Cari Something?

Khamis, Julai 30, 2009

Prescription Drugs Used for Increasing Milk Supply


Sepanjang sesi penyusuan saya dengan Zeri yang berlangsung selama setahun 10 bulan, saya mmg tak pernah amik apa² drugs.. kalau tengah drop be it time period ka.. selsema ka.. stress ka.. my usual practice, tambahkan kekerapan pumping.. amik milkmaid tea.. minum jus pegaga.. air mata kucing.. makan betik.. tu je kot? heee.. oh yes, saya ada amik jugak pil kalsium magnesium time period..

Anyways, sekejap tadi, saya dapat berita daripada adik perempuan saya yg sedang gigih menyusukan anak pertamanya yg telahpun genap 6 bulan pada 23/7 tempoh hari.. Beliau telah ditimpa kemalangan yg menyebabkan luka operation caesariannya terbuka or something like that.. kesan medication menyebabkan production susu drop dan pumping session hanya membuahkan hasil setakat dasar botol saja..

Maka doc telah memberikan dia Metoclopramide 10mg.. saya tolong semakkan di internet.. mmg benar drug ini digunapakai untuk meningkatkan production susu.. tapi menurut KellyMom.Com, pilihan yang lebih selamat ialah Domperidone (Motilium).. dia nak cuba beli di farmasi.. ada la kot?

Untuk kawan² yg pernah guna, be it motilium ataupun er, metoclopramide, boleh share tak side effect, jika ada?

Thanks in advance :)

10 ulasan:

lia berkata...

secara jujur, lia penah amik drug (domperidone) satu ketika dulu sbb sgt stress xdpt supply enough ebm utk Amsyar...

tapi...

xde kesan +ve utk peningkatan ebm... serius xtipu eventho da naikkan qty ubat pon xjalan...

-ve side effect xde la pulak...

kesimpulannyer... jgn taruh harapan sgt kat apa2 drugs @ supplement sbb ikot rasi badan jugak...

sekian

;p

CY3.5 berkata...

lia,
thanks for yr input :) biasa la benda² ni.. sometimes ada benda amik masa.. kadang² baru sekali dua try terus ada impact..

ar.nie berkata...

Saya pernah dpt (beli?) motilium tue kat klinik. Tapi, tak try, sbb takut side effect (pening etc).

Eh, tak membantu ekk jawapan? Hihi. Owh, saya rasa, saya nak bgtau, kalau susah nak cari kat farmasi, beli jer direct kat klinik. Ekeke. :D

Sayang.Ibu berkata...

hmm drugs dari dr mak lom pernah try. tp kalo milk booster mcm fenugreek tu mmg mak amik. Kesannya mmg upkan susu masa merudum dulu. but now maybe sbb dah immune, so production maintain ajer tiap2 hari.. sejak smlm mak cuba try consume alfalfa shaklee. blom nmpk increase lagi, mungkin kena bagi masa sesuaikan dgn body dulu gaknya

p-na mama oja berkata...

sy pun x penah amik drug/supplement..
sy amalkan benda semula jadi + ulam2an jer...mkn bendi rebus, syr lobak putih..bla bla...

sori der info psl tuh...

CY3.5 berkata...

cik arnie,
thanks for the info.. my sister baca blog ni.. tau la dia karang kot tak jumpa kat farmasi, ke klinik la kaedahnya..

cik Intan,
ye la.. saya pernah try jugak fenugreek.. tp macam ada bau sket kot.. tak ingat dah.. heee..

cik p-na,
yes.. bendi! selalu terbaca kat blog kawan².. tp lupa la plak tadi.. TQ!

Diana Sulaiman berkata...

yan, ada doc ckp maxolon pon utk tmbh susu tp xleh mkn byk2 coz mcm ketagih nanti.. ada side effect teruk gak la.. ada mkn yg smpi rasa mgigil n nk bunuh diri pon ada..

CY3.5 berkata...

Diana,
yep.. pasal maxolon tu mmg aku pun pernah dengar.. tp kau cite sampai tahap nak bunuh diri ni, aku mmg ngeri..

Queenin Murni berkata...

saya ada amik motilium.. tapi tak continuos.. for me mcm ni: makan seminggu,then mcm takde apa2 perubahan,stop.. 2-3 hari lepas stop baru nampak increase.. then production cam biasa balik.. :P

side effect; maybe cam pening2 skit kot.. lite2 one lah.. :)

CY3.5 berkata...

QM,
thanks for sharing :) lite² one ah.. kot keje tengah banyak harus stress jugak tu.. ngeee..