Cari Something?

Ahad, Ogos 16, 2009

Gulai Lemak Cili Padi


Semalam, saya mmg tak masak langsung sudahnya.. sama la mcm MN.. dapur tak berasap :P Lunch, beli nasik ayam.. malam, mogok masak sbb air takde.. sabar je la.. ada construction kat area rumah ni.. macam suka² hati je tutup air.. at least bagi la notis.. bila dah ada air, keruhnya, ya rabbi..



Anyway, hari ni, setelah sekian lama pencen masak lauk bersantan, saya masak gulai lemak cili padi.. ngeee.. letih dok tunggu kentang nak empuk..

Actually, masak menggunakan santan adalah satu lagi weakness saya.. pasal, nak kena la jaga jangan sampai bertaik minyak bagai..

Nasib baik hasilnya marveles.. cuma kurang pedas walaupun saya dah campak 13 biji cili padi (bikin nombor ganjil macam yg Sha suggest).. mungkin, mungkin 15 biji plak lain kali..

Sekian saja laporan saya buat kali ini :D


11 ulasan:

C!kpuanmuda berkata...

i pun nyampah nak tunggu kentang empuk, so selalu apa yang i buat adalah rebus kentang asing. tak yah pening kepala takut santan pecah :D

rina berkata...

saya x penah masak gulai lemak cili padi ni. teringin nak masak...

Diana Sulaiman berkata...

aku pon paling lemah masak menggunakan santan.. sudahnya beli santan kotak aje.. malas nak perah.. hehehhe

Zuhaini berkata...

oh.. sedapnya.. yummy! walaupun saya x gemar masak lemak, cili padi lagi! (saya x suka masakan pedas, harap maaf!) :) tapi it realy sounds delicious! :D

KS berkata...

masak lemak cili padi ialah yg paling senang skali pada i.. cuma kena sabar sket la kalo masak ayam dan daging coz lama sket waktunya.. sebab tu i kalo lemak cili api lebih suka masak seafood. cepat dan pantas coz takde kentang hehehe..

pd i ayam & kentang adalah lebih sesuai masak kurma/kari coz tak perlu masuk santan awal2.. hehehe

Tanpa Nama berkata...

Tips utk elakkan masakan bersantan bertaik minyak adalah masukkan garam secukup rasa dalam kuah tersebut dari awal lagi. Kalo mak i dulu tumbuk sekali garam ngan bahan2 lain tu. Insyaallah...so far it works.

Sayang.Ibu berkata...

ku kan malas btol nak masak lemak cili padi, walopun sangat sukak..sbb malas nak jaga santan tu jgn pecah minyak.. lenguh seh nak kacau sokmo.. kan bagus kalo ada periuk yg siap pangacau, mcm mixer tu kankankannnn...hahahhaaaa

CY3.5 berkata...

cpm,
thanks for the tips.. mak ni guna one way je.. tak reti konar² :P

rina-san,
tumbuk cili padi + kunyit idup + garam, titik serai.. campak² je.. hehehe..

Diana,
aku pun tak perah.. si dia beli santan yg dah siap.. ngee..

cik Zuhaini,
masalahnya tak pedas pun.. tak cukup cili padinya.. hihi..

KS,
i ada problem sket pasal seafood pasal my youngest bro alergik.. makanya ayam + daging sajalah kaedahnya.. btw, kurma & kari itu juga adalah masakan yg jaaaaaarang sangat menyinggah kat dapur :P

Ms Anon,
oh, i mmg tumbuk sekali.. tapi still seriau nak main tinggal².. ngeee..

cik Intan,
kakaka.. aku ni siap tukar² tangan nyah.. adoi la hai.. tp serius, kot ada benda alah tu, mmg la sangat kannn..

MN berkata...

agaknya cili api yang ko guna tu cili api siam kot nyah...
yg itu memang tak pedas.

aku selalu kalo berkentang bagai, masuk air dulu then masuk kentang then biar kentang tu empuk. pastu baru masuk santan.

m-i-o berkata...

mak menggunakan rule of thumb 1 biji kelapa = 25 biji cili api.

utk mengatasi masalah memerah kelapa - blend dulu parut kelapa, lepas tu kita takyah perah beria benar, setakat perah2 manja aje.

mak tak reti la pakai santan instant. serius, nampak pekat semacam.

CY3.5 berkata...

MN,
aku tak tau la dari mana asal cili ni.. si dia yg pi beli.. tp jenis yg kecik² tu la.. hehehe..

m-i-o,
pergh.. harus dekat 2 genggam tu! my mom buat macam tu.. blend parut kelapa.. tp anak dia lagi malas.. beli yg dah siap perah :P