Cari Something?

Rabu, Julai 08, 2009

Mana Satu Yang Lebih Jimat?


A) Bukak air cond pada suhu 25 darjah celcius

B) Bukak kipas pada kelajuan 3

C) Bukak air cond pada suhu 27 darjah celcius dan bukak kipas pada kelajuan 5 :P



23 ulasan:

Ms Lola berkata...

KO nak buat bancian utk apa pulak ni?

Ms Lola berkata...

Eh, ko kecikkan total width blog ko ya? Semlm aku cam kena scroll kiri kanan nak tgk full view

mlcb berkata...

Tutup semua.

MN berkata...

aku buat no 3. tapi aircond 24 DegC kipas kelajuan 2.

Marisa berkata...

skrg cuaca panas... kami hari2 air-cond 21... kipas 2.... tgh malam kalau terjaga baru tutup kipas....

KS berkata...

kalo ikut jimat, of course la no 2. kipas aje.

tapi kat rumah i, no 3 - aircond 26 degc (fan speed 2 out of 3), kipas pulak no 2 out of 5.

KS berkata...

oh btw, suka ur blog header blog with yan tu. teringat rancangan masak wok with yan!! hehehe

Nanak berkata...

guna kipas tangan lagi jumat?heheee

Mama Adib berkata...

25-27?? apa kelas, ku kat opis 16 darjah celcius


kat umah mak takdok aircond tapi kipas kiri kanan kah kah

semenjak dua menjak kena byr bil api dulu asyik bawah 20 hinggit penggunaan.

knv berkata...

27 aircond,
standing fan at speed no 1.

sekian statistik saya.

Queenin Murni berkata...

ohh.. daku ekon saje sudah mencukupi.. mula2 boost dgn 18deg pastu naikkan ke 24 or 25deg.. pastu bila dah bangun pagi(anak n laki tido lagi).. tutup ekon n pasang kipas.. hahahah! aci?

ainie aziz berkata...

saya air-cond 26-27, pastu bila dah sejuk sgt tukar 28 lak. kipas tak perlu sbb dah sejukkk!

Hana berkata...

air-cond 21 dengan heavy duty function hehe

CY3.5 berkata...

Ms L,
aku praktis no 1+2, tapi si dia kata rugi.. tu aku tanya korang tu.. ha ha ha.. aku guna %.. b4 that absolute width..

MLCB,
tu mmg jimat tahap gaban..

MN,
kiranya kalau kita bukak dua2 on the same time, jimat?

cik Marisa,
mmg panassss.. kalau hujan la baru slow sket..

KS,
yeah.. #2 shouldnt be there at all kan.. kah kah kah.. header, credit to Jua :)

Nanak,
sabar je lah mak!

MAA,
heavennya!! aku kot tak 100+, tak sah!

KNV,
kipas umah kita, volume 1 macam hapa je.. 3 baru rasa macam kipas heli.. :P

QM,
mmg aci lah sangat.. kekeke..

cik ainie,
kitorang tutup kipas je kalau dah sejuk sangat.. aircond tetap menten..

jua berkata...

bagus2. i pun confuse pasal benda ni. i guna method no.3.

Ms Lola berkata...

Oh..., in this case, bukan jimat, efisyen is the word. Kalau efficiency, mak tak dapek nak kaji nyah

Zety Zin berkata...

saya pasang aircond 25, kipas 2. kalo tengah malam lepas nenenkan irma, tutup kipas.

CY3.5 berkata...

Jua,
seems like most of us mmg pasang aircond + kipas :)

Ms L,
terima kasih atas vocab.. aku mmg ke laut bab2 ni.. heeee..

ZZ,
nampaknya, rata2 org opt utk tutup kipas after certain period of time..

miz_eda berkata...

aku wajib bukak kipas tapi tang air-cond tu biasanya on-off bergantung pada tahap kepanasan badan

mamaDhea berkata...

sya sama cam KNV..

seblm tido, aircond 25, kipas tak on.. bila dah sejuk satu bilik, baru tukar aircond 27, kipas berdiri tu level 1..

budak2 ni klu tak sejuk lambat btol nak lena.. bila dh sejuk sgt, mulalah badan masing2 cam udang.. ahahaha..

CY3.5 berkata...

Efi,
KL manyak panasss.. tak pun mmg kitorang ni panas :P

Sya,
as for me, budak2 ni OK ja.. mak bapak diorang yg over.. kekeke..

:: vErde+hAzizi :: berkata...

i plak kipas speed max...aircond 21degC...heaven mase tido!!!

CY3.5 berkata...

Verde,
kipas bilik i, pasang max, bley terbang :P