CiKaYu berkata...

mak saya tgk jurai ayak mata..

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

rasa mcm dah pernah tayang aa citer tu.. tapi layan jugak laa...

CY3.5 berkata...

CiKaYu,
tunjuk perasaan betul tu.. ngeee..

CP,
ye ke? maybe ada yg jalan cerita lebih kurang kot..