Cari Something?

Khamis, Ogos 06, 2009

Cara Mendapatkan Latest Blog Updated di Blog List Anda


Tajuk sketnya panjang.. kah kah kah..

Satu ketika dulu, kami (Ms Lola** dan saya) pernah membincangkan tentang hal ini.. dan masa tu, satu penyelesaian yg dapat ditemui ialah dengan mengklik mana² link posting yg ada di blog kita, dan biasanya Blog List tersebut akan direfresh.. Ini adalah tidak sama dengan mengrefresh keseluruhan blog.. Logiknya masih tidak dapat dikenalpasti walaupun kita menggunakan method yg sama, iaitu "REFRESH"..

Zaman dah berubah.. Dunia dah makin maju.. apakah?

Abaikan.. apapun, saya ingin berkongsi rutin saya yg terkini apabila ingin mendapatkan list latest blogs updated yg ada di Blink Blink saya.

Jika anda login sepanjang masa ke akaun email yg anda daftarkan dengan Blogger, besar kemungkinan apabila anda mengadap blog sendiri, ikon ini akan terpampang..



Ikon yg dimaksudkan oleh penulis :P

Jadi, jika ada ikon screwdriver & spanar itu di bahagian Blog List anda seperti gambarajah di bawah, klik ikon tersebut, akan terpampang laman untuk Configure Blog List. Tak payah buat apa².. Tekan SAVE sahaja. Selepas tetingkap tu dah tertutup, cuba check blog list anda.. updated tak?

Tu.. yg ada kat bahagian bawah belah kanan tu.. Nampak tak?
Kalau tak nampak, bley click untuk enlarge :)


Maaf la, saya tak buat snapshot sebelum & selepas.. malas punya pasal..

Apapun, tips ni kadang² tak begitu menjadi.. tambah² blog yg ada problem seperti Ms Lola.. tapi ia tidaklah terjadi selalu.. Most of the time, it works fine with me..


Nota kaki: ** Ms L, aku try carik posting kau pasal refresh ni.. tp tak jumpa.. so kalau jumpa keyword² yg seangkatan tu, aku la.. heee..

9 ulasan:

Ms Lola berkata...

Aku pun baru teringat aku pernah tulis pasal ni. Nanti aku cari balik

yaya berkata...

bagus la hang ni cik yan, cepat2 upload lagi tutorial yg lelain kalau ade masa, cek ni banyak tak tau....

Ms Lola berkata...

CY,... apa dah jd pulak ngan blog aku kali ni... ko bleh view ke entry2 aku?

a-as berkata...

ok noted!..

Ms Lola berkata...

Ok, dah settle. (Tanya, jawab sendiri) :P

Mrs LVoe berkata...

CY,
u can be a gud tutor for bloggers cam sha yg baru nk kenal erti huruf. tq darling!

CY3.5 berkata...

Ms L,
cari, jangan tak cari.. keyword yg aku guna sume ke laut.. aku mmg tak google :P

yaya,
ni mana yg terpikir je.. kalau ada request, just shoot me :)

a-as,
tulis atas kertas.. karang lupa.. kekekeke..

sha,
auwww.. i mmg cita² nak jadik tutor.. tp takat dalam ni je la kaedahnya..

Diana Sulaiman berkata...

aku pon menghadapi problem yang sama skrg ni.. yg bestnye bile bukak kat lappy, sume entry kengkawan tak hudpate.. tapi bile aku bukak kat henpon, update plak.. nape eh?

CY3.5 berkata...

Diana,
cache kot.. hehehe..