Cari Something?

Khamis, Ogos 06, 2009

HowTo: Sticky Post


ApaApaJe™ telah mendapat request dari Umi Sufira menerusi SMS yang telah menyampaikan hasrat dari seseorang bernama Intan Sarafina.. vadevas tak? Ha ha ha ha.. nak bagi link kat Intan Sarafina ke idak? ke nak bagi dia kekal sebagai misteri? Hihihihi..

Anyways, request adalah seperti di atas, ye?

Caranya begini..

  1. Compose new post

  2. Publish post tersebut, immediately.

  3. Edit balik post tersebut.



  4. Klik pada link Post Options. Then akan terpampang Post date and time di sebelah kanan.. Dalam konteks saya, formatnya adalah 8/6/09.

  5. Untuk menjadikan post ini sebagai sticky post, simply ubah date tu ke hadapan. Contoh, 8/30/09. Ini bermakna, posting tersebut akan kekal di atas, sehingga tarikh 30 Ogos 2009.

  6. Tekan butang Publish Post sekali lagi.

Siap!




Nota kaki: Penulis adalah seorang pemberi tutorial yg mmg paling malas tahap dewa menyediakan gambar. Ha ha ha ha..

17 ulasan:

Sayang.Ibu berkata...

OooooOOOOOOOOOOOOOoooooooooo.... macammm tuuuuuuu ekkkkk..... Tapi kan, kalo kite wat gitu n3 terkini nanti akan diupdate kat bloglist kawan2 lain ke tak ekkkk???
iskkk..banyak laaa tanyaa mak nihkannn... apapun TQ CY...
btw.. saper 'intan sarafina' tu??? :P

CY3.5 berkata...

cik Intan,
biasanya akan diupdate.. sbb feed tu mai dari yg latest publish.. in this case, sticky post tu, dah lama publish, just utk display purpose je kita ubah tarikh.

saya pun kurang pasti siapa intan sarafina ni.. nanti saya google.. ngeee

ar.nie berkata...

Vavava, vadevas rupanya nama Cik Intan tue yer.. Baru mak tau.. Muahaha...

MN berkata...

sial masukkan dlm blog tips4u...
*wink*

lailasani berkata...

singgah fr blog mimi. salam kenal n tq for d tutorial. dh seminggu 2 gak dok carik2 camne nk wat sticky post ni.... tq! tq!

CY3.5 berkata...

cik arnie,
mak pun.. kekeke..

MN,
nak kena tanya editor dulu la kot.. ha ha ha..

lailasani,
selamat datang :) harap dapat membantu.. ngee.. start mak buat ayat skema..

jua berkata...

jangan lupa copy paste dalam tips4u ok. hehehe

Nur berkata...

ooo..tenkiu!!!

::Umi Sufira:: berkata...

OOOoooooooo lagi skalik! macam tuh yer cik yan!siapla si intan sarafina dengan sticky post nya itu yer....meh kita jengah blog dia..ah ah ah..thanks laling for the tutorial!:)

nelcyndana berkata...

ooo...... itu macam ka...? harus tulis ebook "cara2 menulis blog" ni cik yan.

CY3.5 berkata...

jua,
baik puan!

Nur,
kiu-kiu :P ni style kitorang menjawab TQ

US,
takde hal :) anything just shoot me.. kot bley dibuat, kita buat :)

cik Aida,
e-book? ada orang nak beli ke? ha haha.. saya adalah pemberi tutorial yg berdasarkan teks sahaja..

zailamohamad berkata...

owh..macam itu ke??
tapi saya buat cara lain, tapi malu nak bagitau pasal rase ilmu xcukup di dada lagi ntok celen cik yan;p

honeylanz berkata...

dah paham dah..hehehe

l i e y n berkata...

nasib baik intan sarafina vadevas tanya....semua org pun dapat ilmu...
thanx CY!

CY3.5 berkata...

cik zaila,
eh.. share la.. mana tau lagi senang org nak apply :)

honeylanz,
bagus anak murid :P

lieyn,
kekeke.. no problemo :)

Tanpa Nama berkata...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Tanpa Nama berkata...

は英語でどういう意味ですか? [url=http://ci2s.org/viagura.htm]バイアグラ 個人輸入[/url] バイアグラ 服用